Ce s-a întâmplat azi, 30 august?

30.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 30 august?

30 august este cea de-a 242-a zi a calendarului gregorian și a 243-a zi în anii bisecți. De-a lungul vremii, în această zi au avut loc numeroase evenimente care au marcat istoria omenirii.

În această zi, în anul 1877, Începe a treia Bătălie de la Plevna (30 august/11 septembrie – 28 noiembrie/10 decembrie 1877), una dintre cele mai mari ale Războiului pentru Independenţă.

La luptă participă unităţi şi subunităţi ale Diviziei a 3-a Infanterie (la asaltul redutei Griviţa 2) şi ale Diviziei a 4-a Infanterie (la asaltul redutei Griviţa 1). După o eroică încleştare, trupele române de vânători şi dorobanţi – în frunte cu lt. col. Sergiu Voinescu, mr. Candiano Popescu, cpt. Moise Grozea, cuceresc reduta Griviţa 1.

Ce s-a întâmplat azi, 30 august?

1265 Are loc prima atestare documentară a orașului Hunedoara.

1916 Germania declară război României.

1918 Este asasinat şeful Direcţiei Politice de Stat a Rusiei bolşevice (C.E.K.A.), Uriţki. În aceeaşi zi, la Moscova, are loc atentatul eșuat al Faniei Efimovna Kaplan asupra liderului partidului bolșevic, Vladimir Ilici Lenin. Conform martorilor, asupra lui Lenin s-a tras de trei ori, două gloanţe rănindu-l la umăr şi la piept.

1940 Se încheie al doilea protocol al Dictatului de la Viena prin care România este nevoită să cedeze Ungariei, nord-vestul Transilvaniei.

1944 Unităţi de avangardă ale Armatei Sovietice şi ale Diviziei „Tudor Vladimirescu” intră în Bucureşti, unde orice ameninţare a trupelor germane fusese deja îndepărtată de Armata Română.

1948 Este înființată Direcţia Generală a Securităţii Poporului (Securitatea).

1963 Este pusă în funcțiune linia telefonică directă între Casa Albă și Kremlin, care a fost denumită „telefonul roșu”.

1974 Este inaugurat, la Bucureşti, Centrul demografic ONU România.

1981 Preşedintele Iranului, Mohammad Ali Rajai Bahonar, şi prim-ministrul Mohammad Javad sunt ucişi într-un atac cu bombe efectuat asupra clădirii Guvernului.

1983 Are loc primul zbor al navetei spațiale Challenger.

1986 Se produce în Vrancea un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, la adâncimea de 131 km .

1988 Poeta Ana Blandiana pierde dreptul de publicare în urma apariţiei unei cărţi pentru copii în care îl parodiază pe Nicolae Ceauşescu.

1999 Într-un referendum supervizat de Organizația Națiunilor Unite, cetățenii din Timorul de Est s-au pronunțat în favoarea independenței față de Indonezia.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot