Ce s-a întâmplat azi, 19 februarie?

19.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 19 februarie?

În data de 19 februarie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Ap. Arhip, Filimon și soția sa, Apfia. Totodată, începând cu anul 2016, la noi în țară este celebrată astăzi Ziua Națională Constantin Brâncuși. Această dată reprezintă cea de-a 50-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 19 februarie

1876 – S-a născut Constantin Brâncuși. Acesta a fost unul dintre cei mai buni sculpturi din lume. Operele sale sunt admirate și în prezent. Brâncuși a decedat în data de 16 martie 1957, la vârsta de 81 de ani.

1878 – În această dată a fost semnat Tratatul de pace ruso–turc, la San Stefano. Cu această ocazie s-a terminat războiul între cele două națiuni și s-a recunoscut independența României. Din păcate, era sacrificată Dobrogea, fiind cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată în anul 1856.

1878 – Celebrul Thomas Edison a patentat, în această zi, fonograful.

1884 – A avut loc o situație stranie. Potrivit datelor oficiale, peste 60 de tornade au lovit sudul Statelor Unite ale Americii. Dezastrul lăsat în urmă a fost incredibil.

1913 – Pedro Lascuráin a devenit președinte al Mexicului. Acesta a stat în funcție doar 45 de minute, fiind astfel cel mai scurt mandat de președinte din istorie, indiferent de țară.

1927 – A fost înființat Partidul Țărănesc, după ce mai mulți membri, sub conducerea lui Nicolae Lupu, au plecat din Partidul Național-Țărănesc.

1954 – A avut loc transferul Crimeii din RSFS Rusă în RSS Ucraineană, după decizia Biroului Politic Sovietic al Uniunii Sovietice.

1970 – În capitala României, s-a desfășurat adunarea generală de constituire a Academiei de Științe Sociale și Politice. Toți cei prezenți au decis ca președinte de onoare al Academiei sa fie șeful statului, Nicolae Ceaușescu.

1986 – A fost o zi importantă pentru astronomie, fiindcă URSS a lansat primul element al Stației Spațiale Mir. Această misiune s-a încheiat în data de 23 martie 2001.

1990 – A luat naștere Uniunea Teatrală din România (UNITER). Primul președinte a fost actorul Ion Caramitru.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot