Ce s-a întâmplat azi, 24 mai?

24.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 mai?

Pe data de 24 mai, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorit Sfântul Cuvios Simeon. Totodată, astăzi, este celebrată și Ziua europeană a parcurilor. Trebuie precizat că această dată este cea de-a 144-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 24 mai

1819 – La această dată, nava cu aburi pe nume „SS Savannah” a plecat din Georgia, Statele Unite ale Americii, spre Liverpool, Marea Britanie, traversând pentru prima dată în istoria omenirii Oceanul Atlantic.

1844Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul care îi poartă numele de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafică. Textul mesajului a fost: „Ce a făcut Dumnezeu?” (un citat biblic, numerele 23:23). Descoperirea sa a schimbat modul în care mesajele sunt trimise și primite în întreaga lume, iar chiar și astăzi codul Morse este încă folosit în diferite domenii ale comunicațiilor radio.

1875 – Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu, alături de alți oameni au înființat Partidul Național Liberal.

1883 – A fost o zi istorică în Statele Unite ale Americii, fiindcă podul Brooklyn, de peste East River din New York, a fost deschis traficului după 14 ani de construcție.

1903 – În această zi a fost inaugurat castelul Pelișor. Acesta a fost construit din dorința lui Carol I și a fost pe timpul verii reședință pentru principii moștenitori.

1908 – În prezența regelui Carol I al României a fost prezentată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.

1915 – Italia a declarat război Austria-Ungariei, în timpul Primului Război Mondial.

1962 – A fost o zi istorică, fiindcă astronautul american, Scott Carpenter, a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spatială Aurora 7.

1976 – În această zi avioanele supersonice Concorde au efectuat primele zboruri comerciale.

1990 – A luat naștere, la București, Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare.

2011 – La vârsta de 79 de ani a murit Fănuș Neagu. În decursul vieții, acesta a fost povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg, membru al Academiei Române.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot