Ce s-a întâmplat azi, 12 iunie?

12.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 iunie?

Pe data de 12 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Cuvioșii Onufrie cel Mare și Petru Atonitul. Această dată reprezintă cea de-a 163-a zi a calendarului gregorian și ziua a 164-a în anii bisecți. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat dezvoltarea umanității. Redactorii shtiu.ro vi le prezintă pe cele mai relevante dintre ele.

Evenimente istorice 12 iunie

1839 – La această dată a avut loc primul meci de baseball din istorie.

1898 – A fost o zi istorică pentru Filipine, fiindcă generalul Emilio Aguinaldo, liderul naționaliștilor, a declarat independența țării sale față de Spania.

1916 – S-a născut Alexandru Balaci. În decursul vieții, acesta a fost critic și istoric literar, politician comunist, membru al Academiei Române, dar și membru supleant al CC al PCR. Balaci a murit pe data de 7 martie 2002, la vârsta de 86 de ani.

1924 – S-a născut George Bush. Acesta a fost cel de-al 41-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, în perioada 1989 – 1993. Din anul 2000, el a fost numit „George H. W. Bush” sau „George Bush Senior”, pentru a fi diferențiat de fiul său cel mai mare, George W. Bush, care a devenit cel de-al 43-lea președinte al SUA. Bush Senior a murit pe data de 30 noiembrie 2018, la vârsta de 94 de ani.

1929 – S-a născut Irina Mavrodin. Acesta a fost poetă, eseistă și traducătoare română. Ea a tradus ciclul de romane „În căutarea timpului pierdut” a lui Marcel Proust. Irina a decedat pe data de 22 mai 2012, la vârsta de 82 de ani.

1934 – Traficul rutier și pietonal au cunoscut o schimbare majoră în această zi, deoarece la Londra au fost inaugurate trecerile de pietoni.

1964 – A fost o zi tristă pentru toată lumea, fiindcă Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viață. Acesta a luptat împotriva apartheid-ului din Africa de Sud.

1995 – Republicile baltice au semnat, la această dată, acordurile de asociere la Uniunea Europeană.

1999 – Au fost înființate Forțele din Kosovo (KFOR), conduse de NATO, cu scopul menținerii păcii în provincie.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot