Ce s-a întâmplat azi, 20 februarie?

20.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 20 februarie?

Calendarul creștin-ortodox prevede ca, în data de 20 februarie, să fie sărbătoriți Sf. Ier. Leon, episcopul Cataniei, și Sf. Agaton, episcopul Romei. De asemenea, începând cu anul 2009, la inițiativa ONU este celebrată și Ziua Mondială a Dreptății Sociale.

Evenimente istorice 20 februarie

1849 – A fost o zi istorică pentru români, fiindcă împăratul Austriei, Franz Joseph I, a promulgat o nouă Constituție, unde se recunoștea Transilvaniei o autonomie limitată.

1856 – Autoritățile române au emis un act, numit „Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Româneti”, document considerat a fi actul de dezrobire al rromilor.

1882 – A decedat Ion Roată, cunoscut și sub numele de Moș Ion Roată. Acesta a fost a fost un țăran român, deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei din anul 1857 și un susținător înflăcărat al Unirii Principatelor, Moldova și Valahia și al reformei agrare din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, potrivit Wikipedia.org.

1922 – Monarhia în România a avut motive de bucurie, fiindcă a avut loc, la București, logodna Principesei Maria a României cu Principele Alexandru, unicul fiu al regelui Serbiei, Petru I Karagheorghevici. Cei doi s-au căsătorit în data de 8 iunie 1922, la Belgrad.

1924 – S-a născut Eugen Barbu. Acesta a fost unul dintre marii scriitori ai țării, membru corespondent al Academiei Române, însă criticat intens pentru legătura strânsă cu comunismul. Barbu a murit în data de 7 septembrie 1993, la vârsta de 69 de ani.

1938 – Maria Tănase a debutat, în această zi, la postul național de radio, devenind ulterior un simbol al cântecului popular românesc.

1938 – În România a fost adoptată o nouă Constituție, promulgată în data de 27 februarie 1938. Drept urmare,  a fost introdusa dictatura regală a lui Carol al II–lea, care a ținut din 1938 până în 1940. În această perioadă a fost distrus complet regimul parlamentar.

1962 – În această zi, a fost lansată nava cosmică Mercury–Atlas 6. Aceasta a fost condusă de astronautul John Glenn, intrând în istorie ca primul zbor american pe orbită.

1991 – A luat naștere, la Praga, Secretariatul Permanent al CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa). Începând cu  decembrie 1994 instituția a devenit OSCE.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot