Ce s-a întâmplat azi, 12 mai?

12.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 mai?

Pe data de 12 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Această dată reprezintă cea de-a 132-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi, au avut loc mai multe evenimente istorice care au schimbat dezvoltarea societăților.

Evenimente istorice 12 mai

205 î.e.n. – A fost pus în funcțiune Mecanismul Antikythera. Acesta este considerat cel mai vechi calendar astronomic și strămoșul calculatorului analog. Grecii antici s-au folosit de Mecanismul Antikythera pentru a calcula cu precizie eclipsele, mișcarea planetelor, iar în felul acesta puteau stabili datele la care erau organizate Jocurile Olimpice.

113 – La această dată a fost inaugurată, la Roma, „Columna lui Traian”, operă atribuită lui Apollodor din Damasc.

1551 – A fost înființată Universitatea Națională San Marcos din Lima, Peru. Aceasta este considerată cea mai veche universitate, cu o existență continuă, de pe continentul american.

1581 – A luat naștere Universitatea din Cluj.

1797 – Franța, în frunte cu Napoleon Bonaparte, a cucerit Veneția.

1848 – Revoluționarii moldoveni care s-au refugiat în Transilvania au redactat, la Brașov, programul–legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”. Acest document a sintetizat perfect dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc”.

1881 – Tunisia a intrat sub autoritatea franceză.

1926 – Dirijabilul italian „Norge” a fostprima navă care a zburat deasupra Polului Nord. Expediția a fost ideea exploratorului Roald Amundsen, iar aeronava a fost proiectată de pilotul italian Umberto Nobile.

1942 – La această dată a avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă a fost efectuată prima gazare în masă, din lagărul de concentrare Auschwitz–Birkenau, în urma căreia au fost uciși 1.500 de evrei polonezi.

1943 – Clădirea Pentagonului a fost finalizată.

1945 – La această dată armata română își încheie participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial.

1965 – Nava spațială sovietică „Luna 5” s-a prăbușit pe Lună.

2008 – A avut loc un cutremur de 7,9 grade pe scara Richter, în China, în urma căruia peste 50.000 de persoane au murit.

2016 – Scutul american antirachetă, de la Deveselu, a fost activat. Acesta a fost criticat intens de Rusia, care consideră că poate fi transformat într-o armă ofensivă.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot