Ce s-a întâmplat azi, 15 septembrie?

15.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 15 septembrie?

Ziua de 15 septembrie este cea de-a 258-a a calendarului gregorian și a 259-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 107 zile.

Această zi a consemnat de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

Într-o zi de 15 septembrie, în anul 1848, a avut loc cea de a treia Adunare Naţională de la Blaj, la care au participat peste 60.000 de țărani înarmați cu furci și cu lănci.

Cu acest prilej s-a protestat, din nou, împotriva „uniunii” Transilvaniei cu Ungaria, iar hotărârea adunării a fost însoţită şi de precizarea unor modalităţi prin care românii vedeau posibilă convieţuirea cu celelalte naţionalităţi.

Ce s-a întâmplat azi, 15 septembrie?

1254 Se naște Marco Polo, celebru comerciant şi scriitor veneţian, care s-a făcut cunoscut prin relatările sale despre o lungă călătorie în China. (m.08.01.1324).

1774 Începe prima domnie a lui Alexandru Ipsilanti în Ţara Românească (1774-1782). Acesta a reaorganizat fiscalitatea şi administraţia, iar în domeniul justiţieia promulgat un nou cod de legi: „Pravilniceasca condică”.

1830 Este inaugurată în Anglia linia de cale ferată Liverpool 0 Manchester, prima de acest gen din lume.

1831 În statul american New Jersey circulă pentru prima oară locomotiva „John Bull”, cea mai veche locomotivă cu abur din lume care se află încă în funcțiune.

1890 Încep ample lucrări de regularizare a cursului Dunării la „Porţile de Fier”.

1935 Liderul nazist Adolf Hitler anunţă noi legi rasiale prin care evreii sunt excluşi din viaţa publică din Germania. Într-un discurs ţinut la adunarea Partidului Nazist de la Nűrnberg, Hitler decretează că evreii sunt „supuşi ai statului”.

1941 Trupele germane încercuiesc oraul Leningrad, al cărui asediu va dura până în ianuarie 1944.

1944 Începe Bătălia de la Peleliu între SUA şi Japonia pe teatrul Pacific al celui de-al Doilea Război Mondial. Încheiată la sfârşitul lunii noiembrie cu victoria americanilor, bătălia a fost denumită „cea mai amară bătălie a războiului pentru puşcaşii marini“.

1963 Patru tinere de culoare sunt ucise de membri ai grupării „Ku Klux Klan într-un atentat cu bombă comis într-un centru social din Birmingham, Alabama (SUA).

2000 La Sydney, Australia, are loc ceremonia de deschidere a celei de-a XXVII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Vară.

2006 Cercetătorii americani și mexicani descifrează hieroglifele de pe piatra denumita „Stèle de Cascajal”, descoperită în Mexic (1999). Este vorba despre una dintre cele mai vechi scrieri descoperite în Lumea Nouă, iar semnele sunt similare cu cele ale civilizației Olmec, una dintre marile civilizații precolumbiene, anterioară civilizațiilor aztecă și maya.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot