Ce s-a întâmplat azi, 26 aprilie?

26.04.2022
Ce s-a întâmplat azi, 26 aprilie?

Pe data de 26 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale. Totodată, acestă dată reprezintă cea de-a 116-a zi a calendarului gregorian. În decursul istoriei, astăzi, au avut loc mai multe evenimente importante care au influențat mersul omenirii.

Evenimente istorice 26 aprilie

1564 – S-a născut William Shakespeare. Acesta a fost unul dintre cei mai celebri dramaturgi și poeți englezi din toate timpurile. Supranumit „Poetul din Avon”, William Shakespeare a trăit între 1564 și 1616.

1775 – Bucovina a devenit parte din Imperiul Habsburgic, după o înțelegere între Imperiul Otoman și Austria.

1877 – Armata română a deschis focul asupra Vidinului, după ce turcii au bombardat orașele românești de pe malul Dunării.

1913 – La această dată a fost semnat un acord la Sankt Petersburg, în urma căruia Bulgaria a cedat României orașul Silistra și câteva mici teritorii în sudul Dobrogei.

1920 – A fost înființat primul institut speologic din lume, la noi în țară, la Cluj.

1922 – S-a născut Ștefan Augustin Doinaș. Acesta a fost poet, eseist, traducător, deținut politic, membru al Academiei Române. Augustin Doinaș a murit pe data de 25 mai 2002, la vârsta de 80 de ani.

1931 – În această zi a avut loc avut loc prima emisiune televizată din lume, într-o transmisiune experimentală,  protagonista show-ului fiind actrița Fay Marbe.

1933 – A avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă a fost înființată poliția secretă a Germaniei naziste, numită Gestapo.

1945 – La această dată a fost adoptată Carta Națiunilor Unite, care a intrat în vigoare la 24 octombrie 1945.

1964 – A apărut statul Tanzania, după unirea țărilor africane Tanganika și Zanzibar.

1986 – La această dată a avut loc accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl, aflată la 200 de kilometri de Kiev. Efectele sale sunt resimțite și în prezent. La acea dată, reactorul numărul 4 al centralei din nordul Ucrainei a explodat în cursul unui test de securitate. Toată regiunea din jurul centralei nucleare a fost contaminată radioactiv, cel mai grav afectat fiind orașul Prîpeat.‎‎

1992Regele Mihai a revenit în România, pentru prima dată după 1989, fiind primit cu entuziasm de oameni.

1993 – Curtea Constituțională a României a stabilit că Academia Română are competența de a stabili normele ortografice ale limbii române. Drept urmare, s-a revenit la scrierea cu litera „â” în loc de „î”, în anumite poziții din cuvânt și la scrierea cu „sunt”, „suntem”, sunteți” în loc de „sînt, sîntem, sînteți”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot