Ce s-a întâmplat azi, 19 decembrie?

19.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 19 decembrie?

Încă din cele mai vechi timpuri, lumea a fost într-o continuă dezvoltare. În data de 19 decembrie au avut loc multe evenimente istorice. În calendarul creștin-ortodox, astăzi, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Bonifatie, Cuviosul Grichentie și Sfântul Mc. Trifon. Această dată reprezintă cea de-a 353-a zi a calendarului gregorian și a 354-a zi în anii bisecți, iar până la finele anului mai sunt 12 zile.

Evenimente istorice 19 decembrie

1241 – A fost utilizat pentru prima dată cuvântul „parlament” într-un document regal oficial prin care în Anglia se convoaca consiliul regelui Henric al III-lea.

1872 – În România a apărut pentru prima dată în public „Legea pentru alegerea mitropoliților și episcopilor eparhioți și constituirea Sfântului Sinod al Bisericii autocefale Ortodoxe Române”.

1898 – A fost o zi importantă pentru învățământul românesc, fiindcă în această zi s-a înființat, la Iași, Societatea Universitară Română, condusă de A. D. Xenopol.

1906 – S-a născut Leonid Ilici Brejnev. Acesta a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982. Brejnev a decedat în data de 10 noiembrie 1982, la vârsta de 75 de ani.

1915 – A murit Alois Alzheimer. Acesta a fost un medic psihiatru german, fiind cel care a descris pentru prima dată o formă de demență degenerativă, cunoscută în prezent ca „Boala Alzheimer”.

1984 – Marea Britanie și China au semnat un tratat în urma căruia Hong Kong-ul a trecut, începând cu 1 iulie 1997, sub suveranitate chineză. În felul acesta a fost pus capăt unei dominații britanice veche de 155 de ani.

1997 – A fost difuzat pentru prima dată filmul Titanic, în regia lui James Cameron. Pelicula a avut unele dintre cele mai mari încasări din istoria cinematografiei și a primit 11 premii Oscar.

2013 – A fost o zi istorică pentru astronomie, fiindcă Agenția Spațială Europeană a lansat nava spațială Gaia, având misiunea să construiască cel mai mare și mai precis catalog spațial 3D realizat vreodată, însumând aproximativ 1 miliard de obiecte astronomice, în principal stele, dar și planete, comete, asteroizi și quasari, printre altele, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot