Ce s-a întâmplat azi, 27 august?

27.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 27 august?

27 august este a 239-a zi a calendarului gregorian și a 240-a zi în anii bisecți. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc evenimente importante în istoria lumii, dar și în cea a României.

În această zi, în anul 1896, a avut loc cel mai scurt război consemnat de istorie, cel dintre Anglia și Zanzibar. Acesta a început în dimineața acestei zile, la ora 9:02, și a durat 38 de minute.

Conflictul a izbucnit atunci când Sultanul Hamad bin Thuwaini, prieten al englezilor, a murit, iar nepotul său Khalid bin Bargash a preluat puterea printr-o lovitură de stat.

Shtiu.ro trece în revistă cele mai importante evenimente care au avut loc într-o zi de 27 august.

Ce s-a întâmplat azi, 27 august?

1855 Războiul din Crimeea (1853-1856) – Fortăreaţa rusească de la Sevastopol este cucerită după un lung asediu de forţele aliate (Franţa, Marea Britanie, Turcia). Războiul din Crimeea a prilejuit instalarea primei linii telefonice în Moldova şi Ţara Românească, care a fost folosită de trupele aliate.

1877 În timpul Războiului Ruso-Româno-Turc are loc primul atac al trupelor române asupra pozițiilor turcești. Misiunea de asalt şi de cucerire a redanului otoman din faţa redutei Griviţa-I din sistemul de apărare al Plevnei, a fost încredinţată Regimentului 13 Dorobanţi.

1883 Vulcanul Krakatau din Indonezia erupe și provoacă un val tsunami care ucide 36.000 persoane. Erupția a fost resimțită până la o distanță de 5.000 km și este considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului.

1920 Nicolae Titulescu este numit delegat al României la Societatea Naţiunilor, alături de Thoma Ionescu şi Dimitrie Negulescu.

1930 Se încheie între România şi Franţa o Convenţie de comerţ şi navigaţie prin care cele două ţări îşi acordau reciproc clauza naţiunii celei mai favorizate.

1939 Are loc primul zbor al unui avion cu reacţie.

1955 Apare prima ediţie a „Guinness Book of Records”, având 198 de pagini. Cunoscută până în 2000 ca „The Guinness Book of Records”, Cartea Recordurilor este o carte de referință publicată anual, care conține o colecție de recorduri mondiale, atât performanțe umane cât și lucruri extreme ale naturii.

1965 Ia ființă Universitatea din Craiova. Prin decizia nr. 894 a Consiliului de Miniștri din 27 august, facultățile de Matematică, Chimie, Filologie, Economie, Electrotehnică, Agronomie, Horticultură au fost unite sub aceeași administrare.

1982 Biroul Comitetului Executiv al CNEFS hotărăște interzicerea organizării şi funcţionării oricăror cercuri de yoga şi karate pe lângă sau în cadrul unităţilor sportive din ţara noastră. Hotărârea a fost abrogată la data de 16.01.1990.

1982 Are loc lansarea avionului cu reacție Rombac 1-11, primul destinat transportului de pasageri realizat în ţara noastră.

1989 Prima Mare Adunare Naţională de la Chişinău decide oficializarea limbii române şi trecerea la alfabetul latin; la 31.08.1989, Parlamentul a aprobat statutul special al limbii române în Republica Moldova.

1991 Guvernul României se declară solidar cu decizia autorităţilor de la Chişinău privind independenţa Republicii Moldova; la 3.09.1991, prin decizia Parlamentului, România devenea primul stat care recunoaştea independenţa Moldovei.

2003 Se încheie lucrările de restaurare şi modernizare a clădirii Ateneului Român, începute în 1991.

2003 Planeta Marte se află la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 60.000 de ani, trecând la 55.758.006 km distanță de Pământ.

2007 Are loc zborul inaugural al primei linii aeriene a Vaticanului. Aeronava a decolat din Cetatea Sfântă şi a zburat până în oraşul francez Lourdes. Invitatul special al acestui eveniment a fost cardinalul Camillo Ruini, fost şef al Congresului episcopilor italieni.

Foto: Capturi YouTube

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot