Ce s-a întâmplat azi, 16 mai?

16.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 16 mai?

Pe data de 16 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Nicolae din Mezov, Sf. Cuv. Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 136-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 16 mai

1770 – La această dată, Maria Antoaneta, în vârstă de 14 ani, s-a căsătorit cu viitorul rege al Franței, Ludovic al XVI-lea, în vârstă de 15 ani.

1812 – S-a încheiat războiul ruso-turc (1806 – 1812), iar la București a fost încheiată pacea, în urma căreia Basarabia a revenit Rusiei.

1881 – La Berlin, în Germania, a fost pus în funcțiune primul tramvai electric din lume de către compania germană Siemens & Halske.

1891 – A murit Ion C. Brătianu. Avea 69 de ani. Acesta a făcut parte din „Monstruoasa Coaliție” care l-a îndepărtat pe Alexandru Ioan Cuza și l-a adus în țară pe Carol I. Ion C. Brătianu fost un om politic român, ministru cu diferite portofolii în varii guverne, dar și cel de-al 14-lea premier al României.

1911 – A murit Gheorghe Manu. Acesta a fost un important om politic, fiind cel de-al 17-lea premier al țării. A deținut funcția de Președinte al Consiliului de Miniștri între 1889 și 1891.

1920 – Papa Benedict al XV-lea a canonizat-o pe Ioana d’Arc, care a căpătat statutul de sfântă.

1929 – La această dată a avut loc, la Hollywood, în California, Statele Unite ale Americii, prima ediție a Premiilor Oscar.

1972 – A fost o zi istorică pentru România, fiindcă la această dată a fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea românească și tot atât în partea iugoslavă.

1975 – Japoneza Junko Tabei a devenit prima femeie, din lume, care a urcat pe muntele Everest.

1980 – La vârsta de 57 de ani, a murit Marin Preda. Acesta a fost unul dintre cei mai mari scriitori români. Autorul unor romane precum „Moromeții”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sau „Delirul” s-a remarcat nu doar ca un mare narator, ci și ca un opozant al regimului comunist.

1990 – În această zi, în România a fost înființat Serviciul de Protecție și Pază (SPP).

1990 – A apărut prima societate pe acțiuni din România, după căderea comunismului.

2005 – În Kuwait s-a dat o lege prin care femeile au primit, pentru prima dată în istorie, dreptul la vot și le oferea posibilitatea de a candida la funcții politice.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot