Ce s-a întâmplat azi, 24 iulie?

24.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 iulie?

Pe data de 24 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Hristinan și Sf. Mc. Ermoghen. Totodată, în țara noastră este celebrată Ziua Poliției de Frontieră. Această dată reprezintă cea de-a 205-a zi a calendarului gregorian și a 206-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 24 iulie

1772 – La București și Focșani a avut loc un Congres de pace, unde Moldova și Țara Românească au cerut independența sub garanția Austriei, Rusiei și Prusiei, și unirea celor două principate.

1864 – A luat naștere Poliția de Frontieră a României, după ce Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe grănicerii munteni și moldoveni, punând bazele unei instituției moderne de pază a frontierelor țării.

1917 – A început Bătălia de la Mărășești. Trupele române conduse de generalul Eremia Grigorescu au câștigat în fața omologilor germani, în frunte cu generalul von Mackensen.

1923 – La această dată s-au stabilit granițele moderne ale Turciei, după ce s-a semnat tratatul de la Lausanne.

1945 – În această zi, președintele Statelor Unite ale Americii Harry Truman i-a spus lui Stalin că țara sa a produs bomba atomică, în timpul desfășurării Conferinței de la Potsdam.

1949 – În România, au fost inaugurate primele Gospodării Agricole de Stat după modelul sovietic.

1969 – Astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au aterizat la ora 19:50 în Oceanul Pacific, la 1.460 de kilometri sud-vest de insulele Hawaii. Astfel, programul Apollo 11 a fost un succes, iar omenirea a reușit în premieră să pună piciorul pe satelitul natural al Pământului.

1974 – A fost un moment istoric în Statele Unite ale Americii, după ce Curtea Supremă de Justiție i-a ordonat președintelui american Richard Nixon să înainteze toate documentele de la Casa Albă procurorului care s-a ocupat de cazul Watergate.

1990 – A fost un moment istoric pentru România, după ce Senatul țării a decis ca Ziua Națională a României să fie pe data de 1 decembrie, ziua în care, în anul 1918, a avut loc unirea Transilvaniei cu România.

2020 – La această dată a avut loc prima Rugăciune de Vineri de la Hagia Sofia. Drept urmare edificiul a redevenit moschee.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot