Cine a fost Morse? Când a avut loc prima transmisie telegrafică în cod Morse?

02.05.2022
Cine a fost Morse? Când a avut loc prima transmisie telegrafică în cod Morse?

Samuel Morse (27 aprilie 1791 – 2 aprilie 1872) a fost un pictor și inventator american care este amintit astăzi pentru invenția sa a sistemului telegrafic cu un singur fir și co-inventatorul codului Morse, metodă de transmitere a informațiilor textuale ca o serie de tonuri de pornire și oprire.

Descoperirea sa a schimbat modul în care mesajele sunt trimise și primite în întreaga lume, iar chiar și astăzi codul Morse este încă folosit în diferite domenii ale comunicațiilor radio.

Samuel Finley Breese Morse s-a născut pe 27 aprilie 1791, în Charlestown, Massachusetts, ca primul copil al pastorului Jedidiah Morse (1761-1826) și Elizabeth Ann Finley Breese (1766-1828).

În ceea ce privește educația formală, Samuel a intrat la Phillips Academy din Andover, Massachusetts, la vârsta de nouă ani, și la Yale College, la vârsta de 14 ani, în 1805. În timpul anilor de facultate, el a câștigat bani pictând portrete și a studiat subiectele de filozofie religioasă, matematică și știința calului. Acolo a participat și la prelegeri despre electricitate de la Benjamin Silliman și Jeremiah Day, dar concentrarea lui în viață a rămas pe artă, scrie site-ul samuelmorse.net.

Samuel Finley Breese Morse

Drama lui Samuel care l-a determinat să inventeze codul Morse

În 1815, a deschis un studio de artă în Boston și și-a început cariera profesională ca pictor. În următorii câțiva ani, s-a căsătorit cu Susan Walker Morse și au avut împreună trei copii.

În timp ce se afla la Washington, Samuel a primit un mesaj despre o boală a soției sale car ea debutat brusc. El s-a grăbit să plece spre casa lui din New Haven, însă a descoperit că soția sa, în vârstă de 25 de ani, a murit câteva zile mai târziu, în timp ce el se afla în călătorie.

Devastat de această știre și de incapacitatea sistemului de mesaje de la acea vreme de a-i oferi știri mai rapid, a început să elaboreze un plan pentru a crea un nou mod de comunicare mai eficientă de la distanță.

Primul moment în care inventatorul a avut ideea de a folosi electromagnetismul ca mijloc de comunicare a fost în 1832. În timpul uneia dintre călătoriile sale pe mare, a intrat în conversație cu un om de știință Charles Thomas Jackson care i-a descris unele dintre proprietățile electromagnetismului.

După ce a aflat că informațiile trimise prin cabluri de cupru călătoresc instantaneu pe distanțe mari, Morse a început să elaboreze planul pentru crearea telegrafului cu un singur fir. După ce a fost martor la numeroasele experimente ale lui Jackson cu un electromagnet, el a proiectat primul telegraf și și-a prezentat descoperirile biroului de brevete din SUA.

Telegraf cod Morse

 

Astfel, primul mesaj telegrafic cu cod Morse a fost dezvoltat de Samuel Morse și colegii inventatori Joseph Henry și Alfred Vail. A fost transmis de Morse însuși din Capitoliul Statelor Unite către Vail la 24 mai 1844. Acesta din urmă l-a primit la depozitul B&O Railroad din Baltimore, la aproximativ 65 de kilometri distanță.

Foto: depositphotos.com

 

 

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot