Cine a fost românul care l-ar fi plimbat pe Napoleon cu sania în plină vară?

17.03.2022
Cine a fost românul care l-ar fi plimbat pe Napoleon cu sania în plină vară?

Napoleon Bonaparte (1769 – 1821) a fost o minte strălucită a vremurilor sale, o personalitate care avea să rămână în istorie. Despre acesta s-a scris mii de pagini, de-a lungul timpului, viața sa fiind dezbătută în cele mai mici amănunte. Cu toate acestea, există un eveniment legat de Napoleon, mai puțin știut de lume, care are legătură cu românul Constantin Dudescu.

Excentricul Constantin Dudescu a fost moștenitorul unei averi uriașe, în București, și în ciuda fizicului mai puțin atrăgător a dus o viață plină de aventuri. Bărbatul s-a născut în anul 1760 sau 1769 și a trăit în fostul palat al postelnicului Constantin Cantacuzino.

Constantin Dudescu l-ar fi plimbat pe Napoleon cu sania, în timpul verii

Potrivit datelor istorice, Constantin Dudescu a fost un personaj cocoșat, însă foarte inteligent. Ion Ghica a susținut că boierii munteni l-au insărcinat pe acesta, la un moment dat, să îi înmâneze un memoriu împăratului Napoleon Bonaparte. Acesta a fost ales să reprezinte interesele boierimii, fiindcă avea o minte iscusită, vorbea fluent limba franceză și deținea o avere care putea susține o călătorie până în Franța.

După ce a ajuns la Paris, Dudescu a fost fermecat de oraș și de plăcerile pe care acesta le punea la picioarele vizitatorilor. În perioada cât a stat acolo, românul a cheltuit fără limite, dând petreceri fastuoase pentru anturajul din jurul lui Napoleon.

Constantin Dudescu

Acest boer al boerilor… e bun şi fudul şi şi-a risipit imensa lui stare dându-şi multă osteneală, ca să-şi facă numai ingraţi… Acuma trăeşte pe vechiul lui renume şi călătoreşte ca un satrap: 12 arnăuţi călări îl însoţesc până la graniţă cu atâta pompă şi alai parcă ar merge să ia Transilvania, așa a fost descris Dudescu de către contele de Lagarde, ambasadorul lui Napoleon la Viena, din 1812, potrivit adevarul.ro.

Excentricului valah obișnuia și să le strecoare pietre prețioase în șervetele din poală femeilor, pe care le invita la masă în palatul său din București și se zice că ar fi făcut asta și la Versailles

Ba mai mult, în jurul lui Constantin Dudescu planează o legendă, care spune că românul l-ar fi plimbat pe Napoleon Bonaparte cu sania pe aleile podite cu zahăr de la Versailles, în timpul unei veri caniculare. Cu toate acestea, istoricul Neagu Djuvara, o somitate în materie de istorie, a susținut că excentricul valah nu l-a întâlnit niciodată pe împăratul francez.

Constantin Dudescu a murit în anul 1831, sărac lipit, după ce și-a pierdut dreptul de proprietate asupra bunurilor pe care le deținea.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot