De ce două sate din județul Brașov se numesc Veneția de Jos și Veneția de Sus?

30.09.2022
De ce două sate din județul Brașov se numesc Veneția de Jos și Veneția de Sus?

În județul Brașov există în comuna Părău două sate intitulate Veneția de Sus și Veneția de Jos. Cele două localități din țara noastră sunt înfrățite la origine cu celebrul oraș din Italia. Potrivit istoricilor, cele două sate românești au fost înființate de coloniștii romani care au ajuns în zonă. Din păcate, strălucirea de altădată nu mai există, iar cele două localități se zbat în sărăcie.

Veneția din România, celebră printre bucureșteni

În trecut, satul Veneția de Jos era cunoscut de majoritatea bucureștenilor, fiindcă avea șase izvoare termale, iar oamenii veneau în zonă pentru a se relaxa și pentru a-și îmbunătății starea de sănătate. Apele erau bogate în săruri minerale, iar autoritățile amenajaseră băi balneo-climaterice pentru turiști.

Sunt şase izvoare cu apă termală, situate la 3 km de sat înspre pădure. Hotarul se numeşte ,,La băi” şi se învecinează cu o poiană de pini, brazi şi fagi numită ,,Piscul Dadi”. Astăzi terenul de două hectare este al Primăriei. Izvoarele încă mai curg şi sunt fie cu apă sărată, fie cu potasiu, fie cu sulf… Toate se adună într-un râu, numit ,,Sărata” care se varsă în Olt, a povestit Aurelia Bâţă Stoica, fostul primar al comunei Părău în vremea comunismului, pentru bunaziuafagaras.ro.

Vara cele două sate din Transilvania se umpleau cu turiști, din București în special, care auziseră de apele miraculoase din Veneția de Jos și veneau să se trateze pentru diferite boli. De altfel, oficialitățile române au realizat mai multe studii ale izvoarelor termale din zonă.

S-au făcut analize oficiale ale apei. Am găsit un buletin de analize de la 1775 emis atunci de Ministerul Sănătăţii şi al Prevederilor Sociale. Apoi, în 1955, alte analize ale Institutului Balneologic Bucureşti arătau că apa este cloruro-bicarbonată sodică-calcică-magnezică-hipotonă-atermală. Se făceau cozi serioase pentru băile acestea, a adăugat fostul primar, potrivit sursei citată mai sus.

Cele șase izvoare sunt înconjurate de dealuri, fiind poziționate într-o groapă. Începând cu anii 1950, în regiune nu au mai fost făcute investiții, iar totul s-a degradat. Turiștii au încetat să mai vină, localnicii fiind singurii care mai parcurg cei trei kilometri până la izvoarele termale din când în când.

În prezent, în Veneția de Jos mai sunt aproximativ 300 de gospodării, tinerii îndreptându-se spre centre urbane dezvoltate unde beneficiază de mai multe oportunități de dezvoltare personală și profesională.

Istoria Veneției de Jos

Deși nu se cunoaște cu exactitate data întemeierii satului, există totuși câțiva istorici care amintesc despre trecutul îndepărtat al locației, Veneția de Jos existând chiar înainte de întemeierea Țărilor Române, în primii ani ai mileniului al-II-lea. Veneția de Jos a fost atestată documentar încă din anul 1235, când Papa Grigore al-IX lea poruncește efectuarea unei cercetări ca urmare a tensiunilor dintre episcopul Transilvaniei și mai mulți preoți din zona Țării Făgărașului. Aceasta ar putea fi prima atestare scrisă despre actualul sat, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot