Ce s-a întâmplat azi, 23 mai?

23.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 mai?

Pe data de 23 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt eliberați Cuviosul Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei și Sfânta Maria lui Cleopa. Totodată, astăzi este celebrată Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase. Această dată reprezintă cea de-a 143-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 23 mai

1568 – Țările de Jos și-au declarat independența față de Spania.

1871 – S-a născut Garabet Ibrăileanu. În decursul vieții, acesta a fost un critic și istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar și romancier. Ibrăileanu a murit pe data de 11 martie 1936, la vârsta de 64 de ani.

1911 – La această dată, a fost deschisă Biblioteca Publică din New York.

1915 – Italia a declarat război Austro-Ungariei, în timpul Primului Război Mondial.

1934 – Faimosul cuplul de gangsteri americani Bonnie Parker și Clyde Barrow au fost împușcați în apropiere de Bienville Parish, Louisiana, de către poliție. Cei doi îndrăgostiți au intrat în atenția opiniei publice în urma nenumăratelor jafuri, asasinări și tâlhării.

1942 – La această dată s-au dat lupte grele între trupele naziste și forțele armate ruse, iar armata germană (Wehrmachtul) reușește în cea de-a doua bătălie de la Harkov să încercuiască complet Armata Roșie, în Harkov. Drept urmare, a avut loc capitularea la data de 28 mai.

1949 – Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat), după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a întrunit și a declarat formarea Republicii Federale Germane.

1951 – S-a născut Anatoli Karpov, mare maestru de șah, de naționalitate rusă. Acesta a fost campion mondial la sportul minții între anii 1975-1985, 1993-1999. În 1985, Anatoli Karpov a fost învins de Gari Kasparov, care a devenit, astfel, noul campion mondial la șah (1985-1993).

1971 – În această zi a fost inaugurat Hotelul Intercontinental din București. Construcția a durat 3 ani, din 1968 până în 1971. Acesta are 24 de etaje și 87 de metri înălțime.

1992 – Din păcate, în această zi, a fost ucis cel mai cunoscut magistrat italian anti-mafie, Giovanni Falcone, soția și trei bodyguarzi. Crima a fost pusă în practică de clanul Corleonesi cu o bombă de o jumătate de tonă lângă Capaci, Sicilia.

1995 – A fost lansată prima versiune a limbajului de programare Java.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising