Cât de scumpă este sticla de Murano?

25.08.2022
Cât de scumpă este sticla de Murano?

Murano este una dintre cele mai vizitate insule din laguna Venețiană. Notorietatea sa internațională este redată de istoria veche a fabricării sticlei. Aflată la aproximativ 1.5 km îndepărtare de Veneția, orașul sticlei atrage anual mai mulți turiști decât are insula populație. Reputația orașului ca centru pentru fabricarea sticlei începe la sfârșit de secol 12 când autoritățile iau decizia de a muta cuptoarele sticlarilor din Veneția în Murano. De atunci și până în prezent, sticla de Murano este unul dintre cele mai apreciate produse. Cât de scumpă este sticla de Murano?

Procesul fabricării sticlei Murano

sticla de Murano

Turiștii care alegă să viziteze insula Murano găsesc la fiecare colț magazine care vând suveniruri fabricate din sticlă. Cei mai răbdători dintre aceștia însă, iau parte la evenimentele organizate de mai multe instituții sau sticlari în care este dezvăluit întregul proces de creație.

Pentru crearea acestui tip de sticlă este nevoie de un nisip cu minerale topit la temperaturi foarte înalte în cuptoare speciale. Temperatura ideală variază între 1200 și 1400 de grade Celsius. La atingerea acestor temperaturi, mineralele se amestecă pentru a forma o sticlă lichidă. Din momentul acesta, este nevoie răcirea sticlei până la 800 de grade Celsius pentru a se pute modela în funcție de dorința fiecăruia. În această fază, sticlarii suflă de mai multe ori pentru a măsura elasticitatea sticlei. Peste sticlă se pot folosi mai multe materiale, precum frunze sau trestie subțire, utilizate adesea pentru un efect decorativ.

Este nevoie de 2 oameni pentru a crea acest tip de sticlă. În timp ce asistentul suflă și rotește sticla, maestrul o lucrează până când se ajunge la forma și culoarea dorită. După ce piesa este finalizată aceasta se repune în cuptor pentru a fi din nou coaptă.

Pași pentru a identifica o piesă originală realizată din sticlă de Murano:

Cât de scumpă este sticla de Murano?

Prețurile sticlei de Murano pot varia. Cele mai accesibile pot începe de la 20 Euro, iar anumite piese de artă pot fi extrem de costisitoare, ajungând până la câteva mii de euro.

Prețul acestora oglindește dificultatea cu care se realizată piesa. La ora actuală, cel mai scump obiect realizat din sticlă de Murano se numește „La Sentinella di Venezia” și valorează peste 730.000 dolari. Aceasta a fost realizată de maestrul Thomas Stearns.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot