Fabulosul inventator român Justin Capră, cel care ar fi schimbat lumea dacă nu trăia în comunism

31.01.2022
Fabulosul inventator român Justin Capră, cel care ar fi schimbat lumea dacă nu trăia în comunism

Virgilius Justin Capră, pe numele său complet, a fost un inventator, profesor și inginer, care însă nu a fost promovat așa cum ar fi meritat. Acesta a realizat peste 100 de invenții și inovații, fiind curtat intens de țările dezvoltate ale lumii, însă a ales să rămână pe plaiurile natale din patriotism și dragostea pentru părinții săi.

Viața lui Justin Capră

Justin Capră s-a născut pe data de 22 februarie 1933, la Măgureni, în județul Prahova. Tatăl său, Constantin, a fost învățător insuflându-i acestuia, de mic copil, dorința de cunoaștere și de experimentare. Justin a fost educat la Câmpina, unde a urmat școala primară și Liceul „Dumitru Barbu Știrbei”, după care a promovat examenul de capacitate (1948). După această perioadă, inventatorul a urmat alți patru ani de cursuri superioare la Școala Tehnică Petrol, specialitatea Foraj.

La finalul acestui ciclu, Justin Capră se înscrie la Școala Superioară de Aviație, unde a absolvit ca subinginer. În anul 1974, a mers la la Institutul Politehnic din București pentru echivalarea studiilor, unde primește diploma de inginer.

Anii de școala, 1944-1956, au fost tulburi, fiindcă, în 1952, bunicii lui au fost ridicați de pe moșia lor, fiind declarați chiaburi, și obligați să locuiască la Măgureni (domiciliu forțat). Tatal lui făcuse seminarul la Buzău și Teologia la București, dar nu s-a preoțit și a lucrat ca învățător. În 1952, toată familia locuia la Florești, lângă Câmpina. Au pierdut însă casa de la Filipeștii de Pădure, iar tatăl lui a fost făcut de urgență membru de partid, dar în ciuda acestor întâmplări, Justin Capră și sora sa, Georgeta Viorica au continuat școala, potrivit Wikipedia.org.

Ce a inventat Justin Capră?

Justin Capră a fost unul dintre cei mai prolifici inventatori români din istorie. Din păcate, vremurile grele în care a trăit și dorința acestuia de a rămâne în țară, deși era curtat din străinătate, au făcut ca acesta să nu fie un renume mondial așa cum ar fi meritat.

Eu nu sunt inventator, Dumnezeu e inventator, noi făcând parte din Imitatio Cristi, a afirmat la un moment dat Justin Capră.

Iată o parte dintre invențiile ce au purtat semnatura lui Justin Capră:

1. Automobilul Virgilius – A fost prima sa invenție omologată, în anul 1955, și avea sub capotă un motor de avion, de 105 cai putere, ce atingea 300 km/oră și cântărea 250 de kilograme. Drept urmare, comuniștii l-au arestat în 1958, crezând că vrea să fugă din țară și pentru că folosea materialele unității de aviație.

2. Rucsacul zburător (1956) – Această invenție a avut două variante, însă niciuna nu a fost recunoscută pe plan mondial. Cu toate acestea, câțiva ani mai târziu, în Statele Unite ale Americii, ideea a fost brevetată de către Cecil Martin, Robert Cumings și Wendell Moore.

3. Automobilul Soleta F – Este cea mai mică mașină din lume, cu un consum de doar 0,5 litri la suta de kilometri.

Inventatorul Justin Capră a realizat 80 de prototipuri de automobile, 13 de motociclete și un mic elicopter. Multe dintre invențiile sale pot fi admirat la Muzeul Tehnic din București.

Pentru activitatea sa, inventatorul a primit mai multe distincții precum: Premiul Arca, Premiul Ifia Eco pentru cea mai bună invenție ecologică (triciclu electric sau hibrid, împreună cu Marian Velcea), diploma Eureca Gold Medal pentru același aparat, diploma Salonului Internațional de invenții de la Geneva și Premiul Dan Voiculescu etc.  Justin Capră a murit pe 19 ianuarie 2015, la Ploiești.

Foto: stirileprotv.ro și sfatulbatranilor.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising