Ce s-a întâmplat azi, 27 august?

27.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 27 august?

27 august este a 239-a zi a calendarului gregorian și a 240-a zi în anii bisecți. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc evenimente importante în istoria lumii, dar și în cea a României.

În această zi, în anul 1896, a avut loc cel mai scurt război consemnat de istorie, cel dintre Anglia și Zanzibar. Acesta a început în dimineața acestei zile, la ora 9:02, și a durat 38 de minute.

Conflictul a izbucnit atunci când Sultanul Hamad bin Thuwaini, prieten al englezilor, a murit, iar nepotul său Khalid bin Bargash a preluat puterea printr-o lovitură de stat.

Shtiu.ro trece în revistă cele mai importante evenimente care au avut loc într-o zi de 27 august.

Ce s-a întâmplat azi, 27 august?

1855 Războiul din Crimeea (1853-1856) – Fortăreaţa rusească de la Sevastopol este cucerită după un lung asediu de forţele aliate (Franţa, Marea Britanie, Turcia). Războiul din Crimeea a prilejuit instalarea primei linii telefonice în Moldova şi Ţara Românească, care a fost folosită de trupele aliate.

1877 În timpul Războiului Ruso-Româno-Turc are loc primul atac al trupelor române asupra pozițiilor turcești. Misiunea de asalt şi de cucerire a redanului otoman din faţa redutei Griviţa-I din sistemul de apărare al Plevnei, a fost încredinţată Regimentului 13 Dorobanţi.

1883 Vulcanul Krakatau din Indonezia erupe și provoacă un val tsunami care ucide 36.000 persoane. Erupția a fost resimțită până la o distanță de 5.000 km și este considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului.

1920 Nicolae Titulescu este numit delegat al României la Societatea Naţiunilor, alături de Thoma Ionescu şi Dimitrie Negulescu.

1930 Se încheie între România şi Franţa o Convenţie de comerţ şi navigaţie prin care cele două ţări îşi acordau reciproc clauza naţiunii celei mai favorizate.

1939 Are loc primul zbor al unui avion cu reacţie.

1955 Apare prima ediţie a „Guinness Book of Records”, având 198 de pagini. Cunoscută până în 2000 ca „The Guinness Book of Records”, Cartea Recordurilor este o carte de referință publicată anual, care conține o colecție de recorduri mondiale, atât performanțe umane cât și lucruri extreme ale naturii.

1965 Ia ființă Universitatea din Craiova. Prin decizia nr. 894 a Consiliului de Miniștri din 27 august, facultățile de Matematică, Chimie, Filologie, Economie, Electrotehnică, Agronomie, Horticultură au fost unite sub aceeași administrare.

1982 Biroul Comitetului Executiv al CNEFS hotărăște interzicerea organizării şi funcţionării oricăror cercuri de yoga şi karate pe lângă sau în cadrul unităţilor sportive din ţara noastră. Hotărârea a fost abrogată la data de 16.01.1990.

1982 Are loc lansarea avionului cu reacție Rombac 1-11, primul destinat transportului de pasageri realizat în ţara noastră.

1989 Prima Mare Adunare Naţională de la Chişinău decide oficializarea limbii române şi trecerea la alfabetul latin; la 31.08.1989, Parlamentul a aprobat statutul special al limbii române în Republica Moldova.

1991 Guvernul României se declară solidar cu decizia autorităţilor de la Chişinău privind independenţa Republicii Moldova; la 3.09.1991, prin decizia Parlamentului, România devenea primul stat care recunoaştea independenţa Moldovei.

2003 Se încheie lucrările de restaurare şi modernizare a clădirii Ateneului Român, începute în 1991.

2003 Planeta Marte se află la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 60.000 de ani, trecând la 55.758.006 km distanță de Pământ.

2007 Are loc zborul inaugural al primei linii aeriene a Vaticanului. Aeronava a decolat din Cetatea Sfântă şi a zburat până în oraşul francez Lourdes. Invitatul special al acestui eveniment a fost cardinalul Camillo Ruini, fost şef al Congresului episcopilor italieni.

Foto: Capturi YouTube

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot