Ce s-a întâmplat azi, 6 septembrie?

06.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 6 septembrie?

Toți cei născuți pe data de 6 septembrie ar trebui să știe că, în această zi, au avut loc mai multe evenimente istorice, de-a lungul timpului. Trebuie specificat că această zi este cea de-a 249-a zi a calendarului gregorian și a 250-a zi în anii bisecți.

Ce s-a întâmplat azi, 6 septembrie?

1817 S-a născut Mihail Kogălniceanu. De-a lungul vieții acesta a fost om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român. Vârful carierei la reprezentant momentul când a devenit, la 11 octombrie 1863, premierul României, după Unirea Principatelor Române, din 1859, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

1863 În acest an intră în funcțiune primul metrou din lume, la Londra. Linia de metrou avea o lungime de 6,3 km și mergea de-a lungul sectorului „Victoria Street”, tracțiunea fiind asigurată de o mașina cu aburi.

1901 Americanii au trăit momente grele după ce președintele William McKinley a fost împușcat de anarhistul Leon Czolgosz la Pan-American Exposition în Buffalo, New York. Din păcate, medicii nu au putut să îl mai salveze, iar acesta a decedat pe 14 septembrie în același an.

1939 Cel de-Al Doilea Război Mondial prinde amploare, iar Africa de Sud a declarat război Germaniei.

1940 Istoria României consemnează un eveniment de tristă amintire. Regele Carol al II-lea a abdicat de la tron în favoarea fiului său, mult mai tânăr, Mihai, sub presiunea generalului Ion Antonescu.

1941 Naziștii i-au obligat pe toți evreii cu vârsta mai mare de 6 ani să poarte pe piept o insignă galbenă cu Steaua lui David. Aceasta a fost folosită, de-a lungul timpului, ca simbol al evreilor și ca element emblematic la decorarea sinagogilor, fiind o hexagramă formată din două triunghiuri echilaterale.

1946 Din cauza frământărilor sociale în plan intern, dar și a felului cum se reașeza lumea după cel de-Al Doilea Război Mondial, George Enescu și soția sa, Maria Cantacuzino, au părăsit definitiv România, fiind ajutați de un celebru violonist și dirijor american, descendent al unei familii de evrei, pe nume Yehudi Menuhin.

1955 În Istanbul, Turcia, a avut loc un adevărat măcel, după ce mai multe grupuri de cetățeni turci i-au atacat pe grecii din oraș. Bilanțul a fost omul tragic: 13 oameni au fost uciși, 30 au fost răniți, iar peste 5.000 de case au fost distruse.

1983 Uniunea Sovietică a recunoscut că a doborât avionul de pasageri KAL-007 aparținând liniei sud-coreene. Autoritățile rusești au susținut că piloții nu au știut că era un avion civil atunci când a încălcat spațiul aerian sovietic.

1997 La această dată a avut loc unul dintre evenimentele cele mai triste din istoria lumii. La Londra, s-au desfășurat funeraliile prințesei Diana. Evenimentul a fost urmărit la televizor de peste 2,5 miliarde de oameni, în timp ce în stradă au fost peste 1 milion de oameni.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot