Veneția paradoxului: așezarea romantică și mitul orașului urât mirositor

21.10.2021
Veneția paradoxului: așezarea romantică și mitul orașului urât mirositor

Când spunem Veneția prima imagine care ne vine în minte este a unui cuplu îndrăgostit care se plimbă cu gondola pe apele care „domnesc” în frumosul oraș italian. Veneția este plină de farmec și îi face pe oameni să ardă de nerăbdare să ajungă aici și apoi să revină.

„Capitala romantică”, cum mai este supranumită, este una pitorească și antică cu o istorie bogată. Toate peisajele de aici sunt inseparabile de apă. Există în total 177 de canale mari și mici în Veneția, care sunt conectate prin 401 de poduri.

Nu e nimic mai romantic în Veneția decât o plimbare cu gondola prin canalele șerpuitoare ale orașului. Devine cu atât mai romantic dacă gondolierul știe cum să accentueze romantismul zonei, fredonând melodii celebre italiene.

Pe lângă varietatea obiectivelor turistice din Veneția, mai sunt și alte lucruri extrem de recunoscute. Ce ar putea fi mai dulce decât povestea de dragoste a unui cuplu aflat acolo în luna de miere? Ei bine, faimoasa Gelato. Sunt numeroase gelaterii în Veneția unde îți poți delecta papilele gustative și în mod sigur, vei recunoaște cinstit că iubirea dintre tine și partener nu e singurul dulce din lume.

Veneția, orașul paradoxului: romantic și urât mirositor?

Cu toate acestea, s-a scris în nenumărate rânduri că există totuși un minus al acestui oraș romantic și extrem de vizitat. Mirosul. Din cauza faptului că Veneția este amplasată într-o lagună cu apă sărată, mirosul nu este altul decât cel pe care îl simți când te afli la malul mării. Ceea ce miroase, de obicei, la maree scăzută și soare fierbinte sunt algele care devin mirositoare atunci când sunt expuse la oxigen și lumină.

Există doar trei intrări în lagună și maree mică, astfel încât schimbul de apă cu restul Mării Adriatice este limitat. Căldura verii provoacă o explozie de creștere a algelor.

Au apărut povești cum că mirosul ar proveni și de la drenajul canalelor și de la gunoaiele aduse de maree sau răspândite de pescăruși. În numeroase locuri sunt lăsați saci de gunoi pentru a fi colectați, însă de cele mai multe ori pescărușii vin și împrăștie resturile peste tot, inevitabil și în apă.

De asemenea, mai este o situație care într-adevăr ar putea să emane un miros neplăcut. Atunci când nivelul apei este scăzut și nămolul din adâncuri este expus. Cu toate acestea, turiștii susțin că aceste povești sunt ușor fabricate. Bineînțeles, fiecare dintre noi putem simți diferit mirosul, însă Veneția este frumoasă dincolo de orice credință.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Unii fotografi pot să aștepte ani pentru a obține… cadrul perfect. Aceasta este și povestea italianului Valerio Minato care în urmă cu șase ani și-a propus să facă poza perfectă. După... citește tot
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara noastră a întors armele?
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara ...
Între 1939 și 1945, în Europa a avut loc cel De-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a decis invadarea Poloniei. România a început conflictul de partea nemților, deși armata... citește tot
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
În limba română există numeroase expresii folosite în limbajul de zi cu zi, a căror origine este de multe ori necunoscută, dar și expresii a căror proveniență este clară. Sunt expresii... citește tot