Ce s-a întâmplat azi, 13 septembrie?

13.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 13 septembrie?

Ziua de 13 septembrie este cea de-a 256-a a calendarului gregorian și a 257-a zi în anii bisecți. Această zi a consemnat de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

În această zi, în anul 1848, a avut loc Bătălia din Dealul Spirii între pompierii conduși de Pavel Zăgănescu și trupele otomane conduse de Kerim Pașa, pentru apărarea Revoluţiei de la 1848.

Ziua pompierilor este sărbătorită an de an la 13 septembrie pentru a aminti de actul eroic și de dăruirea pompierilor militari.

Ce s-a întâmplat azi, 13 septembrie?

1724 Are loc sfințirea Mânăstirii Văcărești, ctitorie a familiei Mavrocordat, cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc și cea mai mare mânăstire din Balcani. Ca urmare a activității de „sistematizare teritorială urbană și rurală” inițiată în 1974, în decembrie 1984 întregul ansamblu al Mănăstirii Văcărești a fost dărâmat.

1875 Mihai Eminescu îl duce pentru prima dată pe Ion Creangă la societatea „Junimea” din Iași, unde acesta citeşte povestea „Soacra cu trei nurori”.

1901 Pe Calea 13 Septembrie din Bucureşti este inaugurat „Monumentul Pompierilor” ridicat în memoria soldaților căzuţi la 13 septembrie 1848 în luptele cu trupele turceşti.

1913 Aurel Vlaicu, pionier al aviației, inginer și constructor de avioane, își găsește sfârșitul în timpul încercării de a traversa Munții Carpați după ce se prăbușește cu avionul său „Vlaicu II”.

1916 Începe Bătălia de la Sibiu, prima mare bătălie cu participarea României în timpul Primului Război Mondial. Bătălia a durat pînă pe 15 septembrie.

1940 Masacrul din Ip (13/14 septembrie 1940) – trupe maghiare împreună cu localnici maghiari și cu membri ai organizației „Straja națiunii” („Nemzetőrség”) ucid 157 de localnici români, precum și un copil înaintea nașterii acestuia.

1968 Albania părăsește „Pactul de la Varșovia”.

1994 Sonda spațială „Ulysses” trece pe lângă Polul Sud al Soarelui. Lansată în 1990, cu ajutorul Navetei spațiale „Discovery”, sonda spațială a folosit asistența gravitațională a lui Jupiter pentru a părăsi ecliptica și să se plaseze pe o orbită heliocentrică polară.

1996 Rapper-ul american Tupac Amaru Shakur, cunoscut sub numele de 2Pac, moare într-un spital din Las Vegas. El a fost victima unui atentat comis în seara zilei de 7 septembrie 1996, când un necunoscut a tras mai multe focuri de armă asupra mașinii în care se afla artistul; (n. 1971).

2001 Autorităţile americane îl indică pe Osama ben Laden drept principalul suspect în organizarea atentatelor teroriste comise la 11 septembrie 2001 asupra orașelor New York și Washington.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot