Ce s-a întâmplat azi, 10 septembrie?

10.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 10 septembrie?

Ziua de 10 septembrie este cea de-a 253-a a calendarului gregorian și a 254-a zi în anii bisecți. Această zi a consemnat de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

În această zi, în anul 1868, au început lucrările de construcție la Gara de Nord din București. Piatra de temelie a gării a fost pusă la 10 septembrie 1868 în prezența Regelui Carol I, pe un loc ales de domnitor.

La început, această gară nu era concepută pentru a deveni principala gară a Bucureștiului. Odată cu trecerea anilor, aceasta a devenit principalul nod feroviar al Capitalei, dar și al României. A fost inaugurată la 13.09.1872.

Ce s-a întâmplat azi, 10 septembrie?

1872 Se stinge din viață la Baia de Criș, în Munții Apuseni, Avram Iancu, conducător al Revoluției Române de la 1848 din Transilvania (n.1824).

1919 Se semnează, la Saint Germain-en-Laye, Tratatul de Pace între Puterile aliate si asociate si Austria. La Articolul 59 se stipula că Austria renunță în favoarea României la toate drepturile asupra părții fostului Ducat al Bucovinei. Astfel, era recunoscută unirea Bucovinei cu România.

1923 Are loc primul zbor de noapte internaţional din lume, pe ruta Belgrad-Bucureşti. Acesta este efectuat de un avion al Companiei Franco-Române de navigaţie aeriană.

1939 Al Doilea Război Mondial – Guvernul german atrage atenția guvernului român că acordarea de azil politic guvernului polonez „ar constitui o violare a neutralității”. Având asentimentul primului-ministru, Grigore Gafencu, ministru de Externe la acea vreme, respinge această interpretare.

1960 La Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumită de gazde „La grande bionda”, sare peste ștacheta înălțată la 1,85 metri și câștigă medalia olimpică de aur.

1977 Deținutul tunisian Hamida Djandoubi, încarcerat într-o închisoare franceză, este ultima persoana condamnată la moarte prin ghilotinare.

1996 România pierde procesul intentat regelui Mihai prin care i se cerea să înapoieze cele 42 de tablouri scoase la plecarea sa din ţară. Acestea includeau opere ale pictorilor Rembrandt şi El Greco.

2001 Consiliul de Securitate al ONU ridică ultimele sancțiuni care rămăseseră în vigoare împotriva Republicii Federale Iugoslavia. Se punea, astfel, capăt embargoului asupra armelor instituit împotriva acestei țări ca urmare a războiului din Kosovo.

2003 Ylva Anna Maria Lindh (n.19 iunie 1957), ministrul de externe al Suediei, este înjunghiată în timp ce se afla la cumpărături și moare a doua zi. În momentul atacului, Lindh nu era protejată de bodyguarzii Serviciului de Securitate suedez. Ucigașul a scăpat.

Foto: Wikipedia.org și Historia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot