Ce s-a întâmplat azi, 25 februarie?

25.02.2022
Ce s-a întâmplat azi, 25 februarie?

Data de 25 februarie este cea de-a 56-a zi a calendarului gregorian. În această zi, de-a lungul istoriei, lumea a fost martora unor evenimente care au schimbat dezvoltarea ulterioară a societăților. Impactul acestora, fie pozitiv sau negativ, și-a făcut simțit efectul mult timp.

În această zi, în calendarul creștin-ortodox este sărbătorit Sfântul Ierarh Tarasie, patriarhul Constantinopolului.

Evenimente istorice 25 februarie

1817 – A fost un an deosebit de important pentru cultura românească, fiindcă a fost deschis oficial Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cel mai vechi muzeu din țară. Samuel von Brukenthal a fost un personaj important al vremurilor sale și un mare colecționar de artă. Acesta a fondat muzeul din Sibiu, care în prezent îi poartă numele. De-a lungul vieții, Brukental a fost jurist și guvernator al Transilvaniei.

1836 – În Statele Unite ale Americii, Samuel Colt a patentat revolverul. Acesta este o armă de foc care este dotat cu un cilindru rotativ ce conține mai multe camere de ardere pentru cartușe, care prin rotație vin pe rând în dreptul țevii.

1866Mihai Eminescu a debutat literar cu poezia „De-aș avea….”, în revista „Familia” din Oradea. Mihai Eminescu este considerat cel mai important poet din istoria literaturii române. Versurile sale au dăinuit peste timp și sunt apreciate și în prezent.

1921 – Armata bolșevică nu mai are limite și invadează și ocupă Tbilisi, capitala Republicii Democrate Georgia.

1925 – A fost anul în care Miron Cristea a devenit patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

1932 – Adolf Hitler a obținut cetățenia germană prin naturalizare, iar acest lucru i-a permis să participi la alegerile pentru conducerea țării, din același an.

1956 – A fost anul în care a avut loc Congresul al XX-lea al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Dintre discursuri s-a remarcat cel al lui Nikita Hruşciov, care a condamnat cultul personalităţii promovat de Stalin, dar și acțiunile acestuia.

1964 – Cassius Clay (Muhammad Ali) ajunge campion mondial la box la categoria supergrea, după ce îl învinge pe Sonny Liston la Miami Beach, Florida.

1990 – În București a emis pentru prima dată Radio Contact, care în anul 2004 a devenit Radio Kiss FM.

2001 – Comuniștii câștigă alegerile în Republica Moldova.

2021 – Pandemia de coronavirus face ravagii în lume, iar la nivel global este depășită cifra de 2,5 milioane de oameni morți.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot