Ce s-a întâmplat azi, 24 iulie?

24.07.2022
Ce s-a întâmplat azi, 24 iulie?

Pe data de 24 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Hristinan și Sf. Mc. Ermoghen. Totodată, în țara noastră este celebrată Ziua Poliției de Frontieră. Această dată reprezintă cea de-a 205-a zi a calendarului gregorian și a 206-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 24 iulie

1772 – La București și Focșani a avut loc un Congres de pace, unde Moldova și Țara Românească au cerut independența sub garanția Austriei, Rusiei și Prusiei, și unirea celor două principate.

1864 – A luat naștere Poliția de Frontieră a României, după ce Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe grănicerii munteni și moldoveni, punând bazele unei instituției moderne de pază a frontierelor țării.

1917 – A început Bătălia de la Mărășești. Trupele române conduse de generalul Eremia Grigorescu au câștigat în fața omologilor germani, în frunte cu generalul von Mackensen.

1923 – La această dată s-au stabilit granițele moderne ale Turciei, după ce s-a semnat tratatul de la Lausanne.

1945 – În această zi, președintele Statelor Unite ale Americii Harry Truman i-a spus lui Stalin că țara sa a produs bomba atomică, în timpul desfășurării Conferinței de la Potsdam.

1949 – În România, au fost inaugurate primele Gospodării Agricole de Stat după modelul sovietic.

1969 – Astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au aterizat la ora 19:50 în Oceanul Pacific, la 1.460 de kilometri sud-vest de insulele Hawaii. Astfel, programul Apollo 11 a fost un succes, iar omenirea a reușit în premieră să pună piciorul pe satelitul natural al Pământului.

1974 – A fost un moment istoric în Statele Unite ale Americii, după ce Curtea Supremă de Justiție i-a ordonat președintelui american Richard Nixon să înainteze toate documentele de la Casa Albă procurorului care s-a ocupat de cazul Watergate.

1990 – A fost un moment istoric pentru România, după ce Senatul țării a decis ca Ziua Națională a României să fie pe data de 1 decembrie, ziua în care, în anul 1918, a avut loc unirea Transilvaniei cu România.

2020 – La această dată a avut loc prima Rugăciune de Vineri de la Hagia Sofia. Drept urmare edificiul a redevenit moschee.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot