Ce s-a întâmplat azi, 26 februarie?

26.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 26 februarie?

Data de 26 februarie este una specială în istoria României, dar și în cea mondială. Cea de-a 57-a zi a calendarului gregorian a consemnat, de-a lungul timpului, mai multe evenimente importante, iar cele mai semnificative dintre ele vor fi prezentate în rândurile de mai jos.

Evenimente istorice 26 februarie

1794 – În această dată, palatul regal Christianborg, din Copenhaga, a fost distrus partial de un incediu devastator. Autoritățile daneze au lucrat la reconstrucția lui până în anul 1828. Cu toate acestea, clădirea nu a mai fost utilizată niciodată ca reședință regală, devenind sediu al Parlamentului.

1802 – S-a născut Victor Hugo. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai Franței. Celebra sa operă „Mizerabilii” este apreciată și interpretată, în prezent, pe multe scene de teatru și film din lume. Victor Hugo a decedat în data de 22 mai 1885, la vârsta de 83 de ani.

1815 – La un an după ce a fost exilat pe insula Elba, Napoleon Bonaparte a reușit să evadeze din această locație, în data de 26 februarie.

1848 – În această zi, a fost proclamată a doua republică franceză.

1891 – A luat naștere Societatea Arhitecților Români.

1935 – În această zi, Adolf Hitler a luat o decizie cu impact în perioada următoare. El a semnat un decret prin care a autorizat înființarea Reich Luftwaffe, adică al treilea serviciu militar german, alături de armata și marina Reich-ului.

1952 – Premierul Marii Britanii Winston Churchill a anunțat că țara lui a devenit o forță nucleară, deținând bomba atomică.

1954 – S-a născut Recep Tayyip Erdoğan. Acesta este președintele Turciei din anul 2014.

1988 – În această perioadă, comunismul se clătina în toată Europa, inclusiv în România. Situația politică a intrat pe un drum fără întoarcere, iar declarația Guvernului SUA prin care a anunțat hotărârea de a retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza națiunii celei mai favorizate a agitat și mai mult apele. Drept urmare, autoritățile de la București au anunțat că renunță la clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile cu SUA.

2020 – În România, a fost depistat oficial primul caz de coronavirus.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot