Ce s-a întâmplat azi, 19 februarie?

19.02.2023
Ce s-a întâmplat azi, 19 februarie?

În data de 19 februarie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Ap. Arhip, Filimon și soția sa, Apfia. Totodată, începând cu anul 2016, la noi în țară este celebrată astăzi Ziua Națională Constantin Brâncuși. Această dată reprezintă cea de-a 50-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 19 februarie

1876 – S-a născut Constantin Brâncuși. Acesta a fost unul dintre cei mai buni sculpturi din lume. Operele sale sunt admirate și în prezent. Brâncuși a decedat în data de 16 martie 1957, la vârsta de 81 de ani.

1878 – În această dată a fost semnat Tratatul de pace ruso–turc, la San Stefano. Cu această ocazie s-a terminat războiul între cele două națiuni și s-a recunoscut independența României. Din păcate, era sacrificată Dobrogea, fiind cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată în anul 1856.

1878 – Celebrul Thomas Edison a patentat, în această zi, fonograful.

1884 – A avut loc o situație stranie. Potrivit datelor oficiale, peste 60 de tornade au lovit sudul Statelor Unite ale Americii. Dezastrul lăsat în urmă a fost incredibil.

1913 – Pedro Lascuráin a devenit președinte al Mexicului. Acesta a stat în funcție doar 45 de minute, fiind astfel cel mai scurt mandat de președinte din istorie, indiferent de țară.

1927 – A fost înființat Partidul Țărănesc, după ce mai mulți membri, sub conducerea lui Nicolae Lupu, au plecat din Partidul Național-Țărănesc.

1954 – A avut loc transferul Crimeii din RSFS Rusă în RSS Ucraineană, după decizia Biroului Politic Sovietic al Uniunii Sovietice.

1970 – În capitala României, s-a desfășurat adunarea generală de constituire a Academiei de Științe Sociale și Politice. Toți cei prezenți au decis ca președinte de onoare al Academiei sa fie șeful statului, Nicolae Ceaușescu.

1986 – A fost o zi importantă pentru astronomie, fiindcă URSS a lansat primul element al Stației Spațiale Mir. Această misiune s-a încheiat în data de 23 martie 2001.

1990 – A luat naștere Uniunea Teatrală din România (UNITER). Primul președinte a fost actorul Ion Caramitru.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot