Ce s-a întâmplat azi, 19 decembrie?

19.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 19 decembrie?

Încă din cele mai vechi timpuri, lumea a fost într-o continuă dezvoltare. În data de 19 decembrie au avut loc multe evenimente istorice. În calendarul creștin-ortodox, astăzi, sunt sărbătoriți Sfântul Mc. Bonifatie, Cuviosul Grichentie și Sfântul Mc. Trifon. Această dată reprezintă cea de-a 353-a zi a calendarului gregorian și a 354-a zi în anii bisecți, iar până la finele anului mai sunt 12 zile.

Evenimente istorice 19 decembrie

1241 – A fost utilizat pentru prima dată cuvântul „parlament” într-un document regal oficial prin care în Anglia se convoaca consiliul regelui Henric al III-lea.

1872 – În România a apărut pentru prima dată în public „Legea pentru alegerea mitropoliților și episcopilor eparhioți și constituirea Sfântului Sinod al Bisericii autocefale Ortodoxe Române”.

1898 – A fost o zi importantă pentru învățământul românesc, fiindcă în această zi s-a înființat, la Iași, Societatea Universitară Română, condusă de A. D. Xenopol.

1906 – S-a născut Leonid Ilici Brejnev. Acesta a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982. Brejnev a decedat în data de 10 noiembrie 1982, la vârsta de 75 de ani.

1915 – A murit Alois Alzheimer. Acesta a fost un medic psihiatru german, fiind cel care a descris pentru prima dată o formă de demență degenerativă, cunoscută în prezent ca „Boala Alzheimer”.

1984 – Marea Britanie și China au semnat un tratat în urma căruia Hong Kong-ul a trecut, începând cu 1 iulie 1997, sub suveranitate chineză. În felul acesta a fost pus capăt unei dominații britanice veche de 155 de ani.

1997 – A fost difuzat pentru prima dată filmul Titanic, în regia lui James Cameron. Pelicula a avut unele dintre cele mai mari încasări din istoria cinematografiei și a primit 11 premii Oscar.

2013 – A fost o zi istorică pentru astronomie, fiindcă Agenția Spațială Europeană a lansat nava spațială Gaia, având misiunea să construiască cel mai mare și mai precis catalog spațial 3D realizat vreodată, însumând aproximativ 1 miliard de obiecte astronomice, în principal stele, dar și planete, comete, asteroizi și quasari, printre altele, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot