Ce s-a întâmplat azi, 12 iunie?

12.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 iunie?

Pe data de 12 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Cuvioșii Onufrie cel Mare și Petru Atonitul. Această dată reprezintă cea de-a 163-a zi a calendarului gregorian și ziua a 164-a în anii bisecți. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat dezvoltarea umanității. Redactorii shtiu.ro vi le prezintă pe cele mai relevante dintre ele.

Evenimente istorice 12 iunie

1839 – La această dată a avut loc primul meci de baseball din istorie.

1898 – A fost o zi istorică pentru Filipine, fiindcă generalul Emilio Aguinaldo, liderul naționaliștilor, a declarat independența țării sale față de Spania.

1916 – S-a născut Alexandru Balaci. În decursul vieții, acesta a fost critic și istoric literar, politician comunist, membru al Academiei Române, dar și membru supleant al CC al PCR. Balaci a murit pe data de 7 martie 2002, la vârsta de 86 de ani.

1924 – S-a născut George Bush. Acesta a fost cel de-al 41-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, în perioada 1989 – 1993. Din anul 2000, el a fost numit „George H. W. Bush” sau „George Bush Senior”, pentru a fi diferențiat de fiul său cel mai mare, George W. Bush, care a devenit cel de-al 43-lea președinte al SUA. Bush Senior a murit pe data de 30 noiembrie 2018, la vârsta de 94 de ani.

1929 – S-a născut Irina Mavrodin. Acesta a fost poetă, eseistă și traducătoare română. Ea a tradus ciclul de romane „În căutarea timpului pierdut” a lui Marcel Proust. Irina a decedat pe data de 22 mai 2012, la vârsta de 82 de ani.

1934 – Traficul rutier și pietonal au cunoscut o schimbare majoră în această zi, deoarece la Londra au fost inaugurate trecerile de pietoni.

1964 – A fost o zi tristă pentru toată lumea, fiindcă Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viață. Acesta a luptat împotriva apartheid-ului din Africa de Sud.

1995 – Republicile baltice au semnat, la această dată, acordurile de asociere la Uniunea Europeană.

1999 – Au fost înființate Forțele din Kosovo (KFOR), conduse de NATO, cu scopul menținerii păcii în provincie.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot