Ce s-a întâmplat azi, 19 decembrie?

19.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 19 decembrie?

Încă din cele mai vechi timpuri, lumea a fost într-o continuă dezvoltare. În data de 19 decembrie au avut loc multe evenimente istorice. În calendarul creștin-ortodox, astăzi, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Bonifatie, Cuviosul Grichentie și Sfântul Mc. Trifon. Această dată reprezintă cea de-a 353-a zi a calendarului gregorian și a 354-a zi în anii bisecți, iar până la finele anului mai sunt 12 zile.

Evenimente istorice 19 decembrie

1241 – A fost utilizat pentru prima dată cuvântul „parlament” într-un document regal oficial prin care în Anglia se convoaca consiliul regelui Henric al III-lea.

1872 – În România a apărut pentru prima dată în public „Legea pentru alegerea mitropoliților și episcopilor eparhioți și constituirea Sfântului Sinod al Bisericii autocefale Ortodoxe Române”.

1898 – A fost o zi importantă pentru învățământul românesc, fiindcă în această zi s-a înființat, la Iași, Societatea Universitară Română, condusă de A. D. Xenopol.

1906 – S-a născut Leonid Ilici Brejnev. Acesta a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982. Brejnev a decedat în data de 10 noiembrie 1982, la vârsta de 75 de ani.

1915 – A murit Alois Alzheimer. Acesta a fost un medic psihiatru german, fiind cel care a descris pentru prima dată o formă de demență degenerativă, cunoscută în prezent ca „Boala Alzheimer”.

1984 – Marea Britanie și China au semnat un tratat în urma căruia Hong Kong-ul a trecut, începând cu 1 iulie 1997, sub suveranitate chineză. În felul acesta a fost pus capăt unei dominații britanice veche de 155 de ani.

1997 – A fost difuzat pentru prima dată filmul Titanic, în regia lui James Cameron. Pelicula a avut unele dintre cele mai mari încasări din istoria cinematografiei și a primit 11 premii Oscar.

2013 – A fost o zi istorică pentru astronomie, fiindcă Agenția Spațială Europeană a lansat nava spațială Gaia, având misiunea să construiască cel mai mare și mai precis catalog spațial 3D realizat vreodată, însumând aproximativ 1 miliard de obiecte astronomice, în principal stele, dar și planete, comete, asteroizi și quasari, printre altele, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Zece țări unde marijuana este legală
Zece țări unde marijuana este legală
Se spune că o cantitate mică de marijuana ar avea proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în unele state, acest drog este la liber și oricine îl poate achiziționa și consuma... citește tot
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Recomandări din presa de azi