Ce s-a întâmplat azi, 13 mai?

13.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 13 mai?

Pe data de 13 mai, în România, din anul 2012, este sărbătorită Ziua Tatălui, iar din anul 2016 este celebrată Ziua Dorului. Trebuie precizat că această dată reprezintă cea de-a 133-a zi a calendarului gregorian.

Evenimente istorice 13 mai

1607 – La această dată au fost puse bazele primei colonii englezești în Lumea Nouă (continentul american), de către căpitanul John Smith și echipa sa.

1787 – În această zi căpitanul Arthur Phillip a părăsit portul din Portsmouth, Anglia, cu 11 vase pline cu condamnați pentru a înființa o colonie penală în Australia.

1846 – Statele Unite ale Americii au declarat război Mexicului.

1860 – A avut loc Bătălia de la Calatafimi, în care trupele conduse de Giuseppe Garibaldi au învins armata napoletană.

1888 – Sclavia a fost abolită în Brazilia, la această dată.

1905 – Apare pentru prima dată pe scenă, la Paris, Margareta Geertruida Zelle, cunoscută publicului ca Mata Hari. Aceasta s-a făcut remarcată în timpul Primului Război Mondial, ca dansatoare, curtezană și spioană în serviciul Germaniei și apoi al Franței.

1917 – A avut loc miracolul de la „La Fátima”. Acesta a fost un eveniment major pentru credincioși și reprezintă, în prezent, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru catolici. Fátima este un oraș din Portugalia, iar în anul 1917 aici s-ar fi arătat Fecioara Maria. Evenimentul a fost observat de trei copii cărora li s-au transmis trei secrete importante pentru omenire.

1926 – A fost deschis cel mai mare pod suspendat din Brazilia. Demumit Podul Hercílio Luz, din Florianópolis, acesta leagă continentul de insula Santa Catarina.

1940 – La această dată, a început cucerirea Franței de către Germania nazistă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

1960 – A fost o zi istorică pentru alpinismul mondial, fiindcă a avut loc prima ascensiune a vârfului Dhaulagiri, Nepal. Acesta este cel de-al șaptelea munte ca înălțime din lume.

1981 – La Roma, Papa Ioan Paul al II-lea a fost la un pas să fie asasinat de către turcul Mehmet Ali Ağca.

1995 – Alison Hargreaves, în vârstă de 33 de ani, de naționalitate britanică, a fost prima femeie din lume care a urcat pe vârful Everest, fără oxigen sau cu ajutor de la șerpași.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot