Ce s-a întâmplat azi, 24 mai?

24.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 mai?

Pe data de 24 mai, în calendarul creștin-ortodox, este sărbătorit Sfântul Cuvios Simeon. Totodată, astăzi, este celebrată și Ziua europeană a parcurilor. Trebuie precizat că această dată este cea de-a 144-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 24 mai

1819 – La această dată, nava cu aburi pe nume „SS Savannah” a plecat din Georgia, Statele Unite ale Americii, spre Liverpool, Marea Britanie, traversând pentru prima dată în istoria omenirii Oceanul Atlantic.

1844Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul care îi poartă numele de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafică. Textul mesajului a fost: „Ce a făcut Dumnezeu?” (un citat biblic, numerele 23:23). Descoperirea sa a schimbat modul în care mesajele sunt trimise și primite în întreaga lume, iar chiar și astăzi codul Morse este încă folosit în diferite domenii ale comunicațiilor radio.

1875 – Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu, alături de alți oameni au înființat Partidul Național Liberal.

1883 – A fost o zi istorică în Statele Unite ale Americii, fiindcă podul Brooklyn, de peste East River din New York, a fost deschis traficului după 14 ani de construcție.

1903 – În această zi a fost inaugurat castelul Pelișor. Acesta a fost construit din dorința lui Carol I și a fost pe timpul verii reședință pentru principii moștenitori.

1908 – În prezența regelui Carol I al României a fost prezentată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București.

1915 – Italia a declarat război Austria-Ungariei, în timpul Primului Război Mondial.

1962 – A fost o zi istorică, fiindcă astronautul american, Scott Carpenter, a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spatială Aurora 7.

1976 – În această zi avioanele supersonice Concorde au efectuat primele zboruri comerciale.

1990 – A luat naștere, la București, Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare.

2011 – La vârsta de 79 de ani a murit Fănuș Neagu. În decursul vieții, acesta a fost povestitor, memorialist, nuvelist, romancier și dramaturg, membru al Academiei Române.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot