Cine a fost tatăl lui Osama bin Laden? Cât de bogat era?

02.08.2021
Cine a fost tatăl lui Osama bin Laden? Cât de bogat era?

Osama bin Laden a fost cea mai căutată persoană din lume, după atentatele teroriste din New York de la 11 septembrie 2001. Acesta a fost prins și omorât de o echipă de elită a armatei americane, în timpul mandatului lui Barack Obama. Nu multă lume știe, însă, că șeicul Mohammed bin Laden a fost tatăl lui Osama bin Laden, un personaj controversat cu foarte mulți bani.

Clanul bin Laden, printre cei mai bogați din lume

Familia bin Laden este una dintre cele mai bogate din Orientul Mijlociu. Afacerile membrilor familiei sunt concentrate în Arabia Saudită, dar și în Elveția. Portul saudit Jeddah este cartierul general al prosperului conglomerat Saudi BinLadin Group (SBG), care are interese mari în domeniul construcțiilor.

După atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, majoritatea membrilor familiei bin Laden s-au refugiat în Elveția. Aceștia aveau și și-au dezvoltat afacerile pe care le dețineau în această țară.

Cine a fost tatăl lui Osama bin Laden?

Tatăl lui Osama bin Laden a fost Sheikh Mohammed Bin Laden, un imigrant yemenit. Acesta a fost căsătorit de 22 de ori, a avut în jur de 50 de copii și și-a trăit cea mai mare parte a vieții în Arabia Saudită. El a reușit să ridice un adevărat imperiu financiar, având relații foarte bune cu membrii familiei regale saudite.

În anul 1967, tatăl lui Osama bin Laden a murit într-un accident de avion, iar afacerile familiei au fost preluate de Osama Salem, unul dintre fiii acestuia. Osama a dezvoltat și mai mult imperiul creat de tatăl său, având afaceri inclusiv cu fostul preşedinte american, George W. Bush, printr-un asociat comun, James Bath.

De asemenea, și Salem a murit într-un accident de avion, în anul 1988, în Texas, și a fost înlocuit la conducerea business-ului de fratele său, Bakr. Trebuie specificat faptul că mai mult de 12 rude ale lui bin Laden, frați si cumnați, fac parte din board-ul SBG, o companie estimată la câteva miliarde de dolari. Firma mamă a clanului bin Laden deține acțiuni la companiile Microsoft și Boeing, iar prin filiala din Geneva vinde armament.

Din fericire, niciun membru al familiei nu pare a-i călca pe urmele lui Osama bin Laden, cu toate că Hamza, cel mai mic dintre frați, pare a avea o afinitate pentru terorism. Acesta s-a filmat de mai multe ori când striga moarte Occidentului și celor care îi atacă tatăl.

Foto: wikimedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot