Ce s-a întâmplat azi, 7 septembrie?

07.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 7 septembrie?

De-a lungul timpului, în data de 7 septembrie au avut loc tot felul de evenimente care au schimbat istoria României, dar și a omenirii. Cea de-a 250-a zi a calendarului gregorian și a 251-a zi în anii bisecți a reprezentat un moment de cotitură pentru multe țări de pe Planetă.

Ce s-a întâmplat azi, 7 septembrie?

1739 Austria și Imperiul Otoman au încheiat un tratat de pace la Belgrad. Astfel, se termină războiul ruso-austro-otoman (1736-1739), iar Imperiul Habsburgic a fost obligat să restituie Oltenia Țării Românești.

1812 Armata lui Napoleon a obligat-o pe cea a rusească să se retragă în bătălia de la Borodino. Acest conflict a fost considerat cel mai sângeros dintre toate războaiele napoleoniene.

1818 În acest an a avut loc un eveniment care are consecințe și în ziua de astăzi, fiindcă la Trondheim, Carol al XIV-lea Ioan al Suediei este încoronat rege al Norvegiei. Acesta este fondatorul actualei dinastii ce se află pe tronul Suediei.

1822 Are loc un eveniment important pentru America de Sud, fiindcă Brazilia și-a declarat independența față de Portugalia.

1931 Nicolae Titulescu a fost reales în funcția de președinte al celei de-a XII-a Sesiuni ordinare a Adunării Societății Națiunilor. Niciodată în istoria Ligii nu s-a mai întâmplat așa ceva, ca un fost președinte să fie reales pentru o nouă sesiune. Trebuie specificat că Liga Națiunilor este precursoarea Organizației Națiunilor Unite și a fost înființată la 10 ianuarie 1920, după terminarea Primului Război Mondial.

1940 La această dată, între România și Bulgaria, s-a încheiat Tratatul de la Craiova, prin care țara noastră a cedat vecinilor partea de sud a Dobrogei („Cadrilaterul”, adică județele Durostor și Caliacra).

1953 După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial influența rusească se simțea mai peste tot în Europa, iar la această dată Nikita Hrușciov a fost ales primul Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

1977 Președintele Statelor Unite ale Americii, Jimmy Carter, se întâlnește la Washington cu premierul panamez, Omar Torrijos, și semnează tratatului privind neutralitatea permanentă și funcționarea canalului Panama. Potrivit documentului oficial, toate trupele americane trebuie să părăsească Panama, iar în ceea ce privește controlul canalului, acesta să revină autorităților panameze, cel mai târziu la 31 decembrie 1999.

2001 Membrii Organizației Națiunilor Unite decid în unanimitate ca, din anul următor, ziua de 21 septembrie să fie Ziua Mondială a Păcii.

Sediul central ONU din New York

2005 La această dată au avut loc, în Egipt, primele alegeri prezidențiale. După această dată, țara a avut un sistem politic multipartit, unde puterea executivă a fost împărțită între președinte și prim-ministru.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot