Ce s-a întâmplat azi, 18 septembrie?

18.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 septembrie?

Pe data de 18 septembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Eumenie, Sf. Mc. Ariadna și Castor. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 261-a zi a calendarului gregorian și a 262-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 18 septembrie

53 – S-a născut Marcus Ulpius Nerva Traianus, împărat roman, cunoscut în istorie ca Traian. În timpul domniei sale, Imperiul Roman a ajuns la întinderea teritorială maximă. Traian a murit pe data de 8 sau 9 august 117, la vârsta de 63 de ani.

324 – Constantin cel Mare a câștigat bătălia de la Chrysopolis și l-a învins pe Licinius. Drept urmare Imperiul Roman a ajuns sub controlul lui și așa a început lungul drum al creștinătății.

1600 – A fost un moment important în istoria României, fiindcă Mihai Viteazul a fost învins la Mirăslău de generalul Gheorghe Basta.

1739 – A fost încheiată pacea de la Belgrad, astfel că Oltenia a fost reîncorporată Țării Românești.

1851 – A fost un moment istoric pentru mass-media din SUA, fiindcă a apărut prima ediție a ziarului „The New York Times”, sub titlul „The New York Daily Times”.

1911 – Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc: „Amor fatal”, o „dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf”. Acesta corespundea aspectelor dominante ale producției mondiale din acea vreme. Din distribuție făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian, potrivit Wikipedia.org.

1923 – S-a născut principesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută în istorie ca regina Ana. Aceasta a fost soția regelui Mihai I al României. Regina Ana a murit pe data de 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani.

1931 – Japonia a început agresiunea Chinei, iar în mai puțin de 5 luni a cucerit toată partea de Nord-Est chineză.

1934 – La această dată Uniunea Sovietică a devenit cel de-al 59-lea membru al Ligii Națiunilor.

1947 – În această zi a fost inaugurat Teatrul Municipal din București, cu piesa „Insula”, de Mihail Sebastian.

1962 – Organizatia Națiunilor Unite le-a primit ca membre pe Burundi, Jamaica, Rwanda și Trinidad și Tobago.

1977 – Naveta spațială Voyager 1 a realizat prima fotografie în care Pământul și Luna au putut fi văzute, în întregime, împreună.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot