Ce s-a întâmplat azi, 18 septembrie?

18.09.2022
Ce s-a întâmplat azi, 18 septembrie?

Pe data de 18 septembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Eumenie, Sf. Mc. Ariadna și Castor. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 261-a zi a calendarului gregorian și a 262-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 18 septembrie

53 – S-a născut Marcus Ulpius Nerva Traianus, împărat roman, cunoscut în istorie ca Traian. În timpul domniei sale, Imperiul Roman a ajuns la întinderea teritorială maximă. Traian a murit pe data de 8 sau 9 august 117, la vârsta de 63 de ani.

324 – Constantin cel Mare a câștigat bătălia de la Chrysopolis și l-a învins pe Licinius. Drept urmare Imperiul Roman a ajuns sub controlul lui și așa a început lungul drum al creștinătății.

1600 – A fost un moment important în istoria României, fiindcă Mihai Viteazul a fost învins la Mirăslău de generalul Gheorghe Basta.

1739 – A fost încheiată pacea de la Belgrad, astfel că Oltenia a fost reîncorporată Țării Românești.

1851 – A fost un moment istoric pentru mass-media din SUA, fiindcă a apărut prima ediție a ziarului „The New York Times”, sub titlul „The New York Daily Times”.

1911 – Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc: „Amor fatal”, o „dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf”. Acesta corespundea aspectelor dominante ale producției mondiale din acea vreme. Din distribuție făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian, potrivit Wikipedia.org.

1923 – S-a născut principesa Ana de Bourbon-Parma, cunoscută în istorie ca regina Ana. Aceasta a fost soția regelui Mihai I al României. Regina Ana a murit pe data de 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani.

1931 – Japonia a început agresiunea Chinei, iar în mai puțin de 5 luni a cucerit toată partea de Nord-Est chineză.

1934 – La această dată Uniunea Sovietică a devenit cel de-al 59-lea membru al Ligii Națiunilor.

1947 – În această zi a fost inaugurat Teatrul Municipal din București, cu piesa „Insula”, de Mihail Sebastian.

1962 – Organizatia Națiunilor Unite le-a primit ca membre pe Burundi, Jamaica, Rwanda și Trinidad și Tobago.

1977 – Naveta spațială Voyager 1 a realizat prima fotografie în care Pământul și Luna au putut fi văzute, în întregime, împreună.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising