Ce s-a întâmplat azi, 8 aprilie?

08.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 aprilie?

Data de 8 aprilie este cea de-a 98-a zi a calendarului gregorian, iar din anul 1971, în această zi, se sărbătorește Ziua Internațională a Romilor. Totodată, de-a lungul timpului, au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat mersul omenirii.

Evenimente istorice 8 aprilie

217 – Împăratul roman Caracalla a fost omorât, iar în locul său a venit prefectul Gărzii Pretoriene, Marcus Opellius Macrinus.

1730 – A fost anul în care a fost ridicată prima sinagogă, Shearit Israel, în Statele Unite ale Americii, la New York.

1783 – Țarina Ecaterina cea Mare a Rusiei a anunțat că anexarea peninsulei Crimeea a fost făcută „de acum și pentru toate timpurile”.

1802 – S-a născut Gheorghe Magheru. Acesta a fost unul dintre cei mai buni comandanți militari din istoria Țării Românești, luptând și în oastea lui Tudor Vladimirescu. Magheru a murit pe 23 martie 1880, la vârsta de 78 de ani.

1829 – A apărut pentru prima dată, la București, un ziar periodic, numit „Curierul Românesc”, editat de Ion Heliade Rădulescu.

1866 – A fost anul în care Italia și Prusia au făcut o alianță împotriva Imperiului Austriac.

1885 – A murit Constantin Alexandru Rosetti. Acesta a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848 și a luptat pentru Unirea Principatelor Române.

1909 – Regele României, Carol I, a recunoscut independența și proclamarea regatului bulgar, printr-o scrisoare adresată prințului Ferdinand de Saxa Coburg.

1911 – S-a născut Emil Cioran. Acesta a fost a fost un filozof și scriitor român, devenit apatrid și stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză. Cioran a murit pe data de 20 iunie 1995, la vârsta de 84 de ani.

1967 – A luat naștere oficial Automobil Clubul Român (ACR), care a preluat atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România.

1973 – A murit Pablo Picasso. Acesta a trecut la cele sfinte la 91 de ani, iar în decursul vieții a excelat la pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică, toate reflectând multilateralitatea creației lui Picasso care a trăit pentru artă și prin artă.

1985 – Mihail Gorbaciov a anunțat că URSS a anulat instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite ale Americii să facă același lucru.

2005 – La această dată au avut loc funerariile papei Ioan Paul al II-lea, la care au participat peste 4 milioane de oameni.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot