Ce s-a întâmplat azi, 8 septembrie?

08.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 8 septembrie?

Ziua de 8 septembrie, a 251-a zi în calendarul gregorian și a 252-a în anii bisecți, a consemnat de-a lungul vremii evenimente ce au marcat istoria omenirii.

De asemenea, în fiecare an pe 8 septembrie, creștin ortodocșii sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului. Aceasta este cunoscută în popor drept „Sfânta Măria Mică” pentru a face deosebirea de Adormirea Maicii Domnului (15 august) sau „Sfântă Marie Mare”.

Este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie, și totodată cea mai mare sărbătoare creștină a toamnei. În această zi, credincioșii merg de dimineață la biserică, la Sfânta Liturghie.

Ce s-a întâmplat azi, 8 septembrie?

1495 Începe domnia lui Radu cel Mare în Ţara Românească (1495-1508),  în timpul căreia a fost introdus tiparul şi a fost tipărită prima carte – „Liturghierul” lui Macarie – în limba slavonă.

1850 Apare, la Paris, revista „România viitoare”, editată de revoluţionarii români paşoptişti exilaţi în Franţa (8/20).

1854 În timpul Războiului din Crimeea (1853-1856) are loc bătălia de la Alma. Aceasta a fost imortalizată de pictorul român Theodor Aman (8/20).

1880 Este înfiinţată Marea Lojă Naţională a României, ca federaţie a lojilor româneşti. După 1948, activitatea francmasoneriei a fost interzisă în România(8/20).

1888 La Londra este găsit corpul lui Annie Chapman, celei de-a doua victime a temutului criminal în serie Jack Spintecătorul.

1929 Are loc, la Ploieşti, inaugurarea hipodromului, printr-un concurs de călărie.

Cursă de cai pe Hipodromul Ploiești / Foto: Telegrama

1934 Are loc primul Campionat Naţional de haltere la cele trei stiluri: împins, smuls şi aruncat (Bucureşti, 8-12.09.1934).

1941 Al Doilea Război Mondial – Începe blocada orașului Leningrad de către trupe ale armatei germane, care avea să fie lichidată definitiv la 27.01.1944.

1954 Americanul Jonas Edward realizează primul vaccin împotriva poliomielitei. La 12.04.1955, avea să înceapă comercializarea vaccinului pe piaţa americană.

1966 Televiziunea americană NBC difuzează primul episod al serialului științifico-fantastic de mare succes „Star Trek”.

1975 Ia ființă compania de transport aerian LAR (Liniile Aeriene Române).

1991 Republica Macedonia își declară independența față de Iugoslavia în urma unui referendum, fiind denumită Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM). Actualul nume al acestei țări este Macedonia de Nord.

1994 Un Boeing 737 cu 132 de oameni la bord, s-a prăbușit în apropiere de aeroportul internațional Pittsburgh. N-au fost supraviețuitori.

2001 Se desfășoară, la Palatul „Ghica Tei” din Bucureşti, primul Târg de pâine din România.

2004 Nava spațială Genesis, care a fost lansată în urmă cu patru ani pentru a explora vântul solar, se prăbușește în statul american Utah deoarece nu s-a deschis parașuta de frânare.

2009 La 74 de ani de la primele autoturisme marca Ford produse în România (București, Floreasca), noua uzină de la Craiova începe producția de serie a autoutilitarei de clasă medie Ford Connect.

2012 Se stinge din viață Bill Moggridge, designer britanic, autor și educator, realizatorul primului laptop din lume, „Grid Compass”. Acesta era un computer pliabil, care a fost folosit și pe naveta spațială Discovery în 1985; (n. 25 iunie 1943).

2019 Echipa națională feminină de tenis de masă a României câștigă pentru a cincea oară titlul european.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot