Ce s-a întâmplat azi, 26 iulie?

26.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 26 iulie?

Pe data de 26 iulie, a 207-a zi a calendarului gregorian și a 208-a zi în anii bisecți, au avut loc mai multe evenimente care au rămas în istorie. Multe dintre ele au fost uitate, odată cu trecerea anilor, însă redactorii shtiu.ro le readuc în atenția cititorilor.

Ce s-a întâmplat azi, 26 iulie?

1741 Exploratorii ruși au descoperit peninsula Alaska. Ulterior, aceștia au cedat-o către SUA, fiind cea mai proastă sau mai bună afacere din istoria lumii, depinde de ce parte a baricadei te situezi. Așadar, pe 30 martie 1867, la Washington, tranzacția a fost semnată, lăsând Imperiul Rus fără 1.518.800 kilometri pătrați. SUA au plătit 7,2 milioane de dolari pentru acest teritoriu, aproximativ 5 dolari pe kilometru pătrat.

1908 A avut loc un eveniment care a schimbat lumea infractorilor. Procurorul general al Statelor Unite ale Americii a înființat o organizație, care ulterior a stat la baza apariției FBI-ului din prezent. Biroul Federal de Investigații (FBI) este serviciul de informații interne și securitate al Statelor Unite ale Americii și principala sa agenție federală de aplicare a legii.

1940 Cel de-Al Doilea Război Mondial a avut consecințe dezastroase pentru România. Drept urmare, la această dată a avut loc la Salzburg/Austria o întrevedere între Ion Gigurtu (prim-ministrul țări noastre) și Mihail Manoilescu (ministru de Externe), pe de o parte, și Adolf Hitler și Joachim von Ribbentrop, de cealaltă parte. Guvernului român i s-a recomandat să răspundă revendicărilor Ungariei horthyste prin propuneri și negocieri directe.

1941 La această dată a avut loc un eveniment important pentru istoria României, fiindcă s-a încheiat campania militară purtată de Armata Română, alături de cea germană, pentru eliberarea nordului Bucovinei și Basarabiei. După această operațiune din cadrul Celui De-al Doilea Război Mondial (1939-1945) a fost cucerită Cetatea Albă.

1953 A avut loc un atac nereușit împotriva unei baze militare din Santiago de Cuba. Evenimentul i-a permis lui Fidel Castro să declanșeze Revoluția Cubaneză. Castro s-a aflat la conducerea Cubei timp de 49 de ani, din 1959 până în 2008. Liderul comunist a ajuns la putere după o revoluție prin care l-a îndepărtat de la conducerea țării pe dictatorul Fulgencio Batista. Castro s-a născut pe 12 august 1926 și a murit pe 25 noiembrie 2016, la vârsta de 90 de ani.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?
Ziua de 27 septembrie este cea de-a 270-a zi a calendarului gregorian și a 271-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 95 de zile. În această zi, în anul 1952, s-a... citește tot
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Cum a scris Victor Hugo celebrul roman „Mizerabilii”
Poetul și dramaturgul francez Victor Hugo a fost cel care a pus bazele mișcării romantice în Franța. El s-a făcut cunoscut mai ales pentru romanul său epic „Mizerabilii” (n.n. – Les... citește tot
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Care sunt diferențele dintre alune și arahide?
Oamenii consumă alune și arahide încă din cele mai vechi timpuri. Gustul și aspectul lor diferă, la fel ca și proprietățile acestora. Redactorii shtiu.ro vă prezintă, în rândurile de mai... citește tot