Ce s-a întâmplat azi, 20 februarie?

20.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 20 februarie?

Calendarul creștin-ortodox prevede ca, în data de 20 februarie, să fie sărbătoriți Sf. Ier. Leon, episcopul Cataniei, și Sf. Agaton, episcopul Romei. De asemenea, începând cu anul 2009, la inițiativa ONU este celebrată și Ziua Mondială a Dreptății Sociale.

Evenimente istorice 20 februarie

1849 – A fost o zi istorică pentru români, fiindcă împăratul Austriei, Franz Joseph I, a promulgat o nouă Constituție, unde se recunoștea Transilvaniei o autonomie limitată.

1856 – Autoritățile române au emis un act, numit „Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Româneti”, document considerat a fi actul de dezrobire al rromilor.

1882 – A decedat Ion Roată, cunoscut și sub numele de Moș Ion Roată. Acesta a fost a fost un țăran român, deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei din anul 1857 și un susținător înflăcărat al Unirii Principatelor, Moldova și Valahia și al reformei agrare din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, potrivit Wikipedia.org.

1922 – Monarhia în România a avut motive de bucurie, fiindcă a avut loc, la București, logodna Principesei Maria a României cu Principele Alexandru, unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici. Cei doi s-au căsătorit în data de 8 iunie 1922, la Belgrad.

1924 – S-a născut Eugen Barbu. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai țării, membru corespondent al Academiei Române, însă criticat intens pentru legătura strânsă cu comunismul. Barbu a murit în data de 7 septembrie 1993, la vârsta de 69 de ani.

1938 – Maria Tănase a debutat, în această zi, la postul național de radio, devenind ulterior un simbol al cântecului popular românesc.

1938 – În România a fost adoptată o nouă Constituție, promulgată în data de 27 februarie 1938. Drept urmare,  a fost introdusa dictatura regală a lui Carol al II–lea, care a ținut din 1938 până în 1940. În această perioadă a fost distrus complet regimul parlamentar.

1962 – În această zi, a fost lansată nava cosmică Mercury–Atlas 6. Aceasta a fost condusă de astronautul John Glenn, intrând în istorie ca primul zbor american pe orbită.

1991 – A luat naștere, la Praga, Secretariatul Permanent al CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa). Începând cu  decembrie 1994 instituția a devenit OSCE.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot