Ce s-a întâmplat azi, 23 mai?

23.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 mai?

Pe data de 23 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt eliberați Cuviosul Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei și Sfânta Maria lui Cleopa. Totodată, astăzi este celebrată Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase. Această dată reprezintă cea de-a 143-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 23 mai

1568 – Țările de Jos și-au declarat independența față de Spania.

1871 – S-a născut Garabet Ibrăileanu. În decursul vieții, acesta a fost un critic și istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar și romancier. Ibrăileanu a murit pe data de 11 martie 1936, la vârsta de 64 de ani.

1911 – La această dată, a fost deschisă Biblioteca Publică din New York.

1915 – Italia a declarat război Austro-Ungariei, în timpul Primului Război Mondial.

1934 – Faimosul cuplul de gangsteri americani Bonnie Parker și Clyde Barrow au fost împușcați în apropiere de Bienville Parish, Louisiana, de către poliție. Cei doi îndrăgostiți au intrat în atenția opiniei publice în urma nenumăratelor jafuri, asasinări și tâlhării.

1942 – La această dată s-au dat lupte grele între trupele naziste și forțele armate ruse, iar armata germană (Wehrmachtul) reușește în cea de-a doua bătălie de la Harkov să încercuiască complet Armata Roșie, în Harkov. Drept urmare, a avut loc capitularea la data de 28 mai.

1949 – Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat), după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a întrunit și a declarat formarea Republicii Federale Germane.

1951 – S-a născut Anatoli Karpov, mare maestru de șah, de naționalitate rusă. Acesta a fost campion mondial la sportul minții între anii 1975-1985, 1993-1999. În 1985, Anatoli Karpov a fost învins de Gari Kasparov, care a devenit, astfel, noul campion mondial la șah (1985-1993).

1971 – În această zi a fost inaugurat Hotelul Intercontinental din București. Construcția a durat 3 ani, din 1968 până în 1971. Acesta are 24 de etaje și 87 de metri înălțime.

1992 – Din păcate, în această zi, a fost ucis cel mai cunoscut magistrat italian anti-mafie, Giovanni Falcone, soția și trei bodyguarzi. Crima a fost pusă în practică de clanul Corleonesi cu o bombă de o jumătate de tonă lângă Capaci, Sicilia.

1995 – A fost lansată prima versiune a limbajului de programare Java.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot