Ce s-a întâmplat azi, 30 august?

30.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 30 august?

30 august este cea de-a 242-a zi a calendarului gregorian și a 243-a zi în anii bisecți. De-a lungul vremii, în această zi au avut loc numeroase evenimente care au marcat istoria omenirii.

În această zi, în anul 1877, Începe a treia Bătălie de la Plevna (30 august/11 septembrie – 28 noiembrie/10 decembrie 1877), una dintre cele mai mari ale Războiului pentru Independenţă.

La luptă participă unităţi şi subunităţi ale Diviziei a 3-a Infanterie (la asaltul redutei Griviţa 2) şi ale Diviziei a 4-a Infanterie (la asaltul redutei Griviţa 1). După o eroică încleştare, trupele române de vânători şi dorobanţi – în frunte cu lt. col. Sergiu Voinescu, mr. Candiano Popescu, cpt. Moise Grozea, cuceresc reduta Griviţa 1.

Ce s-a întâmplat azi, 30 august?

1265 Are loc prima atestare documentară a orașului Hunedoara.

1916 Germania declară război României.

1918 Este asasinat şeful Direcţiei Politice de Stat a Rusiei bolşevice (C.E.K.A.), Uriţki. În aceeaşi zi, la Moscova, are loc atentatul eșuat al Faniei Efimovna Kaplan asupra liderului partidului bolșevic, Vladimir Ilici Lenin. Conform martorilor, asupra lui Lenin s-a tras de trei ori, două gloanţe rănindu-l la umăr şi la piept.

1940 Se încheie al doilea protocol al Dictatului de la Viena prin care România este nevoită să cedeze Ungariei, nord-vestul Transilvaniei.

1944 Unităţi de avangardă ale Armatei Sovietice şi ale Diviziei „Tudor Vladimirescu” intră în Bucureşti, unde orice ameninţare a trupelor germane fusese deja îndepărtată de Armata Română.

1948 Este înființată Direcţia Generală a Securităţii Poporului (Securitatea).

1963 Este pusă în funcțiune linia telefonică directă între Casa Albă și Kremlin, care a fost denumită „telefonul roșu”.

1974 Este inaugurat, la Bucureşti, Centrul demografic ONU România.

1981 Preşedintele Iranului, Mohammad Ali Rajai Bahonar, şi prim-ministrul Mohammad Javad sunt ucişi într-un atac cu bombe efectuat asupra clădirii Guvernului.

1983 Are loc primul zbor al navetei spațiale Challenger.

1986 Se produce în Vrancea un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, la adâncimea de 131 km .

1988 Poeta Ana Blandiana pierde dreptul de publicare în urma apariţiei unei cărţi pentru copii în care îl parodiază pe Nicolae Ceauşescu.

1999 Într-un referendum supervizat de Organizația Națiunilor Unite, cetățenii din Timorul de Est s-au pronunțat în favoarea independenței față de Indonezia.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce moldovenii au înlocuit vocala E cu I? Ei mănâncă „lapti”, „carni” sau „legumi”…
De ce moldovenii au înlocuit vocala E cu I? Ei mănâncă „lapti”, „carni” sau „legumi”…
România este o țară mare și limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea unde este folosită. Avem o mulțime de dialecte și un român poate fi identificat după zona din care... citește tot
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era... citește tot
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Cine nu a auzit despre taifunuri și uragane? Taifunurile și uraganele, ambele sunt furtuni tropicale, și sunt destul de ușor de confundat. Acestea lovesc zonele de coastă, provoacă stricăciuni... citește tot