Ce s-a întâmplat azi, 2 septembrie?

02.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 2 septembrie?

Ziua de 2 septembrie este cea de-a 245-a a calendarului gregorian și a 246-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

Într-o zi de 2 septembrie, în anul 1945, Japonia a semnat actul de capitulare necondiţionată, ceea ce însemna sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).

În discursul radiofonic în care s-a adresat națiunii, împăratul Hirohito a anunțat că, în luarea deciziei, a pus accentul pe rolul bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

În ciuda capitulării de la 2 septembrie, au mai existat câteva unități japoneze izolate care au refuzat să se predea, iar mai mulți soldați japonezi rătăciți au continuat lupta și nu s-au predat luni sau chiar ani de zile.

Ce s-a întâmplat azi, 2 septembrie?

1442 Are loc Bătălia de pe Ialomița, care se încheie cu victoria lui Iancu de Hunedoara asupra turcilor conduşi de beylerbey-ul Rumeliei, Sehabeddin. Aceasta marchează începutul campaniilor ofensive ale voievodului Transilvaniei.

1666 Izbucnește „Marele incendiu” al Londrei, care, timp de 4 zile, distruge întregul oraş, inclusiv Catedrala Sf. Paul. Incendiul a distrus casele a 70.000 dintre cei 80.000 de locuitori ai orașului. În memoria victimelor a fost ridicată o statuie care se află în centrul Londrei.

1752 În Marea Britanie şi în coloniile sale calendarul iulian este înlocuit cu calendarul gregorian. Diferenţa de 11 zile dintre cele două calendare este rectificată prin faptul că următoarea zi, 3 septembrie, a fost datată 14 septembrie.

1792 Revoluţia franceză – Au loc „Masacrele din septembrie” în care 1.300 de deținuți din închisori au fost omorâți fără judecată de către mulțimea dezlănțuită.

1829 Se semnează Tratatul de pace ruso-turc de la Adrianopol. Imperiul Otoman dădea Rusiei acces la gurile Dunării și fortărețele Akhaltsikhe și Akhalkalaki din Georgia.

1848 În timpul celei de-a treia Adunări Naționale de la Blaj, cei 60 000 de participanți declară că nu recunosc „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria. S-a format oastea populară sub conducerea lui Avram Iancu.

1859 În întreaga lume are loc o superfurtună solară. Denumită şi Evenimentul „Carrington”, aceasta a fost cea mai puternică furtună solară din istoria observațiilor solare.

1943 Mareșalul Antonescu, conducătorul României, şi Adolf Hitler se întâlnesc în Germania, la Munchen, pentru reconfirmarea alianţei dintre cele două ţări.

Adolf Hitler și Ion Antonescu la întâlnirea de la Munchen din 2 septembrie 1943 (Foto: National Digital Archives Poland)

 

1958 Este inaugurat, la Bucureşti, Muzeul „George Enescu”.

1990 Transnistria își declară independența față de RSS Moldovenească (parte pe atunci a Uniunii Sovietice).

1991 Cargoul „Rostok”, sub pavilion ucrainean, eșuează la mila 31 a canalului Sulina, în dreptul comunei Partizani.

2002 Specialiştii Institutului Clinic Fundeni realizează, în premieră naţională, un transplant de măduvă în cazul leucemiei acute.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot