Cât de scumpă este sticla de Murano?

25.08.2022
Cât de scumpă este sticla de Murano?

Murano este una dintre cele mai vizitate insule din laguna Venețiană. Notorietatea sa internațională este redată de istoria veche a fabricării sticlei. Aflată la aproximativ 1.5 km îndepărtare de Veneția, orașul sticlei atrage anual mai mulți turiști decât are insula populație. Reputația orașului ca centru pentru fabricarea sticlei începe la sfârșit de secol 12 când autoritățile iau decizia de a muta cuptoarele sticlarilor din Veneția în Murano. De atunci și până în prezent, sticla de Murano este unul dintre cele mai apreciate produse. Cât de scumpă este sticla de Murano?

Procesul fabricării sticlei Murano

sticla de Murano

Turiștii care alegă să viziteze insula Murano găsesc la fiecare colț magazine care vând suveniruri fabricate din sticlă. Cei mai răbdători dintre aceștia însă, iau parte la evenimentele organizate de mai multe instituții sau sticlari în care este dezvăluit întregul proces de creație.

Pentru crearea acestui tip de sticlă este nevoie de un nisip cu minerale topit la temperaturi foarte înalte în cuptoare speciale. Temperatura ideală variază între 1200 și 1400 de grade Celsius. La atingerea acestor temperaturi, mineralele se amestecă pentru a forma o sticlă lichidă. Din momentul acesta, este nevoie răcirea sticlei până la 800 de grade Celsius pentru a se pute modela în funcție de dorința fiecăruia. În această fază, sticlarii suflă de mai multe ori pentru a măsura elasticitatea sticlei. Peste sticlă se pot folosi mai multe materiale, precum frunze sau trestie subțire, utilizate adesea pentru un efect decorativ.

Este nevoie de 2 oameni pentru a crea acest tip de sticlă. În timp ce asistentul suflă și rotește sticla, maestrul o lucrează până când se ajunge la forma și culoarea dorită. După ce piesa este finalizată aceasta se repune în cuptor pentru a fi din nou coaptă.

Pași pentru a identifica o piesă originală realizată din sticlă de Murano:

Cât de scumpă este sticla de Murano?

Prețurile sticlei de Murano pot varia. Cele mai accesibile pot începe de la 20 Euro, iar anumite piese de artă pot fi extrem de costisitoare, ajungând până la câteva mii de euro.

Prețul acestora oglindește dificultatea cu care se realizată piesa. La ora actuală, cel mai scump obiect realizat din sticlă de Murano se numește „La Sentinella di Venezia” și valorează peste 730.000 dolari. Aceasta a fost realizată de maestrul Thomas Stearns.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot