Ce s-a întâmplat azi, 20 februarie?

20.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 20 februarie?

Calendarul creștin-ortodox prevede ca, în data de 20 februarie, să fie sărbătoriți Sf. Ier. Leon, episcopul Cataniei, și Sf. Agaton, episcopul Romei. De asemenea, începând cu anul 2009, la inițiativa ONU este celebrată și Ziua Mondială a Dreptății Sociale.

Evenimente istorice 20 februarie

1849 – A fost o zi istorică pentru români, fiindcă împăratul Austriei, Franz Joseph I, a promulgat o nouă Constituție, unde se recunoștea Transilvaniei o autonomie limitată.

1856 – Autoritățile române au emis un act, numit „Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Româneti”, document considerat a fi actul de dezrobire al rromilor.

1882 – A decedat Ion Roată, cunoscut și sub numele de Moș Ion Roată. Acesta a fost a fost un țăran român, deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei din anul 1857 și un susținător înflăcărat al Unirii Principatelor, Moldova și Valahia și al reformei agrare din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, potrivit Wikipedia.org.

1922 – Monarhia în România a avut motive de bucurie, fiindcă a avut loc, la București, logodna Principesei Maria a României cu Principele Alexandru, unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici. Cei doi s-au căsătorit în data de 8 iunie 1922, la Belgrad.

1924 – S-a născut Eugen Barbu. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai țării, membru corespondent al Academiei Române, însă criticat intens pentru legătura strânsă cu comunismul. Barbu a murit în data de 7 septembrie 1993, la vârsta de 69 de ani.

1938 – Maria Tănase a debutat, în această zi, la postul național de radio, devenind ulterior un simbol al cântecului popular românesc.

1938 – În România a fost adoptată o nouă Constituție, promulgată în data de 27 februarie 1938. Drept urmare,  a fost introdusa dictatura regală a lui Carol al II–lea, care a ținut din 1938 până în 1940. În această perioadă a fost distrus complet regimul parlamentar.

1962 – În această zi, a fost lansată nava cosmică Mercury–Atlas 6. Aceasta a fost condusă de astronautul John Glenn, intrând în istorie ca primul zbor american pe orbită.

1991 – A luat naștere, la Praga, Secretariatul Permanent al CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa). Începând cu  decembrie 1994 instituția a devenit OSCE.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot