Ce s-a întâmplat azi, 8 aprilie?

08.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 8 aprilie?

Data de 8 aprilie este cea de-a 98-a zi a calendarului gregorian, iar din anul 1971, în această zi, se sărbătorește Ziua Internațională a Romilor. Totodată, de-a lungul timpului, au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat mersul omenirii.

Evenimente istorice 8 aprilie

217 – Împăratul roman Caracalla a fost omorât, iar în locul său a venit prefectul Gărzii Pretoriene, Marcus Opellius Macrinus.

1730 – A fost anul în care a fost ridicată prima sinagogă, Shearit Israel, în Statele Unite ale Americii, la New York.

1783 – Țarina Ecaterina cea Mare a Rusiei a anunțat că anexarea peninsulei Crimeea a fost făcută „de acum și pentru toate timpurile”.

1802 – S-a născut Gheorghe Magheru. Acesta a fost unul dintre cei mai buni comandanți militari din istoria Țării Românești, luptând și în oastea lui Tudor Vladimirescu. Magheru a murit pe 23 martie 1880, la vârsta de 78 de ani.

1829 – A apărut pentru prima dată, la București, un ziar periodic, numit „Curierul Românesc”, editat de Ion Heliade Rădulescu.

1866 – A fost anul în care Italia și Prusia au făcut o alianță împotriva Imperiului Austriac.

1885 – A murit Constantin Alexandru Rosetti. Acesta a fost unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848 și a luptat pentru Unirea Principatelor Române.

1909 – Regele României, Carol I, a recunoscut independența și proclamarea regatului bulgar, printr-o scrisoare adresată prințului Ferdinand de Saxa Coburg.

1911 – S-a născut Emil Cioran. Acesta a fost a fost un filozof și scriitor român, devenit apatrid și stabilit în Franța, unde a trăit până la moarte fără să ceară cetățenia franceză. Cioran a murit pe data de 20 iunie 1995, la vârsta de 84 de ani.

1967 – A luat naștere oficial Automobil Clubul Român (ACR), care a preluat atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România.

1973 – A murit Pablo Picasso. Acesta a trecut la cele sfinte la 91 de ani, iar în decursul vieții a excelat la pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică, toate reflectând multilateralitatea creației lui Picasso care a trăit pentru artă și prin artă.

1985 – Mihail Gorbaciov a anunțat că URSS a anulat instalarea rachetelor cu rază medie de acțiune (SS-20) în Europa și a cerut Statelor Unite ale Americii să facă același lucru.

2005 – La această dată au avut loc funerariile papei Ioan Paul al II-lea, la care au participat peste 4 milioane de oameni.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 8 august, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Emilian Mărt., Ep. Cizicului și Sf. Miron, Ep. Cretei. Totodată, din anul 2002 este celebrată Ziua internațională a...
Cele mai noi articole
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?
De unde vine expresia „trai pe vătrai” și de ce în zilele noastre și-a pierdut sensul?
Cine nu a auzit măcar o dată de expresia „trai pe vătrai” folosită de către vorbitorii de limba română cu sensul de „bunăstare” și „confort”? Ei bine, deși astăzi această... citește tot
De ce sunt oglinzi în lift?
De ce sunt oglinzi în lift?
Oglinda este un obiect decorativ utilizat frecvent la interior, iar suprafața sa este destul de lucioasă încât formează o imagine. Oglinzile sunt folosite încă din antichitate, primele regiuni... citește tot
Ce sunt titlurile de stat?
Ce sunt titlurile de stat?
Persoanele care dețin un surplus de bani și vor să investească fără să aibă grija că îi pot pierde pot cumpăra titluri de stat. Acestea pot fi achiziționate online numai de către... citește tot