Napoleon Bonaparte. Moartea lui este și azi învăluită în mister

26.06.2021
Napoleon Bonaparte. Moartea lui este și azi învăluită în mister

Anul acesta, pe 5 mai, s-au împlinit 200 de ani de ani de când Napoleon se stingea din viață pe Insula Sfânta Elena, unde fusese exilat. Moartea lui rămâne și în zilele noastre o enigmă pentru toată lumea.

Unii spun că împăratul francez ar fi murit de cancer de stomac, asemenea rudelor sale, alții susțin ipoteza conform căreia ar fi fost otrăvit cu arsenic.

Născut la Ajaccio (Corsica), la 15 august 1769, Napoleon Bonaparte a fost o personalitate marcantă a istoriei. El a devenit cunoscut în timpul Primei Republici Franceze și a condus campanii reușite împotriva Primei și celei de-a Doua Coaliții, care luptau împotriva Franței.

La vârsta de 30 de ani a organizat o lovitură de stat înurma căreia s-a proclamat Prim Consul, iar cinci ani mai târziu s-a încoronat Împărat al tuturor francezilor. În prima decadă a secolului XX a condus armatele Imperiului Francez împotriva marilor puteri din Europa împotriva cărora a repurtat victorii răsunătoare.

Napoleon a murit în exil

În anul 1812, el face o încercare dezastroasă de a invada Rusia, însă suferă pierderi covârșitoare. Acesta avea să fie începutul decăderii lui Bonaparte. În Bătălia de la Leipzig din 1813, armata condusă de Napoleon este înfrântă de cea de-a Șasea Coaliție, formată din Imperiul Austriac, Regatul Prusiei, Imperiul Rus, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei și Confederația Rinului.

Anul următor, Coaliția îl învinge din nou pe Napoleon, care abdică și este exilat în insula Elba, în anul 1814. În mai puțin de un an, el scapă de pe insulă și se întoarce la putere. Înfrângerea care avea să anunțe sfârșitul lui Bonaparte a fost cea suferită în Bătălia de la Waterloo (18 iunie 1815), în care armata franceză a fost înfrântă de armata anglo-prusiană comandată de Wellington şi Blücher.

În iunie 1822, Napoleon este obligat să abdice pentru a doua oară, fiind exilat în insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic, unde și-a petrecut ultimii șase ani din viață sub supravegherea britanicilor.

În timpul șederii pe insulă, Bonaparte s-a îmbolnăvit de o maladie tropicală, starea lui de sănătate deteriorându-se de la o zi la alta. Era chinuit de niște dureri groaznice la nivelul abdomenului, semn că sfârșitul era aproape. El a mai apucat doar s-și scrie testamentul, cu trei săptămâni înainte să moară.

Ce l-a ucis pe Napoleon?

Pe 6 mai 1821, a doua zi după ce și-a dat obștescul sfârșit, a avut loc autopsia, la care au participat șaisprezece martori, dintre care șapte medici și șase militari. Cu toţii, în frunte cu medicul personal al lui Bonaparte, Francesco Antommarchi, au ajuns la aceeaşi concluzie: Napoleon a murit de cancer la stomac, asemenea bunicului, tatălui, fratelui Lucien și a trei dintre surorile sale.

Cu toate acestea, de-a lungul vremii au apărut numeroase teorii ale conspiraţiei legate de cauza decesului primului conducător al Imperiului Francez.

Prima dintre acestea, lansată de Antommarchi, spunea că Napoleon a fost ucis de guvernul britanic, la ordinul guvernatorului insulei Sfânta Elena, Sir Hudson Lowe, însă niciodată nu a putut fi dovedită.

În anii ’50, au fost publicate însemnările personale ale lui Napoleon Bonaparte, iar medicul suedez Sten Forshufvud a studiat documentele din dorința de a afla cauza morţii împăratului.

El a descoperit că liderul francez prezenta 28 dintre cele 31 de simptome asociate cu otrăvirea cu arsenic şi a solicitat imediat unei universităţi din Scoţia să realizeze analize pe câteva fire de păr care i-au aparţinut lui Napoleon.

Rezultatul analizelor aveau să releve faptul că medicul personal al împăratului avusese dreptate: Napoleon fusese otrăvit cu arsenic. Cu toate acestea, ucigaşul nu a putut fi găsit niciodată.

Mai există și o a teorie a conspirației potrivit căreia trupul îngropat pe insula Sfânta Elena nu ar fi fost cel lui Napoleon Bonaparte, ci a altcuiva. Această teorie susține ideea că împăratul nu s-ar fi aflat niciodată pe insulă, el fiind de fapt ucis în momentul în caare încerca să escaladeze zidul unui palat din Austria pentru a se întâlni cu fiul său mai mic.

Astfel, un singur lucru rămâne cert, și anume locul unde se află rămășițele lui Bonaparte: Domul Invalizilor din Paris. Însă, până când autoritățile franceze nu vor permite deschiderea sarcofagului lui Napoleon, versiunea potrivit căreia acesta ar fi murit de cancer a stomac va rămâne cea oficială.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising