Ce s-a întâmplat azi, 23 mai?

23.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 mai?

Pe data de 23 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt eliberați Cuviosul Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei și Sfânta Maria lui Cleopa. Totodată, astăzi este celebrată Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase. Această dată reprezintă cea de-a 143-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 23 mai

1568 – Țările de Jos și-au declarat independența față de Spania.

1871 – S-a născut Garabet Ibrăileanu. În decursul vieții, acesta a fost un critic și istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar și romancier. Ibrăileanu a murit pe data de 11 martie 1936, la vârsta de 64 de ani.

1911 – La această dată, a fost deschisă Biblioteca Publică din New York.

1915 – Italia a declarat război Austro-Ungariei, în timpul Primului Război Mondial.

1934 – Faimosul cuplul de gangsteri americani Bonnie Parker și Clyde Barrow au fost împușcați în apropiere de Bienville Parish, Louisiana, de către poliție. Cei doi îndrăgostiți au intrat în atenția opiniei publice în urma nenumăratelor jafuri, asasinări și tâlhării.

1942 – La această dată s-au dat lupte grele între trupele naziste și forțele armate ruse, iar armata germană (Wehrmachtul) reușește în cea de-a doua bătălie de la Harkov să încercuiască complet Armata Roșie, în Harkov. Drept urmare, a avut loc capitularea la data de 28 mai.

1949 – Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat), după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a întrunit și a declarat formarea Republicii Federale Germane.

1951 – S-a născut Anatoli Karpov, mare maestru de șah, de naționalitate rusă. Acesta a fost campion mondial la sportul minții între anii 1975-1985, 1993-1999. În 1985, Anatoli Karpov a fost învins de Gari Kasparov, care a devenit, astfel, noul campion mondial la șah (1985-1993).

1971 – În această zi a fost inaugurat Hotelul Intercontinental din București. Construcția a durat 3 ani, din 1968 până în 1971. Acesta are 24 de etaje și 87 de metri înălțime.

1992 – Din păcate, în această zi, a fost ucis cel mai cunoscut magistrat italian anti-mafie, Giovanni Falcone, soția și trei bodyguarzi. Crima a fost pusă în practică de clanul Corleonesi cu o bombă de o jumătate de tonă lângă Capaci, Sicilia.

1995 – A fost lansată prima versiune a limbajului de programare Java.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 2 iulie au avut loc evenimente istorice care au influențat modul cum omenirea a avansat. Fie că au fost evenimente cu efecte pozitive, fie că au fost cu efecte...
Cele mai noi articole
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud trăiește o creatură pe care Guinness World Records a numit-o „cel mai bătrân animal terestru din lume”. Numele său este Jonathan,  broasca... citește tot
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Cancerul este una dintre cele mai necruțătoare boli din lume. Din păcate, nici până în prezent nu a fost găsit un tratament care să eradicheze această afecțiune, însă viața oamenilor... citește tot
Shtiu.ro