Ce s-a întâmplat azi, 2 septembrie?

02.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 2 septembrie?

Ziua de 2 septembrie este cea de-a 245-a a calendarului gregorian și a 246-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

Într-o zi de 2 septembrie, în anul 1945, Japonia a semnat actul de capitulare necondiţionată, ceea ce însemna sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).

În discursul radiofonic în care s-a adresat națiunii, împăratul Hirohito a anunțat că, în luarea deciziei, a pus accentul pe rolul bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

În ciuda capitulării de la 2 septembrie, au mai existat câteva unități japoneze izolate care au refuzat să se predea, iar mai mulți soldați japonezi rătăciți au continuat lupta și nu s-au predat luni sau chiar ani de zile.

Ce s-a întâmplat azi, 2 septembrie?

1442 Are loc Bătălia de pe Ialomița, care se încheie cu victoria lui Iancu de Hunedoara asupra turcilor conduşi de beylerbey-ul Rumeliei, Sehabeddin. Aceasta marchează începutul campaniilor ofensive ale voievodului Transilvaniei.

1666 Izbucnește „Marele incendiu” al Londrei, care, timp de 4 zile, distruge întregul oraş, inclusiv Catedrala Sf. Paul. Incendiul a distrus casele a 70.000 dintre cei 80.000 de locuitori ai orașului. În memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se află în centrul Londrei.

1752 În Marea Britanie şi în coloniile sale calendarul iulian este înlocuit cu calendarul gregorian. Diferenţa de 11 zile dintre cele două calendare este rectificată prin faptul că următoarea zi, 3 septembrie, a fost datată 14 septembrie.

1792 Revoluţia franceză – Au loc „Masacrele din septembrie” în care 1.300 de deținuți din închisori au fost omorâți fără judecată de către mulțimea dezlănțuită.

1829 Se semnează Tratatul de pace ruso-turc de la Adrianopol. Imperiul Otoman dădea Rusiei acces la gurile Dunării și fortărețele Akhaltsikhe și Akhalkalaki din Georgia.

1848 În timpul celei de-a treia Adunări Naționale de la Blaj, cei 60 000 de participanți declară că nu recunosc „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria. S-a format oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu.

1859 În întreaga lume are loc o superfurtună solară. Denumită şi Evenimentul „Carrington”, aceasta a fost cea mai puternică furtună solară din istoria observațiilor solare.

1943 Mareșalul Antonescu, conducătorul României, şi Adolf Hitler se întâlnesc în Germania, la Munchen, pentru reconfirmarea alianţei dintre cele două ţări.

Adolf Hitler și Ion Antonescu la întâlnirea de la Munchen din 2 septembrie 1943 (Foto: National Digital Archives Poland)

 

1958 Este inaugurat, la Bucureşti, Muzeul „George Enescu”.

1990 Transnistria își declară independența față de RSS Moldovenească (parte pe atunci a Uniunii Sovietice).

1991 Cargoul „Rostok”, sub pavilion ucrainean, eșuează la mila 31 a canalului Sulina, în dreptul comunei Partizani.

2002 Specialiştii Institutului Clinic Fundeni realizează, în premieră naţională, un transplant de măduvă în cazul leucemiei acute.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot