Ce s-a întâmplat azi, 25 februarie?

25.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 25 februarie?

Data de 25 februarie este cea de-a 56-a zi a calendarului gregorian. În această zi, de-a lungul istoriei, lumea a fost martora unor evenimente care au schimbat dezvoltarea ulterioară a societăților. Impactul acestora, fie pozitiv sau negativ, și-a făcut simțit efectul mult timp.

În această zi, în calendarul creștin-ortodox este sărbătorit Sfântul Ierarh Tarasie, patriarhul Constantinopolului.

Evenimente istorice 25 februarie

1817 – A fost un an deosebit de important pentru cultura românească, fiindcă a fost deschis oficial Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din țară. Samuel von Brukenthal a fost un personaj important al vremurilor sale și un mare colecționar de artă. Acesta a fondat muzeul din Sibiu, care în prezent îi poartă numele. De-a lungul vieții, Brukental a fost jurist și guvernator al Transilvaniei.

1836 – În Statele Unite ale Americii, Samuel Colt a patentat revolverul. Acesta este o armă de foc care este dotat cu un cilindru rotativ ce conține mai multe camere de ardere pentru cartușe, care prin rotație vin pe rând în dreptul țevii.

1866Mihai Eminescu a debutat literar cu poezia „De-aș avea….”, în revista „Familia” din Oradea. Mihai Eminescu este considerat cel mai important poet din istoria literaturii române. Versurile sale au dăinuit peste timp și sunt apreciate și în prezent.

1921 – Armata bolșevică nu mai are limite și invadează și ocupă Tbilisi, capitala Republicii Democrate Georgia.

1925 – A fost anul în care Miron Cristea a devenit patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

1932 – Adolf Hitler a obținut cetățenia germană prin naturalizare, iar acest lucru i-a permis să participi la alegerile pentru conducerea țării, din același an.

1956 – A fost anul în care a avut loc Congresul al XX-lea al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Dintre discursuri s-a remarcat cel al lui Nikita Hruşciov, care a condamnat cultul personalităţii promovat de Stalin, dar și acțiunile acestuia.

1964 – Cassius Clay (Muhammad Ali) ajunge campion mondial la box la categoria supergrea, după ce îl învinge pe Sonny Liston la Miami Beach, Florida.

1990 – În București a emis pentru prima dată Radio Contact, care în anul 2004 a devenit Radio Kiss FM.

2001 – Comuniștii câștigă alegerile în Republica Moldova.

2021 – Pandemia de coronavirus face ravagii în lume, iar la nivel global este depășită cifra de 2,5 milioane de oameni morți.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot