Ce s-a întâmplat azi, 7 septembrie?

07.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 7 septembrie?

De-a lungul timpului, în data de 7 septembrie au avut loc tot felul de evenimente care au schimbat istoria României, dar și a omenirii. Cea de-a 250-a zi a calendarului gregorian și a 251-a zi în anii bisecți a reprezentat un moment de cotitură pentru multe țări de pe Planetă.

Ce s-a întâmplat azi, 7 septembrie?

1739 Austria și Imperiul Otoman au încheiat un tratat de pace la Belgrad. Astfel, se termină războiul ruso-austro-otoman (1736-1739), iar Imperiul Habsburgic a fost obligat să restituie Oltenia Țării Românești.

1812 Armata lui Napoleon a obligat-o pe cea a rusească să se retragă în bătălia de la Borodino. Acest conflict a fost considerat cel mai sângeros dintre toate războaiele napoleoniene.

1818 În acest an a avut loc un eveniment care are consecințe și în ziua de astăzi, fiindcă la Trondheim, Carol al XIV-lea Ioan al Suediei este încoronat rege al Norvegiei. Acesta este fondatorul actualei dinastii ce se află pe tronul Suediei.

1822 Are loc un eveniment important pentru America de Sud, fiindcă Brazilia și-a declarat independența față de Portugalia.

1931 Nicolae Titulescu a fost reales în funcția de președinte al celei de-a XII-a Sesiuni ordinare a Adunării Societății Națiunilor. Niciodată în istoria Ligii nu s-a mai întâmplat așa ceva, ca un fost președinte să fie reales pentru o nouă sesiune. Trebuie specificat că Liga Națiunilor este precursoarea Organizației Națiunilor Unite și a fost înființată la 10 ianuarie 1920, după terminarea Primului Război Mondial.

1940 La această dată, între România și Bulgaria, s-a încheiat Tratatul de la Craiova, prin care țara noastră a cedat vecinilor partea de sud a Dobrogei („Cadrilaterul”, adică județele Durostor și Caliacra).

1953 După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial influența rusească se simțea mai peste tot în Europa, iar la această dată Nikita Hrușciov a fost ales primul Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

1977 Președintele Statelor Unite ale Americii, Jimmy Carter, se întâlnește la Washington cu premierul panamez, Omar Torrijos, și semnează tratatului privind neutralitatea permanentă și funcționarea canalului Panama. Potrivit documentului oficial, toate trupele americane trebuie să părăsească Panama, iar în ceea ce privește controlul canalului, acesta să revină autorităților panameze, cel mai târziu la 31 decembrie 1999.

2001 Membrii Organizației Națiunilor Unite decid în unanimitate ca, din anul următor, ziua de 21 septembrie să fie Ziua Mondială a Păcii.

Sediul central ONU din New York

2005 La această dată au avut loc, în Egipt, primele alegeri prezidențiale. După această dată, țara a avut un sistem politic multipartit, unde puterea executivă a fost împărțită între președinte și prim-ministru.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era... citește tot
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Cine nu a auzit despre taifunuri și uragane? Taifunurile și uraganele, ambele sunt furtuni tropicale, și sunt destul de ușor de confundat. Acestea lovesc zonele de coastă, provoacă stricăciuni... citește tot
De ce este sportul sănătos? Cum să faci din sport un obicei zilnic? Fă cunoștință cu Sportano!
De ce este sportul sănătos? Cum să faci din sport un obicei zilnic? Fă cunoștință cu Sportano!
Exercițiile fizice regulate sunt o necesitate pentru menținerea unei stări optime de sănătate, însă pentru unele persoane practicarea acestora reprezintă o problemă din cauza lipsei de timp.... citește tot