Ce s-a întâmplat azi, 24 iulie?

24.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 iulie?

Pe data de 24 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Hristinan și Sf. Mc. Ermoghen. Totodată, în țara noastră este celebrată Ziua Poliției de Frontieră. Această dată reprezintă cea de-a 205-a zi a calendarului gregorian și a 206-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 24 iulie

1772 – La București și Focșani a avut loc un Congres de pace, unde Moldova și Țara Românească au cerut independența sub garanția Austriei, Rusiei și Prusiei, și unirea celor două principate.

1864 – A luat naștere Poliția de Frontieră a României, după ce Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe grănicerii munteni și moldoveni, punând bazele unei instituției moderne de pază a frontierelor țării.

1917 – A început Bătălia de la Mărășești. Trupele române conduse de generalul Eremia Grigorescu au câștigat în fața omologilor germani, în frunte cu generalul von Mackensen.

1923 – La această dată s-au stabilit granițele moderne ale Turciei, după ce s-a semnat tratatul de la Lausanne.

1945 – În această zi, președintele Statelor Unite ale Americii Harry Truman i-a spus lui Stalin că țara sa a produs bomba atomică, în timpul desfășurării Conferinței de la Potsdam.

1949 – În România, au fost inaugurate primele Gospodării Agricole de Stat după modelul sovietic.

1969 – Astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au aterizat la ora 19:50 în Oceanul Pacific, la 1.460 de kilometri sud-vest de insulele Hawaii. Astfel, programul Apollo 11 a fost un succes, iar omenirea a reușit în premieră să pună piciorul pe satelitul natural al Pământului.

1974 – A fost un moment istoric în Statele Unite ale Americii, după ce Curtea Supremă de Justiție i-a ordonat președintelui american Richard Nixon să înainteze toate documentele de la Casa Albă procurorului care s-a ocupat de cazul Watergate.

1990 – A fost un moment istoric pentru România, după ce Senatul țării a decis ca Ziua Națională a României să fie pe data de 1 decembrie, ziua în care, în anul 1918, a avut loc unirea Transilvaniei cu România.

2020 – La această dată a avut loc prima Rugăciune de Vineri de la Hagia Sofia. Drept urmare edificiul a redevenit moschee.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising