Cum a rămas Petru cel Mare dator după o vizită în Anglia

04.05.2022
Cum a rămas Petru cel Mare dator după o vizită în Anglia

Petru I sau Petru cel Mare (1672 – 1725) a domnit în Rusia între 27 aprilie 1682 și 8 februarie 1725, la început alături de fratele său Ivan, iar după moartea acestuia, în 1696, a condus singur. În acea perioadă, țara nu era dezvoltată, iar relațiile cu marile puteri europene nu erau foarte bune.

Petru cel Mare a decis să schimbe acest lucru și a călătorit în mai multe state dezvoltate din Europa, între anii 1697 și 1698, deghizat în reprezentant al „Marii Ambasade”. Astfel, în martie 1698, a ajuns în Anglia și a decis să călătorească de la Londra la Portsmouth, fiind fascinat de flota maritimă a englezilor, visând să aibă și Rusia una la fel.

Petru cel Mare a mâncat la englezi fără să plătească

În drumul său către șantierul naval, Petru cel Mare a înnoptat într-un orășel de provincie din districtul Surrey, în sudul țării, denumit Godalming. De-a lungul timpului, în această zonă au mai ajuns și alți lideri mondiali, fiind un popas foarte bun pe lungul drum dintre Londra și Portsmouth.

În acele vremuri călătoriile, se făceau cu trăsuri trase de cai, iar la Godalming era o stație de poștalion autorizată, unde se schimbau animalele pentru a se putea merge mai departe. Hanurile din localitate aveau, de obicei, 30-40 de cai de rezervă pentru schimb.

Țarul rus înnoptat pentru o seară la hanul Kings Arms (în prezent Kings Arms & Royal Hotel, de pe High Street). Locația a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1358 și a fost vizitată, de-a lungul timpului, de alte nume celebre cum ar fi Regele Henric al VIII-lea și Amiralul Nelson, țarul Alexander I al Rusiei, regele Leopold al Belgiei și alții.

Spre deosebire de aceștia, Petru cel Mare a consumat foarte multă mâncare și băutură fără să plătească. Potrivit datelor istorice, liderul rus a mânca, împreună cu anturajul său, cât pentru 100. De exemplu, la cină, rușii au comandat și mâncat cinci coaste mari de vacă, o oaie, trei sferturi de miel, o spată de vițel înăbușită, opt pui tineri, opt iepuri, două duzini și jumătate de vin alb sec și o duzină de sticle de vin roșu. Trebuie precizat că 13 persoane au participat direct la cele două mese, dar au mai fost hrănite încă alte opt persoane din suită, în total, 21 de persoane.

A doua zi, la micul dejun, ospățul a continuat cu o jumătate de oaie, un sfert de miel, 10 găini tinere, 12 pui, 3 litri de țuică, 6 litri de vin fiert, șapte duzini de ouă și salate corespunzătoare. Istoria acelei șederi șederi memorabile cu Petru cel Mare poate fi citită și pe peretele din dreapta de la intrarea în actualul hotel, iar meniul este prezentat în pictura murală.

Potrivit istoricilor, nota de plată pentru cele două mese îmbelșugate ale lui Petru cel Mare, a rămas neachitată pentru trei secole.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot