Ce s-a întâmplat azi, 5 iulie?

05.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 5 iulie?

Pe data de 5 iulie au fost consemnate o serie de evenimente care au rămas în istoria omenirii. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor, însă redactorii shtiu.ro le readuc în evidență. O vorbă din popor spune că este bine să ne cunoaștem trecutul pentru a nu repeta greșelile.

Ce s-a întâmplat azi, 5 iulie?

328 Este inaugurat oficial podul lui Constantin cel Mare de la Sucidava, în prezent Corabia. Acesta a fost construit peste Dunăre, de către romani și a rămas în funcțiune timp de 40 de ani. Podul a avut o lungime totală de 2.437 m, dintre care 1.137 peste albia Dunării. El este considerat cel mai lung pod antic peste un curs de apă.

1687 Este anul în care Isaac Newton a publicat lucrarea intitulată „Principiile matematice ale filozofiei naturale”. Aceasta este o operă în trei volume ce conține formularea legilor de mișcare a corpurilor, cunoscute în lumea largă ca Legile lui Newton, și constituie fundamentul mecanicii clasice, precum și Legea atracției universale.

1811 Venezuela și-a proclamat independența față de Spania. Acesta a fost primul stat din America de Sud care a realizat acest lucru.

1870 A avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă la Istanbul, Turcia, a avut loc un incendiu devastator, în urma căruia și-au pierdut viața 1.200 de persoane, iar 60.000 de oameni au rămas fără locuințe.

1954 Elvis Presley a înregistrat prima sa melodie, intitulată „That’s All Right”, la Sun Records din Memphis, Tennessee. Ceea ce a urmat după aceea a fost un fenomen mondial, Elvis fiind numit „Regele Rock ‘n’ Roll-ului”.

1989 Este difuzat primul episod al serialului „Seinfeld”, în Statele Unite ale Americii. Show-ul de comedie a fost un fenomen și este apreciat și în prezent. Specialiștii în domeniu consideră „Seinfeld” ca fiind cel mai bun serial de comedie din istorie.

1996 Un eveniment deosebit de important pentru medicina viitorului, fiindcă s-a născut Dolly, prima oaie clonată din lume. Aceasta a fost prima clonare reușită a unui mamifer dintr-o celulă somatică adultă, după o serie de 276 de încercări nereușite.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising