Ce s-a întâmplat azi, 25 iulie?

25.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 25 iulie?

Pe data de 25 iulie, în țara noastră este celebrată Ziua radiolocației. În felul acesta este marcat debutul existenței radiolocației ca armă distinctă în cadrul Armatei române, începând cu 1955. Această dată reprezintă cea de-a 206-a zi a calendarului gregorian și a 207-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 25 iulie

306 – La această dată Constantin cel Mare a fost desemnat împărat roman de către armata sa, după moartea lui Constantius Chlorus. După 9 ani, în aceeași zi, a fost inaugurat Arcul lui Constantin, situat în apropiere de Colosseum în Roma. Edificiul a fost ridicat pentru a comemora victoria împăratului asupra lui Maxentius.

1603 – A fost un moment istoric pentru Marea Britanie, fiindcă Iacob al VI-lea al Scoției a devenit și rege al Angliei (Iacob I al Angliei). În felul acesta a fost deschisă calea către uniunea politică dintre cele două țări, care va avea loc în 1707.

1799 – În acest an, Napoleon I al Franței  a învins, la Abu Qir în Egipt, armata de 10.000 de turci a lui Mustafa Pașa.

1837 – A fost demonstrat pentru prima dată în istorie, de către britanicii William Fothergill Cooke și Charles Wheatstone, funcționarea telegrafului electric. În felul acesta a fost folosit un fir de telegraf care trecea de-a lungul liniei de cale ferată Euston – Camden Town.

1909 – A fost traversat pentru prima dată cu avionul canalul Mânecii. Călătoria a durat 37 de minute și l-a avut în prim plan pe francezul Louis Blériot.

1917 – Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută în istorie și sub numele de Mata Hari, a fost găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei,  în timpul Primului Război Mondial. Aceasta a fost condamnată la moarte, fiind executată pe data de 15 octombrie 1917, în Franța.

1943 – Regele Italiei, Victor Emanuel al III-lea, l-a destituit din funcția de premier pe Benito Mussolini.

1946 – Statele Unite ale Americii au testat prima bombă atomică subacvatică în Oceanul Pacific.

1976 – A fost un moment incredibil pentru astronomie, după ce sonda spațiala NASA Viking 1 a realizat o fotografie cu o formațiune de rocă pe planeta Marte. Până aici nimic special, însă roca se aseamănă cu o față umană.

1978 – Medicina a cunoscut un moment important, în această zi, deoarece, în Anglia, s-a născut primul copil conceput prin fecundare artificială. Este vorba despre o fetiță pe nume Louise Brown. Procedura a fost efectuată de profesorii Roger Edwards și Patrick Steptoe.

1984 – La această dată Svetlana Savitskaya a ajuns în Cosmos, devenind prima femeie din istorie care reușește acest lucru.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot