Ce s-a întâmplat azi, 9 septembrie?

09.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 9 septembrie?

Ziua de 9 septembrie este cea de-a 252-a a calendarului gregorian și a 253-a zi în anii bisecți. Această zi a consemnat de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

Într-o zi de 9 septembrie, în anul 1917, a avut loc bătălia de pe Muntele Cireșoaia, una dintre cele mai dramatice și mai sângeroase de pe frontul românesc din timpul Primului Război Mondial.

Desfășurată la cota 789, lupta de la Cireșoaia (zona Târgu Ocna) a fost parte a celei de-a treia bătălii de la Oituz.

A avut ca rezultat blocarea înaintării forțelor Puterilor Centrale care încercau să forțeze Munții Carpați prin trecătoarea Oituz. În ea au fost angajate forțele Armatei 2 române și forțe combinate germane și austro-ungare

Ce s-a întâmplat azi, 9 septembrie?

1791 Capitala Statelor Unite ale Americii este denumită Washington D.C. după numele primului președinte american din istorie, George Washington.

1804 Curtea Domnească și o bună parte a orașului București sunt distruse de un incendiu violent.

1911 Are loc prima cursă poștală cu avionul în Europa.

1912 Este dezvelit bustul generalului dr. Carol Davila, prima lucrare a lui Constantin Brâncuși din București.

1914 Prima bătălie de pe Marna (5 septembrie-14 septembrie) ia sfârșit cu victoria trupelor franco-engleze împotriva trupelor germane. A fost una dintre marile bătălii din Primul Război Mondial, la care au participat aproximativ două milioane de soldați.

1923 Un puternic cutremur devastează orașele japoneze Tokio şi Yokohama omorând aproape 100.000 de oameni.

1956 Elvis Presley apare pentru prima dată în emisiunea „The Ed Sullivan Show” unde interpretează piesele „Don’t Be Cruel” și „Hound Dog”.

1973 Este deschisă pentru public Peștera Eberstadt, care fusese descoperită cu doi ani în urmă cu ocazia unor lucrări cu exploziv la cariera de calcar. Situată în apropiere de Buchen (Germania), peștera ar avea o vârstă de circa două milioane de ani.

1989 Indianul Mohammed Salahuddin Choudhury și soția lui, Neena, iau startul la New Delhi în ceea ce avea să fie cel mai rapid înconjur al lumii cu automobilul. A fost efectuat în 69 de zile, 19 ore și 15 minute și a avut ca punct de sosire tot capitala Indiei,  la 17 noiembrie 1989.

2002 Canalul de televiziune „Al-Jazeera” difuzează o înregistrare audio în care Osama Ben-Laden revendică pentru prima dată în mod explicit atentatele de la 11 septembrie 2001 comise asupra turnurilor gemene de la World Trade Center din New York.

2015 Regina Elisabeta a II-a devine monarhul britanic cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii – 63 de ani și șapte luni – surclasând-o pe regina Victoria, stră-străbunica sa. Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh în viaţă din lume.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot