Ce s-a întâmplat azi, 6 martie?

06.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 6 martie?

De-a lungul timpului, omenirea a trebuit să treacă prin tot felul de evenimente istorice, care i-a influențat viitorul fie în sens pozitiv, fie în mod negativ. Data de 6 martie reprezintă cea de-a 65-a zi a calendarului gregorian, o zi în care multe lucruri s-au întâmplat.

Evenimente istorice 6 martie

1475 – S-a născut Michelangelo Buonarroti. Acesta a fost un adevărat geniu. Măiestria lui s-a văzut din plin în pictură, desen, sculptură și arhitectură. Alături de Leonardo da Vinci, Michelangelo a fost cea mai importantă personalitate artistică în perioada de vârf a Renașterii Italiene. El a decedat în data de 18 februarie 1564, la vârsta de 88 de ani.

1521 – Exploratorul și navigatorul portughez Fernando Magellan a ajuns pe insula Guam, în Oceanul Pacific.

1836 – A avut loc Bătălia de la Alamo. Evenimentul a rămas în istorie, fiindcă 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13 zile împotriva a mii de soldați mexicani conduși de Antonio Lopez de Santa Anna, guvernatorul Mexicului.

1869 – În această zi, Dimitri Mendeleev a prezentat pentru prima dată Societății Ruse de Chimie prima varianta a tabelului periodic al elementelor.

1899 – Compania Bayer a reușit să obțină „Aspirina” ca marcă înregistrată.

1919 – Ungaria a fost înștiințata de hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris prin care s-a decis retragerea trupelor maghiare din Transilvania.

1927 – S-a născut Gabriel García Márquez. Acesta a fost un scriitor de talie mondială, laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1982.  Gabriel García Márquez a decedat în data de 17 aprilie 2014, la vârsta de 87 de ani.

1939 – A murit Miron Cristea, la vârsta de 70 de ani. Acesta a fost primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 – 1939). Vremurile dificile au făcut ca în perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939 Cristea să fie numit cel de-al 38-lea premier al României.

1945 – Regele Mihai I a trebuit să accepte, în această zi, instaurarea guvernului Petru Groza, unul profund comunist.

1948 – În această dată, a luat naștere Organizația Maritimă Internațională (OMI) – instituție specializată a ONU.

1989 – În multe țări din Europa comunismul își dadea ultima suflarea, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sovietic a anunțat abolirea „doctrinei Brejnev”. Drept urmare, viitorul fiecărei țări est-europene se află „în propriile ei mâini”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot