Ce s-a întâmplat azi, 23 mai?

23.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 23 mai?

Pe data de 23 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt eliberați Cuviosul Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei și Sfânta Maria lui Cleopa. Totodată, astăzi este celebrată Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase. Această dată reprezintă cea de-a 143-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 23 mai

1568 – Țările de Jos și-au declarat independența față de Spania.

1871 – S-a născut Garabet Ibrăileanu. În decursul vieții, acesta a fost un critic și istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar și romancier. Ibrăileanu a murit pe data de 11 martie 1936, la vârsta de 64 de ani.

1911 – La această dată, a fost deschisă Biblioteca Publică din New York.

1915 – Italia a declarat război Austro-Ungariei, în timpul Primului Război Mondial.

1934 – Faimosul cuplul de gangsteri americani Bonnie Parker și Clyde Barrow au fost împușcați în apropiere de Bienville Parish, Louisiana, de către poliție. Cei doi îndrăgostiți au intrat în atenția opiniei publice în urma nenumăratelor jafuri, asasinări și tâlhării.

1942 – La această dată s-au dat lupte grele între trupele naziste și forțele armate ruse, iar armata germană (Wehrmachtul) reușește în cea de-a doua bătălie de la Harkov să încercuiască complet Armata Roșie, în Harkov. Drept urmare, a avut loc capitularea la data de 28 mai.

1949 – Consiliul Parlamentului vest-german (Bundesrat), după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a întrunit și a declarat formarea Republicii Federale Germane.

1951 – S-a născut Anatoli Karpov, mare maestru de șah, de naționalitate rusă. Acesta a fost campion mondial la sportul minții între anii 1975-1985, 1993-1999. În 1985, Anatoli Karpov a fost învins de Gari Kasparov, care a devenit, astfel, noul campion mondial la șah (1985-1993).

1971 – În această zi a fost inaugurat Hotelul Intercontinental din București. Construcția a durat 3 ani, din 1968 până în 1971. Acesta are 24 de etaje și 87 de metri înălțime.

1992 – Din păcate, în această zi, a fost ucis cel mai cunoscut magistrat italian anti-mafie, Giovanni Falcone, soția și trei bodyguarzi. Crima a fost pusă în practică de clanul Corleonesi cu o bombă de o jumătate de tonă lângă Capaci, Sicilia.

1995 – A fost lansată prima versiune a limbajului de programare Java.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot