Ce s-a întâmplat azi, 25 mai?

25.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 25 mai?

Pe data de 25 mai, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorită A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Totodată, astăzi, este celebrată și Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți (din 1983). Trebuie specificat că acestă dată reprezintă cea de-a 145-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 25 mai

1420 – Papa Martin al V-lea a decis ca prințul portughez Henric să fie numit guvernatorul Ordinului lui Hristos.

1521 – Dieta de la Worms a hotărât ca scrierile reformatorului protestant Martin Luther să fie interzise și a cerut arestarea acestuia, după ce l-a găsit vinovat de erezie.

1728 – Ludovic al XV-lea al Franței a stabilit că vinul poate fi transportat și în sticle, nu numai în butoaie. Acest decret a stat la baza înfloririi șampaniei Ruinart în Reims.

1895 – Scriitorul Oscar Wilde a fost acuzat de „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin” și a fost găsit vinovat și condamnat la doi ani de închisoarea cu executare.

1920 – A fost inaugurată Opera Română din Cluj, iar prima piesă jucată a fost Aida, de Giuseppe Verdi.

1955 – La această dată a avut loc prima ascensiune a vârfului Kangchenjunga (8.586 m), al treilea ca înălțime din lume, de către o expediție britanică condusă de Joe Brown și George Band.

1961 – Președintele SUA John F. Kennedy a anunțat susținerea programului Apollo, care își propunea să ducă un om pe Lună în maxim 10 ani.

1963 – S-a născut Ludovic Orban. Acesta a fost cel de-al 68-lea prim-ministru al României, în perioada 4 noiembrie 2019 – 7 decembrie 2020.

1977 – A avut loc în cinematografe premiera filmului „Războiul stelelor”. Acesta este unul dintre cele mai bune și premiate creații artistice din istoria cinematografiei.

1979 – A avut loc cel mai grav accident aviatic din istoria Statelor Unite ale Americii, când un avion McDonnell Douglas DDC-10 a pierdut un motor și s-a prăbușit în timpul decolării de pe Aeroportul Internațional O’Hare din Chicago, Illinois. Din nefericire, toți cei 258 de pasageri și 13 membri ai echipajului au murit, împreună cu alți doi oameni la sol.

1985 – Un ciclon a lovit Republica Bangladesh, ucigând aproximativ 10.000 de oameni.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot