Care este cea mai veche sticlă de vin din lume? Trebuie sau nu deschisă?

20.07.2022
Care este cea mai veche sticlă de vin din lume? Trebuie sau nu deschisă?

Cea mai veche sticlă de vin din lume are 1.654 de ani și se găsește la Muzeul de Istorie al Palatinatului din Germania. Aceasta este cunoscută sub numele de „Speyer” sau „Römerwein”. Istoricii au păreri împărțite, unii considerând că sticla ar trebui deschisă, în timp ce alții sunt de părere că aceasta ar trebui să rămână sigilată.

Sticla are o formă neobișnuită, cu mânere în formă de delfini și este sigilată cu ceară. Conținutul din ea are aproximativ o treime ulei de măsline, care în trecut era folosit ca și conservant pentru a împiedica oxidarea vinului.

Cum a fost găsită cea mai veche sticlă de vin din lume?

Sticla de vin numită „Speyer” sau „Römerwein” a fost descoperită în mormântul unui cetățean roman, nobil, în anul 1867, în regiunea Renania-Palatină din Germania. La vremea respectivă arheologii au fost foarte încântați de ceea ce au găsit, vestea răspândindu-se rapid printre nemți și apoi printre europeni.

Potrivit istoricilor, proprietarul sticlei de vin era un legionar de rang înalt, care a fost înmormântat cu aceasta, fiindcă era un obicei străvechi în credințele romanilor de a fi îngropați cu obiecte valoroase pentru a le putea folosi în viața de apoi. În mormântul nobilului roman au fost găsite și sarcofagele celor două soții ale sale.

Sticla antică, care reprezintă mii de ani de istorie și obiceiuri omenești, a fost numită după orașul Speyer. În zilele de glorie ale Romei Antice, cultele vinului și băutura alcoolică în sine erau respectate cu sârguință.

În timpul Primului Război Mondial, un chimist a analizat sticla „Speyer”, dar nu a deschis-o niciodată, așa că vinul a fost dat Muzeului Istoric al Palatinatului din Speyer. De-a lungul timpului, numeroși oameni de știință au încercat să obțină permisiunea de a analiza în detaliu conținutul sticlei, însă au fost refuzați.

Nu suntem siguri dacă ar putea suporta sau nu șocul cu aerul. Conținutul este încă lichid și sunt unii care cred că ar trebui supus unor noi analize științifice, a declarat Ludger Tekampe, specialist în domeniul vinului, potrivit thevintagenews.com.

Se spune că vinul cu cât este mai vechi, cu atât este mai bun, însă se presupune că vinul „Speyer” este atât de vechi încât este imposibil de băut.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot