Ce s-a întâmplat azi, 24 iulie?

24.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 iulie?

Pe data de 24 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Hristinan și Sf. Mc. Ermoghen. Totodată, în țara noastră este celebrată Ziua Poliției de Frontieră. Această dată reprezintă cea de-a 205-a zi a calendarului gregorian și a 206-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 24 iulie

1772 – La București și Focșani a avut loc un Congres de pace, unde Moldova și Țara Românească au cerut independența sub garanția Austriei, Rusiei și Prusiei, și unirea celor două principate.

1864 – A luat naștere Poliția de Frontieră a României, după ce Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe grănicerii munteni și moldoveni, punând bazele unei instituției moderne de pază a frontierelor țării.

1917 – A început Bătălia de la Mărășești. Trupele române conduse de generalul Eremia Grigorescu au câștigat în fața omologilor germani, în frunte cu generalul von Mackensen.

1923 – La această dată s-au stabilit granițele moderne ale Turciei, după ce s-a semnat tratatul de la Lausanne.

1945 – În această zi, președintele Statelor Unite ale Americii Harry Truman i-a spus lui Stalin că țara sa a produs bomba atomică, în timpul desfășurării Conferinței de la Potsdam.

1949 – În România, au fost inaugurate primele Gospodării Agricole de Stat după modelul sovietic.

1969 – Astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au aterizat la ora 19:50 în Oceanul Pacific, la 1.460 de kilometri sud-vest de insulele Hawaii. Astfel, programul Apollo 11 a fost un succes, iar omenirea a reușit în premieră să pună piciorul pe satelitul natural al Pământului.

1974 – A fost un moment istoric în Statele Unite ale Americii, după ce Curtea Supremă de Justiție i-a ordonat președintelui american Richard Nixon să înainteze toate documentele de la Casa Albă procurorului care s-a ocupat de cazul Watergate.

1990 – A fost un moment istoric pentru România, după ce Senatul țării a decis ca Ziua Națională a României să fie pe data de 1 decembrie, ziua în care, în anul 1918, a avut loc unirea Transilvaniei cu România.

2020 – La această dată a avut loc prima Rugăciune de Vineri de la Hagia Sofia. Drept urmare edificiul a redevenit moschee.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
John F. Kennedy a avut o președenție care a durat aproximativ 1000 de zile, însă în tot acel timp a reușit să captiveze publicul cu charisma sa mereu prezentă. Familia lui mereu a fost în... citește tot
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot