Data de 26 februarie este una specială în istoria României, dar și în cea mondială. Cea de-a 57-a zi a calendarului gregorian a consemnat, de-a lungul timpului, mai multe evenimente importante, iar cele mai semnificative dintre ele vor fi prezentate în rândurile de mai jos.
1794 – În această dată, palatul regal Christianborg, din Copenhaga, a fost distrus partial de un incediu devastator. Autoritățile daneze au lucrat la reconstrucția lui până în anul 1828. Cu toate acestea, clădirea nu a mai fost utilizată niciodată ca reședință regală, devenind sediu al Parlamentului.
1802 – S-a născut Victor Hugo. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai Franței. Celebra sa operă „Mizerabilii” este apreciată și interpretată, în prezent, pe multe scene de teatru și film din lume. Victor Hugo a decedat în data de 22 mai 1885, la vârsta de 83 de ani.
1815 – La un an după ce a fost exilat pe insula Elba, Napoleon Bonaparte a reușit să evadeze din această locație, în data de 26 februarie.
1848 – În această zi, a fost proclamată a doua republică franceză.
1891 – A luat naștere Societatea Arhitecților Români.
1935 – În această zi, Adolf Hitler a luat o decizie cu impact în perioada următoare. El a semnat un decret prin care a autorizat înființarea Reich Luftwaffe, adică al treilea serviciu militar german, alături de armata și marina Reich-ului.
1952 – Premierul Marii Britanii Winston Churchill a anunțat că țara lui a devenit o forță nucleară, deținând bomba atomică.
1954 – S-a născut Recep Tayyip Erdoğan. Acesta este președintele Turciei din anul 2014.
1988 – În această perioadă, comunismul se clătina în toată Europa, inclusiv în România. Situația politică a intrat pe un drum fără întoarcere, iar declarația Guvernului SUA prin care a anunțat hotărârea de a retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza națiunii celei mai favorizate a agitat și mai mult apele. Drept urmare, autoritățile de la București au anunțat că renunță la clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile cu SUA.
2020 – În România, a fost depistat oficial primul caz de coronavirus.
Foto: Wikipedia.org