Ce s-a întâmplat azi, 31 august?

31.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 31 august?

Ziua de 31 august este cea de-a 243-a din calendarul gregorian și a 244-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României. 

În această zi, în anul 1944, trupele sovietice intră în Bucureşti. La venirea armatei sovietice, rezistenta armatei germane în București fusese lichidată de Armata Română după lovitura de la 23 August. Rapoartele Poliției Capitalei prezintă o serie de abuzuri comise de trupele rusești în acea perioadă.

Pe 10 februarie 1947, se semnează Tratatul de Pace de la Paris, însă României i se neagă statutul de co-beligerant. Trupele sovietice urmau să staționeze pe teritoriul țării noastre 90 de zile, însă în realitate au rămas până în 1958.

Ce s-a întâmplat azi, 31 august?

1870 Se naște Maria Montessori, medic și pedagog italian (d. 1952)

1888 Este ucisă Mary Ann Nicholls, prima victimă a temutului criminal în serie Jack Spintecătorul. Acest pseudonim a fost preluat dintr-o scrisoare trimisă Agenției Centrale de Știri din Londra de către o persoană care pretindea că este ucigașul.

1897 Thomas Edison patentează kinetoscopul, aparatul care redă imagini în mişcare din lumea reală obţinute cu ajutorul unui kinetograf. Cu alte cuvinte, un aparat de filmat cu suport fexibil de 35 mm cu perforaţii.

1895 Contele german Ferdinand von Zeppelin patentează balonul navigabil cu aer care
îi poartă numele (Zeppelinul).

1907 Anglia, Rusia şi Franţa formează Tripla Înţelegere.

1921 Nicolae Paulescu, medic român, publică un studiu referitor la descoperirea unui hormon antidiabetic, denumit de el „pancreina”;

1928 Are loc premiera mondială a piesei „Opera de trei parale” de Bertoldt Brecht (muzica de Kurt Weill) la Berliner Theater.

1931 Corneliu Zelea Codreanu, conducătorul Mișcării Legionare din România, este ales deputat.

1939 Germania nazistă montează un atac armat asupra postului de radio „Gleiwitz”, creând un pretext pentru a acuza și ataca Polonia în ziua următoare, declanșând, astfel, Al Doilea Război Mondial.

1944 Prin Înaltul Decret Regal nr. 1620 este repusă în funcțiune Constituâia din 1923 (abrogată la 1938 de către Carol al II-lea).

1986 În regiunea Vrancea se înregistrează un cutremur cu magnitudinea de 6,95 grade pe scara Richter.

1989 Este adoptată prin lege limba română ca limbă oficială pe teritoriul Republicii Moldova și revenirea la alfabetul latin.

1990 Este semnat, în Berlinul de Est, Tratatul de Uniune între cele două Germanii, care avea să fie realizată efectiv la 3 octombrie 1990.

1997 Prinţesa de Wales, Lady Diana, şi iubitul ei, milionarul egiptean Dodi al Fayed, îşi pierd viaţa într-un accident de maşină produs în pasajul Pont d’Alma din Paris.

1998 Coreea de Nord anunţă lansarea primului său satelit, Kwangmyongsong.

2005 Se stinge din viaţă Sir Joseph Rotblat, unul dintre oamenii de ştiinţă angajați pentru construirea bombei atomice. După război, Rotblat s-a implicat în campania împotriva armelor nucleare şi, în 1995, a primit Premiul Nobel pentru Pace.

2019 Cinci persoane sunt ucise şi alte 21 rănite într-un atac armat produs în vestul statului Texas, între oraşele Midland şi Odessa. Autorul, un tânăr alb cu vârsta în jur de 30 de ani, a fost ucis de către forțele de poliţie.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ziua de 27 septembrie este cea de-a 270-a zi a calendarului gregorian și a 271-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 95 de zile. În această zi, în anul 1952, s-a... citește tot
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Poetul și dramaturgul francez Victor Hugo a fost cel care a pus bazele mișcării romantice în Franța. El s-a făcut cunoscut mai ales pentru romanul său epic „Mizerabilii” (n.n. – Les... citește tot
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai... citește tot