Ce s-a întâmplat azi, 19 martie?

19.03.2023
Ce s-a întâmplat azi, 19 martie?

În data de 19 martie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Hrisant și Daria, Claudiu și Ilaria, precum și Sfântul Mc. Marian Diaconul. Această dată reprezintă cea de-a 78-a zi a calendarului gregorian. Trebuie precizat că, la noi în țară, astăzi este celebrată Ziua pașaportului românesc.

Evenimente istorice 19 martie

1865 – A murit, la doar 45 de ani, Nicolae Filimon. Acesta a fost un renumit prozator român, printre operele sale numărându-se și romanul „Ciocoii vechi și noi”.

1888 – Ca urmare a tensiunilor sociale și politice Guvernul condus de Ion C. Brătianu a demisionat. Astfel că s-a constituit un nou Executiv condus de junimistul Theodor Rosetti.

1895 – Auguste și Louis Lumière au realizat, în această zi, primele lor imagini folosind noua cameră cinematografică brevetată.

1911 – A fost celebrată, pentru prima dată, Ziua Internațională a Femeii în Germania, Danemarca, Austro-Ungaria și Elveția, în această dată. Evenimentul a fost inițiat de Clara Zetkin.

1912 – Regele Carol I al României a promulgat prima lege modernă cu privire la pașapoarte.

1917 – S-a născut Dinu (Constantin) Lipatti. Acesta este considerat de specialiștii în domeniu cel mai bun pianist din istoria României. El a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Dinu Lipatti a decedat în data de 2 decembrie 1950, la doar 33 de ani.

1931 – City Bank din New York a devenit, în această zi, prima bancă jefuită din istoria Statelor Unite ale Americii.

1932 – A fost inaugurat Sydney Harbour Bridge din Sydney, Australia. Acesta este unul dintre cele mai lungi și spectaculoase poduri din lume.

1944 – În această zi, trupele naziste au ocupat Ungaria, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1953 – A fost un moment istoric pentru cinematografia mondială, fiindcă în această zi au fost televizate pentru prima oară Premiile Academiei Americane de Film (Premiile Oscar).

1958 – A fost înființat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene.

1965 – A murit Gheorghe Gheorghiu-Dej. Acesta a fost liderul comunist al României din anul 1947 până la moartea lui. Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 19 martie 1965.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot