Ce s-a întâmplat azi, 16 septembrie?

16.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 16 septembrie?

Ziua de 16 septembrie este cea de-a 259-a a calendarului gregorian și a 260-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 106 zile.

În această zi, în anul 1836, domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării „leul”, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

În secolul al XVII-lea, în statele românești se foloseau ca monedă talerii olandezi („Lowenthaler”), care aveau gravat pe revers un leu rampant (ridicat în două labe).

Chiar și după ieșirea din uz a talerilor (pe la 1750) numele de leu a fost păstrat ca termen generic pentru bani.

Ce s-a întâmplat azi, 16 septembrie?

1715 Se stinge din viață regele Ludovic al XIV-lea, cunoscut și ca Ludovic cel Mare sau „Regele Soare”; îi este atribuită celebra expresie „Statul sunt eu” (n.05.09.1638).

1848 O delegație a românilor ardeleni înaintează Curții vieneze „Memoriul poporului român din Transilvania” – document adoptat de cea de-a III-a Adunare Națională de la Blaj.

1880 Ia ființă Societatea farmaciștilor din România.

1908 William Crapo „Billy” Durant fondează în orașul Flint, statul Michigan (SUA) compania „General Motor Co.”.

1916 Primul Război Mondial – Are loc Bătălia de la Praid-Sovata, ultima acţiune ofensivă a armatei române de pe frontul din Transilvania. (16-20 septembrie).

1938 Adolf Hitler îl primeşte la reşedinţa sa din Berchtesgaden pe prim-ministrul britanic Arthur Neville Chamberlain. Acesta îşi exprimă disponibilitatea de a convinge guvernul de la Praga să cedeze regiunile sudete, locuite în majoritate de germani.

1956 Se naște iluzionistul american David Copperfield (născut David Seth Kotkin), care a fost descris de revista „Forbes” ca fiind magicianul cu cel mai mare succes comercial din istorie. Show-urile sale de televiziune au câștigat 21 de Premii Emmy.

David Copperfield Bullett Magazine Shoot

1959 Se stabilesc relaţiile diplomatice dintre România şi Japonia.

1963 Ia fiinţă prima unitate specializată în domeniul informaticii şi automatizării a Armatei române.

1966 Are loc inaugurarea noii Opere Metropolitan din New York.

1975 Papua Noua Guinee își câștigă independența față de Australia.

1976 Intră în funcțiune în Marea Neagră prima platformă românească de foraj marin, denumită „Gloria”. Aceasta a fost amplasată la o distanţă de 72 km în largul Mării Negre şi la o adâncime maximă a mării de 90 m. Platforma a fost lansată la apă de la Şantierele Navale din Galaţi la 9 noiembrie 1975.

2000 Se stinge din viață Valeriu Sterian, muzician, cântăreţ şi compozitor de muzică folk şi rock; (n. 1952).

2001 Anchetatorii americani arestează primii doi suspecţi în cazul atentatelor de la 11 septembrie de la ”World Trade Center” din New York.

2004 Rămăşiţele pământeşti ale domnitorului Şerban Cantacuzino şi ale câtorva dintre urmaşii săi sunt reînhumate în pronaosul bisericii mănăstirii Cotroceni.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot