Ce s-a întâmplat azi, 25 februarie?

25.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 25 februarie?

Data de 25 februarie este cea de-a 56-a zi a calendarului gregorian. În această zi, de-a lungul istoriei, lumea a fost martora unor evenimente care au schimbat dezvoltarea ulterioară a societăților. Impactul acestora, fie pozitiv sau negativ, și-a făcut simțit efectul mult timp.

În această zi, în calendarul creștin-ortodox este sărbătorit Sfântul Ierarh Tarasie, patriarhul Constantinopolului.

Evenimente istorice 25 februarie

1817 – A fost un an deosebit de important pentru cultura românească, fiindcă a fost deschis oficial Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din țară. Samuel von Brukenthal a fost un personaj important al vremurilor sale și un mare colecționar de artă. Acesta a fondat muzeul din Sibiu, care în prezent îi poartă numele. De-a lungul vieții, Brukental a fost jurist și guvernator al Transilvaniei.

1836 – În Statele Unite ale Americii, Samuel Colt a patentat revolverul. Acesta este o armă de foc care este dotat cu un cilindru rotativ ce conține mai multe camere de ardere pentru cartușe, care prin rotație vin pe rând în dreptul țevii.

1866Mihai Eminescu a debutat literar cu poezia „De-aș avea….”, în revista „Familia” din Oradea. Mihai Eminescu este considerat cel mai important poet din istoria literaturii române. Versurile sale au dăinuit peste timp și sunt apreciate și în prezent.

1921 – Armata bolșevică nu mai are limite și invadează și ocupă Tbilisi, capitala Republicii Democrate Georgia.

1925 – A fost anul în care Miron Cristea a devenit patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

1932 – Adolf Hitler a obținut cetățenia germană prin naturalizare, iar acest lucru i-a permis să participi la alegerile pentru conducerea țării, din același an.

1956 – A fost anul în care a avut loc Congresul al XX-lea al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Dintre discursuri s-a remarcat cel al lui Nikita Hruşciov, care a condamnat cultul personalităţii promovat de Stalin, dar și acțiunile acestuia.

1964 – Cassius Clay (Muhammad Ali) ajunge campion mondial la box la categoria supergrea, după ce îl învinge pe Sonny Liston la Miami Beach, Florida.

1990 – În București a emis pentru prima dată Radio Contact, care în anul 2004 a devenit Radio Kiss FM.

2001 – Comuniștii câștigă alegerile în Republica Moldova.

2021 – Pandemia de coronavirus face ravagii în lume, iar la nivel global este depășită cifra de 2,5 milioane de oameni morți.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot