Ce s-a întâmplat azi, 13 septembrie?

13.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 13 septembrie?

Ziua de 13 septembrie este cea de-a 256-a a calendarului gregorian și a 257-a zi în anii bisecți. Această zi a consemnat de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

În această zi, în anul 1848, a avut loc Bătălia din Dealul Spirii între pompierii conduși de Pavel Zăgănescu și trupele otomane conduse de Kerim Pașa, pentru apărarea Revoluţiei de la 1848.

Ziua pompierilor este sărbătorită an de an la 13 septembrie pentru a aminti de actul eroic și de dăruirea pompierilor militari.

Ce s-a întâmplat azi, 13 septembrie?

1724 Are loc sfințirea Mânăstirii Văcărești, ctitorie a familiei Mavrocordat, cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc și cea mai mare mânăstire din Balcani. Ca urmare a activității de „sistematizare teritorială urbană și rurală” inițiată în 1974, în decembrie 1984 întregul ansamblu al Mănăstirii Văcărești a fost dărâmat.

1875 Mihai Eminescu îl duce pentru prima dată pe Ion Creangă la societatea „Junimea” din Iași, unde acesta citeşte povestea „Soacra cu trei nurori”.

1901 Pe Calea 13 Septembrie din Bucureşti este inaugurat „Monumentul Pompierilor” ridicat în memoria soldaților căzuţi la 13 septembrie 1848 în luptele cu trupele turceşti.

1913 Aurel Vlaicu, pionier al aviației, inginer și constructor de avioane, își găsește sfârșitul în timpul încercării de a traversa Munții Carpați după ce se prăbușește cu avionul său „Vlaicu II”.

1916 Începe Bătălia de la Sibiu, prima mare bătălie cu participarea României în timpul Primului Război Mondial. Bătălia a durat pînă pe 15 septembrie.

1940 Masacrul din Ip (13/14 septembrie 1940) – trupe maghiare împreună cu localnici maghiari și cu membri ai organizației „Straja națiunii” („Nemzetőrség”) ucid 157 de localnici români, precum și un copil înaintea nașterii acestuia.

1968 Albania părăsește „Pactul de la Varșovia”.

1994 Sonda spațială „Ulysses” trece pe lângă Polul Sud al Soarelui. Lansată în 1990, cu ajutorul Navetei spațiale „Discovery”, sonda spațială a folosit asistența gravitațională a lui Jupiter pentru a părăsi ecliptica și să se plaseze pe o orbită heliocentrică polară.

1996 Rapper-ul american Tupac Amaru Shakur, cunoscut sub numele de 2Pac, moare într-un spital din Las Vegas. El a fost victima unui atentat comis în seara zilei de 7 septembrie 1996, când un necunoscut a tras mai multe focuri de armă asupra mașinii în care se afla artistul; (n. 1971).

2001 Autorităţile americane îl indică pe Osama ben Laden drept principalul suspect în organizarea atentatelor teroriste comise la 11 septembrie 2001 asupra orașelor New York și Washington.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot