Ce s-a întâmplat azi, 26 februarie?

26.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 26 februarie?

Data de 26 februarie este una specială în istoria României, dar și în cea mondială. Cea de-a 57-a zi a calendarului gregorian a consemnat, de-a lungul timpului, mai multe evenimente importante, iar cele mai semnificative dintre ele vor fi prezentate în rândurile de mai jos.

Evenimente istorice 26 februarie

1794 – În această dată, palatul regal Christianborg, din Copenhaga, a fost distrus partial de un incediu devastator. Autoritățile daneze au lucrat la reconstrucția lui până în anul 1828. Cu toate acestea, clădirea nu a mai fost utilizată niciodată ca reședință regală, devenind sediu al Parlamentului.

1802 – S-a născut Victor Hugo. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai Franței. Celebra sa operă „Mizerabilii” este apreciată și interpretată, în prezent, pe multe scene de teatru și film din lume. Victor Hugo a decedat în data de 22 mai 1885, la vârsta de 83 de ani.

1815 – La un an după ce a fost exilat pe insula Elba, Napoleon Bonaparte a reușit să evadeze din această locație, în data de 26 februarie.

1848 – În această zi, a fost proclamată a doua republică franceză.

1891 – A luat naștere Societatea Arhitecților Români.

1935 – În această zi, Adolf Hitler a luat o decizie cu impact în perioada următoare. El a semnat un decret prin care a autorizat înființarea Reich Luftwaffe, adică al treilea serviciu militar german, alături de armata și marina Reich-ului.

1952 – Premierul Marii Britanii Winston Churchill a anunțat că țara lui a devenit o forță nucleară, deținând bomba atomică.

1954 – S-a născut Recep Tayyip Erdoğan. Acesta este președintele Turciei din anul 2014.

1988 – În această perioadă, comunismul se clătina în toată Europa, inclusiv în România. Situația politică a intrat pe un drum fără întoarcere, iar declarația Guvernului SUA prin care a anunțat hotărârea de a retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza națiunii celei mai favorizate a agitat și mai mult apele. Drept urmare, autoritățile de la București au anunțat că renunță la clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile cu SUA.

2020 – În România, a fost depistat oficial primul caz de coronavirus.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot