Ce s-a întâmplat azi, 14 septembrie?

14.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 14 septembrie?

Ziua de 14 septembrie este cea de-a 257-a a calendarului gregorian și a 258-a zi în anii bisecți. Această zi a consemnat de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a României.

În această zi, în anul 1928, la 10 ani de la sfărșitul Primului Război Mondial, la inițiativa Reginei Maria și Regelui Ferdinand I, era inaugurată Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman.

Crucea este dedicată celor 30.000 de de soldați căzuți în luptele de pe Valea Prahovei. Construcția, înaltă de 39,3 metri, a fost făcută din brațele metalice ale podurilor distruse în prima conflagrație mondială.

În 2013, monumentul a fost inclus în „Guinness World of Records” drept cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Ce s-a întâmplat azi, 14 septembrie?

1812 În fața armatei invadatoare a lui Napoleon, guvernatorul Moscovei, contele Rastopcin, pune în aplicare planul țarului Alexandru I: Incendierea Moscovei. Capitala Imperiului Rus a ars timp de cinci zile. Au ars 6.496 dintre cele 9.151 de case, 8.251 de magazine și depozite, 122 de biserici, iar 12.000 de oameni, între care 2.000 de soldați ruși, au murit.

1901 William McKinley, preşedintele SUA, moare după tentativa de asasinat de la 6 septembrie. El este succedat de Theodore Roosevelt, care devenea la 42 de ani cel mai tânăr președinte al SUA.

1908 Ia ființă la Detroit (Michigan, SUA) compania „General Motors”.

1922 Orientalistul Jean-Francois Champollion descifrează o inscripţie egipteană din epoca lui Ramses al II-lea, rămânând în istorie ca fiind primul cercetător care a reuşit să descifreze scrierea hieroglifică.

1926 Este construită, la Reşiţa, prima locomotivă românească pentru ecartament normal.

1940 Începe guvernarea Ion Antonescu. Generalul Antonescu este conducătorul Statului român şi preşedinte al Consiliului de Miniştri. Horia Sima este numit ministru secretar de Stat, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri. Prin decret regal, România este proclamată „Stat naţional-legionar”.

1979 Președintele afgan Nur Muhammad Taraki este asasinat în urma ordinului lui Hafizullah Amin, care devine noul președinte.

1982 Printesa Grace de Monaco (Grace Kelly), actriță americană de film și soție a prințului Rainier de Monaco, moare în urma unui tragic accident de mașină suferit pe Coasta de Azur. Avea 52 de ani.

1993 Moare Geo Bogza, scriitor şi ziarist, membru al Academiei Române din 2 iulie 1955, creator al unei formule unice de reportaj, reportajul poematic, ilustrat de volumul „Cartea Oltului” (n.06.02.1908).

2000 Compania americană Microsoft lansează sistemul de operare hibrid „Windows Me”.

2008 Se stinge din viață Ştefan Iordache, actor de teatru şi film („Cel mai iubit dintre pământeni”, „Oglinda”, „Glissando”, „Ciuleandra”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, „Înghiţitorii de săbii”, „Bietul Ioanide”) (n.03.02.1941).

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot