Ce s-a întâmplat azi, 14 septembrie?

14.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 14 septembrie?

Ziua de 14 septembrie este cea de-a 257-a a calendarului gregorian și a 258-a zi în anii bisecți. Această zi a consemnat de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

În această zi, în anul 1928, la 10 ani de la sfărșitul Primului Război Mondial, la inițiativa Reginei Maria și Regelui Ferdinand I, era inaugurată Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman.

Crucea este dedicată celor 30.000 de de soldați căzuți în luptele de pe Valea Prahovei. Construcția, înaltă de 39,3 metri, a fost făcută din brațele metalice ale podurilor distruse în prima conflagrație mondială.

În 2013, monumentul a fost inclus în „Guinness World of Records” drept cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Ce s-a întâmplat azi, 14 septembrie?

1812 În fața armatei invadatoare a lui Napoleon, guvernatorul Moscovei, contele Rastopcin, pune în aplicare planul țarului Alexandru I: Incendierea Moscovei. Capitala Imperiului Rus a ars timp de cinci zile. Au ars 6.496 dintre cele 9.151 de case, 8.251 de magazine și depozite, 122 de biserici, iar 12.000 de oameni, între care 2.000 de soldați ruși, au murit.

1901 William McKinley, preşedintele SUA, moare după tentativa de asasinat de la 6 septembrie. El este succedat de Theodore Roosevelt, care devenea la 42 de ani cel mai tânăr președinte al SUA.

1908 Ia ființă la Detroit (Michigan, SUA) compania „General Motors”.

1922 Orientalistul Jean-Francois Champollion descifrează o inscripţie egipteană din epoca lui Ramses al II-lea, rămânând în istorie ca fiind primul cercetător care a reuşit să descifreze scrierea hieroglifică.

1926 Este construită, la Reşiţa, prima locomotivă românească pentru ecartament normal.

1940 Începe guvernarea Ion Antonescu. Generalul Antonescu este conducătorul Statului român şi preşedinte al Consiliului de Miniştri. Horia Sima este numit ministru secretar de Stat, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri. Prin decret regal, România este proclamată „Stat naţional-legionar”.

1979 Președintele afgan Nur Muhammad Taraki este asasinat în urma ordinului lui Hafizullah Amin, care devine noul președinte.

1982 Printesa Grace de Monaco (Grace Kelly), actriță americană de film și soție a prințului Rainier de Monaco, moare în urma unui tragic accident de mașină suferit pe Coasta de Azur. Avea 52 de ani.

1993 Moare Geo Bogza, scriitor şi ziarist, membru al Academiei Române din 2 iulie 1955, creator al unei formule unice de reportaj, reportajul poematic, ilustrat de volumul „Cartea Oltului” (n.06.02.1908).

2000 Compania americană Microsoft lansează sistemul de operare hibrid „Windows Me”.

2008 Se stinge din viață Ştefan Iordache, actor de teatru şi film („Cel mai iubit dintre pământeni”, „Oglinda”, „Glissando”, „Ciuleandra”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, „Înghiţitorii de săbii”, „Bietul Ioanide”) (n.03.02.1941).

Foto: Wikipedia.org 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Cât de periculoasă este inteligența artificială?
Cât de periculoasă este inteligența artificială?
Lumea din prezent este mult diferită față de ceea de acum 30 de ani. Mergând pe aceeași linie, lumea de peste 30 de ani va fi cu totul altfel decât ceea ce trăim acum. Foarte mulți oameni se... citește tot
De ce România nu se numește Dacia? Alecsandri și Bălcescu ar fi vrut să ne numim Dacia
De ce România nu se numește Dacia? Alecsandri și Bălcescu ar fi vrut să ne numim Dacia
Numele unui stat este considerat a fi un simbolul distinctiv al acelui teritoriu şi al locuitorilor lui. De ani buni, teritoriul din spațiul carpato-danubiano-pontic poartă numele de România... citește tot
Ce le-a făcut Elena Ceaușescu unor angajați pe care i-a prins că jucau table?
Ce le-a făcut Elena Ceaușescu unor angajați pe care i-a prins că jucau table?
Elena Ceaușescu a fost soția fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu. Cei doi au condus România după bunul plac, toți cei din preajma lor trebuind să se supună voinței acestora.... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce i-a făcut un doctor dentist soției sale. Un coleg a descoperit adevărul șocant, polițiștii...
Alimentele nocive pe care le mănâncă nutriționistul Mihaela Bilic: ‘Sunt slăbiciunile mele’
Siropul DE TUSE din anii 1900 A SPERIAT medicii de astăzi! LISTA de ingrediente
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
George Burcea a rămas mască! Cine este noul iubit al fostei sale soții, Andreea Bălan!...
Arma MINUNE pe care România o cumpără. 10 miliarde de dolari! Rusia e în stare...
DISPAR aceste PENSII din România, este lovitura momentului pentru pensionari: anunțul oficial de la Parlament
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Scandal la Survivor după ce patru foști concurenți s-au întors în Dominicană: «Nu e corect!»
Motivul pentru care Suri, fiica lui Katie Holmes și a lui Tom Cruise, nu și-a...
Ce se întâmplă cu afaceristul Cristian Țânțăreanu, la 78 de ani. Nimeni nu se aștepta...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
Opulență de baron local! Marian Oprișan și-a scos soția la o plimbare "de lux" în...
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising