Ce s-a întâmplat azi, 20 februarie?

20.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 20 februarie?

Calendarul creștin-ortodox prevede ca, în data de 20 februarie, să fie sărbătoriți Sf. Ier. Leon, episcopul Cataniei, și Sf. Agaton, episcopul Romei. De asemenea, începând cu anul 2009, la inițiativa ONU este celebrată și Ziua Mondială a Dreptății Sociale.

Evenimente istorice 20 februarie

1849 – A fost o zi istorică pentru români, fiindcă împăratul Austriei, Franz Joseph I, a promulgat o nouă Constituție, unde se recunoștea Transilvaniei o autonomie limitată.

1856 – Autoritățile române au emis un act, numit „Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Româneti”, document considerat a fi actul de dezrobire al rromilor.

1882 – A decedat Ion Roată, cunoscut și sub numele de Moș Ion Roată. Acesta a fost a fost un țăran român, deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei din anul 1857 și un susținător înflăcărat al Unirii Principatelor, Moldova și Valahia și al reformei agrare din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, potrivit Wikipedia.org.

1922 – Monarhia în România a avut motive de bucurie, fiindcă a avut loc, la București, logodna Principesei Maria a României cu Principele Alexandru, unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici. Cei doi s-au căsătorit în data de 8 iunie 1922, la Belgrad.

1924 – S-a născut Eugen Barbu. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai țării, membru corespondent al Academiei Române, însă criticat intens pentru legătura strânsă cu comunismul. Barbu a murit în data de 7 septembrie 1993, la vârsta de 69 de ani.

1938 – Maria Tănase a debutat, în această zi, la postul național de radio, devenind ulterior un simbol al cântecului popular românesc.

1938 – În România a fost adoptată o nouă Constituție, promulgată în data de 27 februarie 1938. Drept urmare,  a fost introdusa dictatura regală a lui Carol al II–lea, care a ținut din 1938 până în 1940. În această perioadă a fost distrus complet regimul parlamentar.

1962 – În această zi, a fost lansată nava cosmică Mercury–Atlas 6. Aceasta a fost condusă de astronautul John Glenn, intrând în istorie ca primul zbor american pe orbită.

1991 – A luat naștere, la Praga, Secretariatul Permanent al CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa). Începând cu  decembrie 1994 instituția a devenit OSCE.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising