Ce s-a întâmplat azi, 18 septembrie?

18.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 septembrie?

Pe data de 18 septembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Eumenie, Sf. Mc. Ariadna și Castor. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 261-a zi a calendarului gregorian și a 262-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 18 septembrie

53 – S-a născut Marcus Ulpius Nerva Traianus, împărat roman, cunoscut în istorie ca Traian. În timpul domniei sale, Imperiul Roman a ajuns la întinderea teritorială maximă. Traian a murit pe data de 8 sau 9 august 117, la vârsta de 63 de ani.

324 – Constantin cel Mare a câștigat bătălia de la Chrysopolis și l-a învins pe Licinius. Drept urmare Imperiul Roman a ajuns sub controlul lui și așa a început lungul drum al creștinătății.

1600 – A fost un moment important în istoria României, fiindcă Mihai Viteazul a fost învins la Mirăslău de generalul Gheorghe Basta.

1739 – A fost încheiată pacea de la Belgrad, astfel că Oltenia a fost reîncorporată Țării Românești.

1851 – A fost un moment istoric pentru mass-media din SUA, fiindcă a apărut prima ediție a ziarului „The New York Times”, sub titlul „The New York Daily Times”.

1911 – Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc: „Amor fatal”, o „dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf”. Acesta corespundea aspectelor dominante ale producției mondiale din acea vreme. Din distribuție făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian, potrivit Wikipedia.org.

1923 – S-a născut principesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută în istorie ca regina Ana. Aceasta a fost soția regelui Mihai I al României. Regina Ana a murit pe data de 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani.

1931 – Japonia a început agresiunea Chinei, iar în mai puțin de 5 luni a cucerit toată partea de Nord-Est chineză.

1934 – La această dată Uniunea Sovietică a devenit cel de-al 59-lea membru al Ligii Națiunilor.

1947 – În această zi a fost inaugurat Teatrul Municipal din București, cu piesa „Insula”, de Mihail Sebastian.

1962 – Organizatia Națiunilor Unite le-a primit ca membre pe Burundi, Jamaica, Rwanda și Trinidad și Tobago.

1977 – Naveta spațială Voyager 1 a realizat prima fotografie în care Pământul și Luna au putut fi văzute, în întregime, împreună.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 17 septembrie este cea de-a 260-a a calendarului gregorian și a 261-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 105 zile. În această zi, în anul 1944, Armata a 4-a...
Cele mai noi articole
Cum este corect: pe 16 septembrie, în 16 septembrie sau la 16 septembrie?
Cum este corect: pe 16 septembrie, în 16 septembrie sau la 16 septembrie?
Limba română este una complexă cu multiple reguli de gramatică. De aceea, în unele cazuri, chiar și cei mai experimentați specialiști în domeniul lingvisticii pot avea dileme. O astfel de... citește tot
Ce este concediul suplimentar?
Ce este concediul suplimentar?
Concediul de odihnă reprezintă perioada de timp așteptată de toți angajații țării. Cei mai mulți oameni aleg să plece în vacanță atunci când își iau concediu, în schimb alții își... citește tot
Cine a fost Virgil Madgearu și cum a fost ucis de legionari?
Cine a fost Virgil Madgearu și cum a fost ucis de legionari?
Virgil Madgearu a fost un renumit economist, sociolog, și politician român de stânga. Acesta a fost membru marcant al Partidului Țărănesc și al succesorului său, Partidul Național... citește tot