Ce s-a întâmplat azi, 5 februarie?

05.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 5 februarie?

Omenirea a fost martoră la multe evenimente importante, de-a lungul timpului, în data de 5 februarie. În această zi, în calendarul creștin-ortodox, este celebrată Sfânta Agata, fecioară martiră. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 36-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 5 februarie

1601 – A murit Baba Novac. Acesta a fost unul dintre căpitanii lui Mihai Viteazul. El s-a făcut remarcat în luptele cu turci.

1690 – La Sibiu, a fost încheiat, in această zi, un tratat de pace între domnul Moldovei, Constantin Cantemir (1685-1693), și Sfântul Imperiu Roman, reprezentat prin generalul imperial Donat Heissler.

1852 – A fost deschis publicului Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, unul dintre cele mai mari și vechi muzee din lume.

1859 – Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei, a fost ales ca domnitor și al Țării Românești, în această dată, înfăptuind astfel Mica Unire a Principatelor Române.

1859 – A murit Alecu Russo. Acesta a fost unul dintre scriitorii importanți ai țării, fiind autorul volumului „Cântarea României”.

1867 – A fost încheiat acordul austro-ungar, care a dus la apariția statului dualist Austro-Ungaria. În cadrul acestuia se afla și Marele Principat al Transilvaniei.

1878 – S-a născut André-Gustave Citroën. Acesta a fost un constructor de mașini, creând celebra marca franțuzească Citroen. Bărbatul a murit în data de 3 iulie 1935, la vârsta de doar 57 de ani.

1939 – A decedat, la vârsta de 65 de ani, Gheorghe Țițeica. Acesta a fost un mare matematician român, pentru meritele sale fiind desemnat membru al Academiei Române și al mai multor academii străine, primind și titlul de doctor honoris causa al Universității din Varșovia.

1953 – A murit în închisoarea de la Sighet Iuliu Maniu. Acesta a fost premierul României de mai multe ori (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947).

1965 – S-a născut Gheorghe Hagi. Acesta este considerat cel mai mare fotbalist român din istorie.

1971 – A avut loc aselenizarea navei cosmice americane Apollo 14, care l-a avut ca și comandant pe Alan Shepard.

1979 – A fost lansat  filmul „Nea Mărin Miliardar”, cu Amza Pellea în rolul principal.

1990 – În această zi, a fost înființat la București Muzeul Țăranului Român, continuatorul muzeului de etnografie, artă națională, artă decorativă și industrială.

2004 – A fost o zi istorică pentru România, fiindcă a devenit membră de facto a NATO.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot