Cum a rămas Petru cel Mare dator după o vizită în Anglia

04.05.2022
Cum a rămas Petru cel Mare dator după o vizită în Anglia

Petru I sau Petru cel Mare (1672 – 1725) a domnit în Rusia între 27 aprilie 1682 și 8 februarie 1725, la început alături de fratele său Ivan, iar după moartea acestuia, în 1696, a condus singur. În acea perioadă, țara nu era dezvoltată, iar relațiile cu marile puteri europene nu erau foarte bune.

Petru cel Mare a decis să schimbe acest lucru și a călătorit în mai multe state dezvoltate din Europa, între anii 1697 și 1698, deghizat în reprezentant al „Marii Ambasade”. Astfel, în martie 1698, a ajuns în Anglia și a decis să călătorească de la Londra la Portsmouth, fiind fascinat de flota maritimă a englezilor, visând să aibă și Rusia una la fel.

Petru cel Mare a mâncat la englezi fără să plătească

În drumul său către șantierul naval, Petru cel Mare a înnoptat într-un orășel de provincie din districtul Surrey, în sudul țării, denumit Godalming. De-a lungul timpului, în această zonă au mai ajuns și alți lideri mondiali, fiind un popas foarte bun pe lungul drum dintre Londra și Portsmouth.

În acele vremuri călătoriile, se făceau cu trăsuri trase de cai, iar la Godalming era o stație de poștalion autorizată, unde se schimbau animalele pentru a se putea merge mai departe. Hanurile din localitate aveau, de obicei, 30-40 de cai de rezervă pentru schimb.

Țarul rus înnoptat pentru o seară la hanul Kings Arms (în prezent Kings Arms & Royal Hotel, de pe High Street). Locația a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1358 și a fost vizitată, de-a lungul timpului, de alte nume celebre cum ar fi Regele Henric al VIII-lea și Amiralul Nelson, țarul Alexander I al Rusiei, regele Leopold al Belgiei și alții.

Spre deosebire de aceștia, Petru cel Mare a consumat foarte multă mâncare și băutură fără să plătească. Potrivit datelor istorice, liderul rus a mânca, împreună cu anturajul său, cât pentru 100. De exemplu, la cină, rușii au comandat și mâncat cinci coaste mari de vacă, o oaie, trei sferturi de miel, o spată de vițel înăbușită, opt pui tineri, opt iepuri, două duzini și jumătate de vin alb sec și o duzină de sticle de vin roșu. Trebuie precizat că 13 persoane au participat direct la cele două mese, dar au mai fost hrănite încă alte opt persoane din suită, în total, 21 de persoane.

A doua zi, la micul dejun, ospățul a continuat cu o jumătate de oaie, un sfert de miel, 10 găini tinere, 12 pui, 3 litri de țuică, 6 litri de vin fiert, șapte duzini de ouă și salate corespunzătoare. Istoria acelei șederi șederi memorabile cu Petru cel Mare poate fi citită și pe peretele din dreapta de la intrarea în actualul hotel, iar meniul este prezentat în pictura murală.

Potrivit istoricilor, nota de plată pentru cele două mese îmbelșugate ale lui Petru cel Mare, a rămas neachitată pentru trei secole.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot