Ce s-a întâmplat azi, 24 mai?

24.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 mai?

Pe data de 24 mai, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorit Sfântul Cuvios Simeon. Totodată, astăzi, este celebrată și Ziua europeană a parcurilor. Trebuie precizat că această dată este cea de-a 144-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 24 mai

1819 – La această dată, nava cu aburi pe nume „SS Savannah” a plecat din Georgia, Statele Unite ale Americii, spre Liverpool, Marea Britanie, traversând pentru prima dată în istoria omenirii Oceanul Atlantic.

1844Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul care îi poartă numele de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafică. Textul mesajului a fost: „Ce a făcut Dumnezeu?” (un citat biblic, numerele 23:23). Descoperirea sa a schimbat modul în care mesajele sunt trimise și primite în întreaga lume, iar chiar și astăzi codul Morse este încă folosit în diferite domenii ale comunicațiilor radio.

1875 – Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu, alături de alți oameni au înființat Partidul Național Liberal.

1883 – A fost o zi istorică în Statele Unite ale Americii, fiindcă podul Brooklyn, de peste East River din New York, a fost deschis traficului după 14 ani de construcție.

1903 – În această zi a fost inaugurat castelul Pelișor. Acesta a fost construit din dorința lui Carol I și a fost pe timpul verii reședință pentru principii moștenitori.

1908 – În prezența regelui Carol I al României a fost prezentată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.

1915 – Italia a declarat război Austria-Ungariei, în timpul Primului Război Mondial.

1962 – A fost o zi istorică, fiindcă astronautul american, Scott Carpenter, a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spatială Aurora 7.

1976 – În această zi avioanele supersonice Concorde au efectuat primele zboruri comerciale.

1990 – A luat naștere, la București, Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare.

2011 – La vârsta de 79 de ani a murit Fănuș Neagu. În decursul vieții, acesta a fost povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg, membru al Academiei Române.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot