Ce s-a întâmplat azi, 12 iunie?

12.06.2022
Ce s-a întâmplat azi, 12 iunie?

Pe data de 12 iunie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Cuvioșii Onufrie cel Mare și Petru Atonitul. Această dată reprezintă cea de-a 163-a zi a calendarului gregorian și ziua a 164-a în anii bisecți. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc tot felul de evenimente istorice care au schimbat dezvoltarea umanității. Redactorii shtiu.ro vi le prezintă pe cele mai relevante dintre ele.

Evenimente istorice 12 iunie

1839 – La această dată a avut loc primul meci de baseball din istorie.

1898 – A fost o zi istorică pentru Filipine, fiindcă generalul Emilio Aguinaldo, liderul naționaliștilor, a declarat independența țării sale față de Spania.

1916 – S-a născut Alexandru Balaci. În decursul vieții, acesta a fost critic și istoric literar, politician comunist, membru al Academiei Române, dar și membru supleant al CC al PCR. Balaci a murit pe data de 7 martie 2002, la vârsta de 86 de ani.

1924 – S-a născut George Bush. Acesta a fost cel de-al 41-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, în perioada 1989 – 1993. Din anul 2000, el a fost numit „George H. W. Bush” sau „George Bush Senior”, pentru a fi diferențiat de fiul său cel mai mare, George W. Bush, care a devenit cel de-al 43-lea președinte al SUA. Bush Senior a murit pe data de 30 noiembrie 2018, la vârsta de 94 de ani.

1929 – S-a născut Irina Mavrodin. Acesta a fost poetă, eseistă și traducătoare română. Ea a tradus ciclul de romane „În căutarea timpului pierdut” a lui Marcel Proust. Irina a decedat pe data de 22 mai 2012, la vârsta de 82 de ani.

1934 – Traficul rutier și pietonal au cunoscut o schimbare majoră în această zi, deoarece la Londra au fost inaugurate trecerile de pietoni.

1964 – A fost o zi tristă pentru toată lumea, fiindcă Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viață. Acesta a luptat împotriva apartheid-ului din Africa de Sud.

1995 – Republicile baltice au semnat, la această dată, acordurile de asociere la Uniunea Europeană.

1999 – Au fost înființate Forțele din Kosovo (KFOR), conduse de NATO, cu scopul menținerii păcii în provincie.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
În ultima perioadă se tot vorbește despre partide extremiste și extremism în general, cu atât mai mult cu în multe țări din Europa partidele extremiste au câștigat un capital extrem de... citește tot
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Antisemitismul este un termen folosit pentru a descrie ura, prejudecățile sau discriminarea împotriva evreilor, ca grup religios, etnic sau cultural. Această formă de intoleranță are o istorie... citește tot
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Până în anul 2016, de Rodrigo Duterte nu auzise multă lume. Nici măcar oamenii din Filipine. Peste noapte, Rodrigo Duterte a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate într-un singur tur... citește tot