Ce s-a întâmplat azi, 22 iulie?

22.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 22 iulie?

Pe data de 22 iulie, cea de-a 203-a zi a calendarului gregorian și a 204-a zi în anii bisecți, au avut loc de-a lungul timpului foarte multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Redactorii shtiu.ro vi le prezintă pe cele care au modelat lumea.

Ce s-a întâmplat azi, 22 iulie?

1456 Voievod al Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, a rămas în istoria Principatelor Române datorită luptelor cu turcii. În acest an, a reușit o victorie importanta la Belgrad, împotriva puternicei armate otomane conduse de Mahomed al II–lea, cel care cucerise Constantinopolul. Drept urmare, Papa Calixt al III-lea l–a caracterizat pe Iancu de Hunedoara ca  „atletul cel mai puternic – unic – al lui Hristos”.

1946 A fost un deosebit de important pentru omenire, fiindcă a fost creată Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aceasta este o instituție specializată a Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva. Instituția a început să funcționeze, efectiv, de la 7 aprilie 1948. România este membru al OMS din 1948. În prezent 193 de state fac parte din această instituție. Rolul OMS este de a menține și coordona situația sănătății populațiilor pe glob. Printre prioritățile instituției sunt incluse bolile transmisibile, HIV/SIDA, Ebola, Malaria, COVID-19 și tuberculoză. Totodată, vizează diminuarea efectelor bolilor netransmisibile, dezvoltarea și îmbătrânirea, nutriția și alimentația sănătoasă, abuzul de substanțe.

Sediul OMS de la Geneva

1951 S-a născut Patriarhul Daniel sau, altfel spus, Preafericitul Părinte Daniel, la Dobrești, Bara, Timiș.  La naștere numele său a fost Dan Ilie Ciobotea. Acesta este actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, după ce a fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007.

2009 A fost un an important pentru iubitorii de astronomie, deoarece a avut loc cea mai lungă eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea. Aceasta a durat 6 minute și 39 de secunde pe coasta Asiei de sud-est. Potrivit specialiștilor în domeniu, o viitoare eclipsă mai lungă va fi posibilă în iunie 2132.

2011 Din păcate, la această dată, 77 de oameni au murit în urma a două atacuri teroriste din Norvegia. Evenimentele au fost comise de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot