Ce s-a întâmplat azi, 12 mai?

12.05.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 mai?

Pe data de 12 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Această dată reprezintă cea de-a 132-a zi a calendarului gregorian. De-a lungul timpului, astăzi, au avut loc mai multe evenimente istorice care au schimbat dezvoltarea societăților.

Evenimente istorice 12 mai

205 î.e.n. – A fost pus în funcțiune Mecanismul Antikythera. Acesta este considerat cel mai vechi calendar astronomic și strămoșul calculatorului analog. Grecii antici s-au folosit de Mecanismul Antikythera pentru a calcula cu precizie eclipsele, mișcarea planetelor, iar în felul acesta puteau stabili datele la care erau organizate Jocurile Olimpice.

113 – La această dată a fost inaugurată, la Roma, „Columna lui Traian”, operă atribuită lui Apollodor din Damasc.

1551 – A fost înființată Universitatea Națională San Marcos din Lima, Peru. Aceasta este considerată cea mai veche universitate, cu o existență continuă, de pe continentul american.

1581 – A luat naștere Universitatea din Cluj.

1797 – Franța, în frunte cu Napoleon Bonaparte, a cucerit Veneția.

1848 – Revoluționarii moldoveni care s-au refugiat în Transilvania au redactat, la Brașov, programul–legământ „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”. Acest document a sintetizat perfect dezideratele românești: „Unirea Moldovei și Țării Românești într–un singur stat neatârnat românesc”.

1881 – Tunisia a intrat sub autoritatea franceză.

1926 – Dirijabilul italian „Norge” a fostprima navă care a zburat deasupra Polului Nord. Expediția a fost ideea exploratorului Roald Amundsen, iar aeronava a fost proiectată de pilotul italian Umberto Nobile.

1942 – La această dată a avut loc un eveniment de tristă amintire, fiindcă a fost efectuată prima gazare în masă, din lagărul de concentrare Auschwitz–Birkenau, în urma căreia au fost uciși 1.500 de evrei polonezi.

1943 – Clădirea Pentagonului a fost finalizată.

1945 – La această dată armata română își încheie participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial.

1965 – Nava spațială sovietică „Luna 5” s-a prăbușit pe Lună.

2008 – A avut loc un cutremur de 7,9 grade pe scara Richter, în China, în urma căruia peste 50.000 de persoane au murit.

2016 – Scutul american antirachetă, de la Deveselu, a fost activat. Acesta a fost criticat intens de Rusia, care consideră că poate fi transformat într-o armă ofensivă.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot