Ce s-a întâmplat azi, 23 mai?

23.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 mai?

Pe data de 23 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt eliberați Cuviosul Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei și Sfânta Maria lui Cleopa. Totodată, astăzi este celebrată Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase. Această dată reprezintă cea de-a 143-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 23 mai

1568 – Țările de Jos și-au declarat independența față de Spania.

1871 – S-a născut Garabet Ibrăileanu. În decursul vieții, acesta a fost un critic și istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar și romancier. Ibrăileanu a murit pe data de 11 martie 1936, la vârsta de 64 de ani.

1911 – La această dată, a fost deschisă Biblioteca Publică din New York.

1915 – Italia a declarat război Austro-Ungariei, în timpul Primului Război Mondial.

1934 – Faimosul cuplul de gangsteri americani Bonnie Parker și Clyde Barrow au fost împușcați în apropiere de Bienville Parish, Louisiana, de către poliție. Cei doi îndrăgostiți au intrat în atenția opiniei publice în urma nenumăratelor jafuri, asasinări și tâlhării.

1942 – La această dată s-au dat lupte grele între trupele naziste și forțele armate ruse, iar armata germană (Wehrmachtul) reușește în cea de-a doua bătălie de la Harkov să încercuiască complet Armata Roșie, în Harkov. Drept urmare, a avut loc capitularea la data de 28 mai.

1949 – Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat), după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a întrunit și a declarat formarea Republicii Federale Germane.

1951 – S-a născut Anatoli Karpov, mare maestru de șah, de naționalitate rusă. Acesta a fost campion mondial la sportul minții între anii 1975-1985, 1993-1999. În 1985, Anatoli Karpov a fost învins de Gari Kasparov, care a devenit, astfel, noul campion mondial la șah (1985-1993).

1971 – În această zi a fost inaugurat Hotelul Intercontinental din București. Construcția a durat 3 ani, din 1968 până în 1971. Acesta are 24 de etaje și 87 de metri înălțime.

1992 – Din păcate, în această zi, a fost ucis cel mai cunoscut magistrat italian anti-mafie, Giovanni Falcone, soția și trei bodyguarzi. Crima a fost pusă în practică de clanul Corleonesi cu o bombă de o jumătate de tonă lângă Capaci, Sicilia.

1995 – A fost lansată prima versiune a limbajului de programare Java.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot