Ce s-a întâmplat azi, 24 mai?

24.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 mai?

Pe data de 24 mai, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorit Sfântul Cuvios Simeon. Totodată, astăzi, este celebrată și Ziua europeană a parcurilor. Trebuie precizat că această dată este cea de-a 144-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 24 mai

1819 – La această dată, nava cu aburi pe nume „SS Savannah” a plecat din Georgia, Statele Unite ale Americii, spre Liverpool, Marea Britanie, traversând pentru prima dată în istoria omenirii Oceanul Atlantic.

1844Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul care îi poartă numele de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafică. Textul mesajului a fost: „Ce a făcut Dumnezeu?” (un citat biblic, numerele 23:23). Descoperirea sa a schimbat modul în care mesajele sunt trimise și primite în întreaga lume, iar chiar și astăzi codul Morse este încă folosit în diferite domenii ale comunicațiilor radio.

1875 – Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu, alături de alți oameni au înființat Partidul Național Liberal.

1883 – A fost o zi istorică în Statele Unite ale Americii, fiindcă podul Brooklyn, de peste East River din New York, a fost deschis traficului după 14 ani de construcție.

1903 – În această zi a fost inaugurat castelul Pelișor. Acesta a fost construit din dorința lui Carol I și a fost pe timpul verii reședință pentru principii moștenitori.

1908 – În prezența regelui Carol I al României a fost prezentată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.

1915 – Italia a declarat război Austria-Ungariei, în timpul Primului Război Mondial.

1962 – A fost o zi istorică, fiindcă astronautul american, Scott Carpenter, a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spatială Aurora 7.

1976 – În această zi avioanele supersonice Concorde au efectuat primele zboruri comerciale.

1990 – A luat naștere, la București, Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare.

2011 – La vârsta de 79 de ani a murit Fănuș Neagu. În decursul vieții, acesta a fost povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg, membru al Academiei Române.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot