Cine a fost Morse? Când a avut loc prima transmisie telegrafică în cod Morse?

02.05.2022
Cine a fost Morse? Când a avut loc prima transmisie telegrafică în cod Morse?

Samuel Morse (27 aprilie 1791 – 2 aprilie 1872) a fost un pictor și inventator american care este amintit astăzi pentru invenția sa a sistemului telegrafic cu un singur fir și co-inventatorul codului Morse, metodă de transmitere a informațiilor textuale ca o serie de tonuri de pornire și oprire.

Descoperirea sa a schimbat modul în care mesajele sunt trimise și primite în întreaga lume, iar chiar și astăzi codul Morse este încă folosit în diferite domenii ale comunicațiilor radio.

Samuel Finley Breese Morse s-a născut pe 27 aprilie 1791, în Charlestown, Massachusetts, ca primul copil al pastorului Jedidiah Morse (1761-1826) și Elizabeth Ann Finley Breese (1766-1828).

În ceea ce privește educația formală, Samuel a intrat la Phillips Academy din Andover, Massachusetts, la vârsta de nouă ani, și la Yale College, la vârsta de 14 ani, în 1805. În timpul anilor de facultate, el a câștigat bani pictând portrete și a studiat subiectele de filozofie religioasă, matematică și știința calului. Acolo a participat și la prelegeri despre electricitate de la Benjamin Silliman și Jeremiah Day, dar concentrarea lui în viață a rămas pe artă, scrie site-ul samuelmorse.net.

Samuel Finley Breese Morse

Drama lui Samuel care l-a determinat să inventeze codul Morse

În 1815, a deschis un studio de artă în Boston și și-a început cariera profesională ca pictor. În următorii câțiva ani, s-a căsătorit cu Susan Walker Morse și au avut împreună trei copii.

În timp ce se afla la Washington, Samuel a primit un mesaj despre o boală a soției sale car ea debutat brusc. El s-a grăbit să plece spre casa lui din New Haven, însă a descoperit că soția sa, în vârstă de 25 de ani, a murit câteva zile mai târziu, în timp ce el se afla în călătorie.

Devastat de această știre și de incapacitatea sistemului de mesaje de la acea vreme de a-i oferi știri mai rapid, a început să elaboreze un plan pentru a crea un nou mod de comunicare mai eficientă de la distanță.

Primul moment în care inventatorul a avut ideea de a folosi electromagnetismul ca mijloc de comunicare a fost în 1832. În timpul uneia dintre călătoriile sale pe mare, a intrat în conversație cu un om de știință Charles Thomas Jackson care i-a descris unele dintre proprietățile electromagnetismului.

După ce a aflat că informațiile trimise prin cabluri de cupru călătoresc instantaneu pe distanțe mari, Morse a început să elaboreze planul pentru crearea telegrafului cu un singur fir. După ce a fost martor la numeroasele experimente ale lui Jackson cu un electromagnet, el a proiectat primul telegraf și și-a prezentat descoperirile biroului de brevete din SUA.

Telegraf cod Morse

 

Astfel, primul mesaj telegrafic cu cod Morse a fost dezvoltat de Samuel Morse și colegii inventatori Joseph Henry și Alfred Vail. A fost transmis de Morse însuși din Capitoliul Statelor Unite către Vail la 24 mai 1844. Acesta din urmă l-a primit la depozitul B&O Railroad din Baltimore, la aproximativ 65 de kilometri distanță.

Foto: depositphotos.com

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot