Ce s-a întâmplat azi, 8 aprilie?

08.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 aprilie?

Data de 8 aprilie este cea de-a 98-a zi a calendarului gregorian, iar din anul 1971, în această zi, se sărbătorește Ziua Internațională a Romilor. Totodată, de-a lungul timpului, au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat mersul omenirii.

Evenimente istorice 8 aprilie

217 – Împăratul roman Caracalla a fost omorât, iar în locul său a venit prefectul Gărzii Pretoriene, Marcus Opellius Macrinus.

1730 – A fost anul în care a fost ridicată prima sinagogă, Shearit Israel, în Statele Unite ale Americii, la New York.

1783 – Țarina Ecaterina cea Mare a Rusiei a anunțat că anexarea peninsulei Crimeea a fost făcută „de acum și pentru toate timpurile”.

1802 – S-a născut Gheorghe Magheru. Acesta a fost unul dintre cei mai buni comandanți militari din istoria Țării Românești, luptând și în oastea lui Tudor Vladimirescu. Magheru a murit pe 23 martie 1880, la vârsta de 78 de ani.

1829 – A apărut pentru prima dată, la București, un ziar periodic, numit „Curierul Românesc”, editat de Ion Heliade Rădulescu.

1866 – A fost anul în care Italia și Prusia au făcut o alianță împotriva Imperiului Austriac.

1885 – A murit Constantin Alexandru Rosetti. Acesta a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848 și a luptat pentru Unirea Principatelor Române.

1909 – Regele României, Carol I, a recunoscut independența și proclamarea regatului bulgar, printr-o scrisoare adresată prințului Ferdinand de Saxa Coburg.

1911 – S-a născut Emil Cioran. Acesta a fost a fost un filozof și scriitor român, devenit apatrid și stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză. Cioran a murit pe data de 20 iunie 1995, la vârsta de 84 de ani.

1967 – A luat naștere oficial Automobil Clubul Român (ACR), care a preluat atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România.

1973 – A murit Pablo Picasso. Acesta a trecut la cele sfinte la 91 de ani, iar în decursul vieții a excelat la pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică, toate reflectând multilateralitatea creației lui Picasso care a trăit pentru artă și prin artă.

1985 – Mihail Gorbaciov a anunțat că URSS a anulat instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite ale Americii să facă același lucru.

2005 – La această dată au avut loc funerariile papei Ioan Paul al II-lea, la care au participat peste 4 milioane de oameni.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot