Ce s-a întâmplat azi, 2 septembrie?

02.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 2 septembrie?

Ziua de 2 septembrie este cea de-a 245-a a calendarului gregorian și a 246-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

Într-o zi de 2 septembrie, în anul 1945, Japonia a semnat actul de capitulare necondiţionată, ceea ce însemna sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).

În discursul radiofonic în care s-a adresat națiunii, împăratul Hirohito a anunțat că, în luarea deciziei, a pus accentul pe rolul bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

În ciuda capitulării de la 2 septembrie, au mai existat câteva unități japoneze izolate care au refuzat să se predea, iar mai mulți soldați japonezi rătăciți au continuat lupta și nu s-au predat luni sau chiar ani de zile.

Ce s-a întâmplat azi, 2 septembrie?

1442 Are loc Bătălia de pe Ialomița, care se încheie cu victoria lui Iancu de Hunedoara asupra turcilor conduşi de beylerbey-ul Rumeliei, Sehabeddin. Aceasta marchează începutul campaniilor ofensive ale voievodului Transilvaniei.

1666 Izbucnește „Marele incendiu” al Londrei, care, timp de 4 zile, distruge întregul oraş, inclusiv Catedrala Sf. Paul. Incendiul a distrus casele a 70.000 dintre cei 80.000 de locuitori ai orașului. În memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se află în centrul Londrei.

1752 În Marea Britanie şi în coloniile sale calendarul iulian este înlocuit cu calendarul gregorian. Diferenţa de 11 zile dintre cele două calendare este rectificată prin faptul că următoarea zi, 3 septembrie, a fost datată 14 septembrie.

1792 Revoluţia franceză – Au loc „Masacrele din septembrie” în care 1.300 de deținuți din închisori au fost omorâți fără judecată de către mulțimea dezlănțuită.

1829 Se semnează Tratatul de pace ruso-turc de la Adrianopol. Imperiul Otoman dădea Rusiei acces la gurile Dunării și fortărețele Akhaltsikhe și Akhalkalaki din Georgia.

1848 În timpul celei de-a treia Adunări Naționale de la Blaj, cei 60 000 de participanți declară că nu recunosc „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria. S-a format oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu.

1859 În întreaga lume are loc o superfurtună solară. Denumită şi Evenimentul „Carrington”, aceasta a fost cea mai puternică furtună solară din istoria observațiilor solare.

1943 Mareșalul Antonescu, conducătorul României, şi Adolf Hitler se întâlnesc în Germania, la Munchen, pentru reconfirmarea alianţei dintre cele două ţări.

Adolf Hitler și Ion Antonescu la întâlnirea de la Munchen din 2 septembrie 1943 (Foto: National Digital Archives Poland)

 

1958 Este inaugurat, la Bucureşti, Muzeul „George Enescu”.

1990 Transnistria își declară independența față de RSS Moldovenească (parte pe atunci a Uniunii Sovietice).

1991 Cargoul „Rostok”, sub pavilion ucrainean, eșuează la mila 31 a canalului Sulina, în dreptul comunei Partizani.

2002 Specialiştii Institutului Clinic Fundeni realizează, în premieră naţională, un transplant de măduvă în cazul leucemiei acute.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising