Ce s-a întâmplat azi, 6 martie?

06.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 6 martie?

De-a lungul timpului, omenirea a trebuit să treacă prin tot felul de evenimente istorice, care i-a influențat viitorul fie în sens pozitiv, fie în mod negativ. Data de 6 martie reprezintă cea de-a 65-a zi a calendarului gregorian, o zi în care multe lucruri s-au întâmplat.

Evenimente istorice 6 martie

1475 – S-a născut Michelangelo Buonarroti. Acesta a fost un adevărat geniu. Măiestria lui s-a văzut din plin în pictură, desen, sculptură și arhitectură. Alături de Leonardo da Vinci, Michelangelo a fost cea mai importantă personalitate artistică în perioada de vârf a Renașterii Italiene. El a decedat în data de 18 februarie 1564, la vârsta de 88 de ani.

1521 – Exploratorul și navigatorul portughez Fernando Magellan a ajuns pe insula Guam, în Oceanul Pacific.

1836 – A avut loc Bătălia de la Alamo. Evenimentul a rămas în istorie, fiindcă 200 de oameni au apărat un mic fort din Texas timp de 13 zile împotriva a mii de soldați mexicani conduși de Antonio Lopez de Santa Anna, guvernatorul Mexicului.

1869 – În această zi, Dimitri Mendeleev a prezentat pentru prima dată Societății Ruse de Chimie prima varianta a tabelului periodic al elementelor.

1899 – Compania Bayer a reușit să obțină „Aspirina” ca marcă înregistrată.

1919 – Ungaria a fost înștiințata de hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris prin care s-a decis retragerea trupelor maghiare din Transilvania.

1927 – S-a născut Gabriel García Márquez. Acesta a fost un scriitor de talie mondială, laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1982.  Gabriel García Márquez a decedat în data de 17 aprilie 2014, la vârsta de 87 de ani.

1939 – A murit Miron Cristea, la vârsta de 70 de ani. Acesta a fost primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 – 1939). Vremurile dificile au făcut ca în perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939 Cristea să fie numit cel de-al 38-lea premier al României.

1945 – Regele Mihai I a trebuit să accepte, în această zi, instaurarea guvernului Petru Groza, unul profund comunist.

1948 – În această dată, a luat naștere Organizația Maritimă Internațională (OMI) – instituție specializată a ONU.

1989 – În multe țări din Europa comunismul își dadea ultima suflarea, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe sovietic a anunțat abolirea „doctrinei Brejnev”. Drept urmare, viitorul fiecărei țări est-europene se află „în propriile ei mâini”.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising