Ce s-a întâmplat azi, 17 septembrie?

17.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 17 septembrie?

Ziua de 17 septembrie este cea de-a 260-a a calendarului gregorian și a 261-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 105 zile.

În această zi, în anul 1944, Armata a 4-a Română a dus lupte grele pentru forţarea Mureşului în centrul Transilvaniei, în zona Oarba de Mureş.

Aici, Armata Română a suferit una dintre cele mai mari tragedii din întreaga ei istorie. Aproximativ 11.000 de militari români, aflaţi sub comandament sovietic, şi-au pierdut viaţa în intervalul 17 septembrie – 6 octombrie 1944.

Un soldat german, supraviețuitor al luptelor, compară Bătălia de la Oarba de Mureș cu masacrul de la Katyn (n. n. – în pădurea de la Katyn au fost executați de ruși între 15.000 și 25.000 de ofițeri militari și polițiști polonezi).

Ce s-a întâmplat azi, 16 septembrie?

1787 Este adoptată Constituţia SUA. A intrat în vigoare la 4 martie 1789 şi este valabilă, cu unele amendamente, şi astăzi.

Facsimil după prima pagină din Constituția SUA adoptată la 17 septembrie 1787

 

1812 Începe cea de-a treia domnie a lui Scarlat Callimachi în Moldova, care va dura până în iunie 1819.

1823 Se stinge din viață Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc; a fost iniţiatorul şi conducătorul primei şcoli în limba română – „Şcoala de la Sfântul Sava” – 1818 (n.05.06.1779).

1919 Este înfiinţat la Cluj Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică (în prezent Academia de Muzică „Gheorghe Dima”).

1935 România este admisă ca membru permanent în Consiliul Ligii Naţiunilor cu o majoritate de 50 de voturi, dintr-un total de 52, fapt fără precedent în istoria acestui for internaţional.

1939 Polonia este ocupată de Armata Roşie sovietică, după ce, la 1 septembrie1939, fusese invadată și de trupele germane. Acel moment marcase începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

1940 Plănuita invadare a Angliei (nume de cod Operațiunea „Sealion”) de către trupele germane se amână pe termen nelimitat din cauza rezistenței înverșunate a „Royal Air Force” (n.n. – forțele aeriene britanice).

1947 Guvernele României şi Marii Britanii hotărăsc transformarea reprezentanţelor politice în legaţii.

1963 Are loc premiera primei coproducţii franco-române, filmul „Codin”, ecranizare a romanului lui Panait Istrati, în regia francezului Henri Colpi.

1988 Se deschide la Seul cea de-a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară.

1991 În timpul celei de-a 46-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, fostele republici sovietice Lituania, Letonia și Estonia sunt admise ca membri cu drepturi depline ai ONU.

2000 Se stinge din viață, la București, marele actor român Dem Rădulescu; (n.21 septembrie 1931, Rm. Vâlcea). A fost unul dintre cei mai mari actori de comedie pe care i-a avut teatrul si cinematografia românească, profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. A fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”

https://www.youtube.com/watch?v=_BUMpYSVIcg

2002 Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, au avut loc, în Tibet, negocieri între oficiali chinezi de nivel înalt şi un emisar al liderului spiritual al Tibetului, Dalai Lama.

2002 Pentru prima dată de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, între Tokyo şi Phenian au loc discuţii diplomatice în cadrul unui summit istoric la care participă premierul Japoniei, Junichuio Koizumi, şi liderul Coreei de Nord, Kim Djong II.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot