E adevărat că Marin Preda a cerut-o de soție la O ZI după ce a cunoscut-o pe Aurora?

09.03.2021
E adevărat că Marin Preda a cerut-o de soție la O ZI după ce a cunoscut-o pe Aurora?

Marin Preda a fost unul dintre cei mai mari romancieri a literaturii române. Cea mai mare parte a vieții sale a trăit-o în comunism, pe care l-a criticat în particular, însă l-a și legitimat prin scrierile sale, începând cu volumul doi din „Moromeții”.

Marin Preda a fost un intelectual, cu un raționament desăvârșit, care era conștient de nedreptățile realizate de ideologia comunistă. Ultimul său roman, „Cel mai iubit dintre pământeni”, din anul 1980, a fost considerat o critică dură asupra regimului lui Nicolae Ceaușescu. Există un zvon că Marin Preda i-ar fi spus lui Nicolae Ceaușescu, în anii ’70, că viziunea comunistă este una greșită.

Dacă vreți să introduceți realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid, i-ar fi spus scriitorul liderului comunist.

Marea iubire a lui Marin Preda

Romancierul a avut o viață plină de aventură, fiind căsătorit cu trei femei, în decursul vieții: Aurora Cornu, Eta Wexler și Elena Preda. Nu multă lume știe, însă Aurora este femeia care l-a făcut pe Marin Preda să scrie prima sa scrisoare de dragoste. Scriitorul, o fire romantică, nu a rezistat pasiunii și a cerut-o de soție a doua zi după ce a cunoscut-o.

Până la Marin nici n-am băgat de seamă că aş fi frumoasă. Marin mi-a descoperit frumuseţea. Eram periculoasă, o bucată de uraniu, ca în fotografia pe care mi-a făcut-o Aurel Bauh. Mă mir că Marin a îndrăznit să mă ia de nevastă. Eu, dacă eram bărbat, aş fi fugit de mine, a declarat Aurora Cornu într-un interviu pentru Adevărul.

Marin Preda cu Aurora Cornu

Cei doi s-au cunoscut în anul 1952, la cantina Uniunii Scriitorilor, și nimic nu anunța marea iubire care avea să se declanșeze. Aceștia s-au ignorat la prima vedere, însă după 2 ani s-au revăzut la mare, când s-au certat pe o cameră de hotel unde se cazase ea, deși, inițial, îi fusese repartizată lui. Marin Preda avea 32 de ani, iar Aurora Cornu era o tânără poetă, frumoasă, de 20 de ani.

Căsătoria dintre cei doi a fost una destul de scurtă, între anii 1955 și 1959 sau 1960. În timpul relației, Aurora Cornu a descoperit manuscrisul „Moromeții” într-un sertar și l-a îndemnat pe Marin Preda să îl publice.

În ultimii săi ani de viață, scriitorul devenise tot mai vehement în a critica regimul comunist sub care era condusă România. În noaptea de 15 spre 16 mai a anului 1980 acesta a fost găsit mort în camera cu numărul 6 din vila de creaţie de la Mogoşoaia, înecat în somn în propria vomă, după o noapte în care consumase alcool din abundență. Avea numai 57 de ani.

Concidența face ca Preda să sfârșească chiar în anul în care publicase ultimul său roman, „Cel mai iubit dintre pământeni”, o lucrare din care reieşeau ororile regimului comunist. Speriată de comunism, Aurora Cornu a părăsit România și a trăit mai mult la Paris și New York.

Foto: dcnews.ro și Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot