Ce s-a întâmplat azi, 14 iulie?

14.07.2021
Ce s-a întâmplat azi, 14 iulie?

Toți cei născuți pe 14 iulie ar trebui să știe că la această dată au avut loc o serie de evenimente importante, de-a lungul istoriei. De exemplu, în această zi s-a născut Gerald Ford cel de-al 38-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Ce s-a întâmplat azi, 14 iulie?

1789 Are loc un eveniment important în timpul Revoluției franceze și anume Căderea Bastiliei. Revoluția a presupus o serie de revolte sociale și politice, care au dus la declinul monarhiei și bisericii în favoarea democrației și naționalismului. Totodată, în anul 1880, data de 14 iulie a fost declarată Ziua Națională a Franței.

1933 A avut loc un eveniment care a schimbat soarta lumii. Toate partidele politice, exceptând cel nazist, din Germania au fost scoase în afara legii. Drept urmare, Adolf Hitler a reușit să pună mâna pe controlul total al statului. Acest lucru a avut un efect devastator asupra Europei, cel de-Al Doilea Război Mondial fiind cel mai sângeros conflict din istoria omenirii.

1965 Are loc un eveniment deosebit de important pentru astronomie, fiindcă sondă „Mariner 4” a zburat foarte aproape de Marte și a reușit să facă primele fotografii de aproape a unei alte planete. În prezent, omenirea visează să colonizeze Marte și dorește să trimită un echipaj uman cât mai curând pe această planetă.

1967 A murit Tudor Arghezi. Considerat unul dintre cei mai mari scriitori, prozatori și pamfletari români, Arghezi s-a numărat printre personalitățile care au avut o contribuţie importantă la dezvoltarea patrimoniului cultural românesc. Născut la 21 mai 1880, Arghezi, pe numele său adevărat Ion Nae Theodorescu, a debutat în presa literară în anul 1896, pe când avea doar 16 ani, sub îndrumarea lui Alexandru Macedonski, în revista „Liga Ortodoxă”. Aici semna sub numele de Ion Theo, pentru ca, ulterior, creaţiile din perioada 1897-1899 să le semneze cu pseudonimul devenit celebru Tudor Arghezi.

2015 Cercetătorii de la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva au anunțat descoperirea unei noi particule subatomice numită „pentaquark”. Aceste particule pot fi produse pe cale naturală de către supernove ca parte a procesului formării unei stele neutronice.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot