Ce s-a întâmplat azi, 15 iulie?

15.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 15 iulie?

De-a lungul timpului, pe data de 15 iulie au avut loc mai multe evenimente importante. Multe dintre ele au scris istorie și au reprezentat un factor important în cultura românească. De exemplu, în această zi, în anul 1936, a apărut săptămânalul „Cuget clar”, revistă de direcție literară, artistică și culturală, sub conducerea lui Nicolae Iorga.

Ce s-a întâmplat azi, 15 iulie?

1497 A fost un an important pentru istoria Moldovei, fiindcă a început construcția bisericii Curții domnești de la Piatra Neamț. Clădirea a fost finalizată la 11 noiembrie 1498 și a reprezentat o ctitorie a lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504). Acesta este prezentat în cărțile de istorie ca fiind un adevărat strateg și un conducător care a dat multe bătăi de cap otomanilor. Ștefan cel Mare a domnit timp de 47 de ani, având cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

1888 A avut loc un eveniment de tristă amintire în Japonia, când un stratovulcan a erupt în prefectura Fukushima și a omorât peste 500 de oameni. Vulcanul se află pe muntele Bandai și a avut cea mai mare înălțime a norului de erupție (peste 6000 m).

1958 La cea de-a doua ediție a Campionatului Mondial de Handbal feminin, reprezentativa României a cucerit titlul suprem. Evenimentul s-a desfășurat chiar la noi în țară, în perioada 8 – 15 iulie.

1964 A fost un an important pentru cinematografia românească fiindcă a luat naștere la București studioul „Animafilm”. Drept urmare, multe dintre operele cinematografice ale țării noastre au fost create cu ajutorul acestui studiou.

1973 John Paul Getty III, în vârstă de 17 ani, a fost răpit. Autorii au cerut 17 milioane de lire sterline pentru a-i da drumul, însă bunicul său Jean Paul Getty, unul dintre miliardarii planetei, de la acea vreme, a refuzat să plătească această sumă. Drept urmare, el a primit un plic conținând o șuviță de păr și o ureche umană. Ulterior, acesta a plătit două milioane de lire sterline, iar Getty III a fost găsit viu în sudul Italiei, pe 15 decembrie 1973.

John Paul Getty

1997 A avut loc un eveniment de tristă amintire, deoarece Gianni Versace este împușcat în fața casei sale de criminalul în serie Andrew Cunanan. Tragedia a avut loc la Miami, în Florida. Versace a fost un creator de modă, fondatorul casei de modă Gianni Versace S.p.A., care producea accesorii, parfumuri și cosmetice, mobilă și accesorii, precum și îmbrăcăminte.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot